Lafçı Gazetesi'nden Nazan Doğaner Halıcı'nın haberine göre Ezgi Dokuzlu, pandeminin yaşamımızda neden olduğu farklılıkları ve bu süreci kasvetsiz geçirebilmek için yapmamız gerekenleri sıraladı:

– Bu süreçte pek çok birey sıhhatsiz beslenme ve hareketsizlik suratından kilo aldı. Sıhhat hakimiyetleri topalladı. Bu surattan kanser, diyabet, kalp-damar gibi hastalıklar tetiklendi. Virüs fobisi ve stresi; endişe, bunalım, panik hücum gibi psikolojik meseleleri artırdı.

– Karantinada kaldığımız günlerde beğendiklerimizden, tehlike altındaki yaşlı aile azalarımızdan ayrı kaldık. Hala daha öncekisi gibi toplanamıyoruz.

– Pandemi kişilerarası özellikle de eşler arasındaki ilişkileri negatif etkiledi. Çiftler arasında şiddetli çatışmalara hatta boşanmalara neden oldu.

– Uzaktan çalışan anne ve babalar bir yandan çocuklarına zaman ayırmayı isterken bir yandan da işlerini devam ettirmek zorundalar. Çocukların bu kumpasa alışkın olmaması aralıksız beraber müddet geçirme arzları ebeveynleri zorluyor.

– Mekteplerin uzaktan eğitimle devam etmesi çocukların gelişimi için oldukça ehemmiyetli olan sosyal etkileşimi zayıflattı. Gelecekte çocukların birtakım endişe ve fobileri olabilir. Sosyal problemler, tavır bozuklukları sergileyebilirler.

Hakimiyetlerinizi aksatmayın

Gerekli önlemleri alarak sıhhat hakimiyetlerinizi aksatmayın. Çünkü erken teşhis rehabilitasyonu basitleştirir.

Kendinize zaman ayırın

Aynı çatı altında olsa da çiftler kendilerine özel zaman ayırmalı ve birbirlerine bu mevzuda hürmet göstermeli. Hiddet ve kırıcı laflardan kesinlikle sakınmalı, sevgi ve hürmet çerçevesinde bağlantı kurmalılar. Boşanma, ayrılık gibi ehemmiyetli kararlar vermeden evvel çift terapisi takviyeyi almalılar.

Aile büyüklerini unutmayın çocuklarınız ile görüştürün

Anne ve babalar çocukların taşıyıcı olduğunu düşünerek pandemi yarıyılında ailedeki yaşlılarla görüşmelerini kısıtlıyorlar. Bu vaziyet hem çocuklar hem de yaşlılar için hırpalayıcı olabiliyor. Çocuklar olasıysa her gün aile büyükleriyle sesli veya görüntülü bağlantı kurmalı. Beraber müddet geçirmeli.

İyi bir dinleyici olun ve paylaştıklarını önemseyin

Ebeveynler çalıştığı saatlerde çocukları ile ilgilenemeyeceklerini belirtmeliler. Çocuklara nasıl sezdiklerini mesele, duygularını ifade etmelerine izin verin, iyi bir dinleyici olun ve paylaştıklarını umursadığınızı gösterin. Dostlarıyla görüntülü de olsa irtibatı umursamama etmeyin.

Kaynak: www.sacitaslan.com