Sözcü Gazetesi'nin haberine göre korona dünya genelinde tesirini sürdürürken, worldometers'ın bilgilerine göre 47 milyondan fazla insana bulaştı. Salgında yaşamını kaybedenlerin rakamı 1.2 milyona erişirken, hastalığın uzun yarıyıllı tesirleri ise uzmanların üzerinde durduğu en ehemmiyetli mevzulardan biri.

King's College London’dan Prof. Mauro Giacca ve takımı corona virüsünün yarattığı uzun yarıyıllı tahribatlara ait bir çalışmaya imzalaydı. Takım, İtalya’nın Trieste Üniversite Sağlık Kurumu’nde Şubat ve Nisan ayları arasında yaşamını kaybeden 41 hastanın bilgilerini araştırdı.

SADECE HÜCRELERİ ÖLDÜRMÜYOR

Hastaların akciğer, kalp, karaciğer ve böbreklerinden misaller mercek altına alındı. Giacca, “Elde ettiğimiz belirtiler Covid-19’un yalnızca enfekte ettiği hücreleri öldüren bir hastalık değil, yapısını bozduğu hücrelerin akciğerlerde uzun vakit katlanmasını sağladığını ortaya koyuyor” dedi.

Değişik uzuvlarda büyük çaplı bir tahribat görmediklerini belirten Prof. Giacca, “Covid-19 hadiselerinin neden bu kadar uzun sürdüğünü akciğer hücrelerindeki imha gösteriyor. Hasta, corona virüsünü atlatsa dahi vazgeçtiği zarar çok büyük oluyor. Akciğer hücrelerinde yarattığı yapısal farklılıklar haftalarca veya aylarca süren semptomları açıklıyor” ifadelerini kullandı.

‘BEYİN SİSİ’ ETKİSİ

Son yarıyılda yapılan pek çok araştırma corona virüsünü atlatan hastaların uzun vakit geçmeyen bulgularla boğuşmasını mevzu alıyor. Bu çalışmalara göre hastalar bitkinlik, ‘beyin sisi’ ismi verilen odaklanma ve hafıza problemleri, soluk alıp vermede eforluk gibi meseleler yaşıyor.

Kaynak: www.sacitaslan.com