Sözcü Gazetesi'nden Nazan Doğaner Halıcı'nın haberine kadar Covid-19'u atlatan kişilerde bütün vücutta dermansızlık, en ufak harekette solunum yetmezliği, bir türlü geçmeyen öksürük nöbetleri ve yamalı solunum rahatsızlıkları yaygın görülüyor.

Özellikle yoğun bakımda tedavi görenler ya da uzun süre hastane yatmak zorunda kalanlar taburcu olduktan daha sonra sızı sorunu yaşıyor.

Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Dr. Öğr. Üyesi Elif Develi, ağrıların nedenlerini ve çare yollarını şöyle anlattı:

ESAS KASLARDA FONKSİYON KAYBI OLUYOR

Uzun süreli yoğun bakım süreci hastalarda solunum problemlerin yarattığı yorgunluğun yanı sıra maddi inaktivite yani hareketsizliğe tabi özellikle yürümek için kullandığımız esas kaslarda fonksiyon kaybı oluşabiliyor.  Hastalar yoğun bakım ünitelerinden taburcu olup normal yaşantılarına dönmeye çalıştıklarında kaslarının eskisi dek kaslı olmaması ve dermansızlık nedeniyle hareketle beraber ağrı yaşayabiliyor. Sancı şikayetleri tüm hastalarda görülebileceği gibi kronik hastalığı olanlarda ve yaşlılarda daha sık görülüyor. Bilhassa hareketle birlikte bacaklarda yoğunlaşıyor.

İŞTE TEDAVİ YOLLARI

CovId-19 sonrası bilhassa yoğun bakım süreci geçiren hastalara 6-8 hafta süreli pulmoner rehabilitasyon öneriliyor. Hastalar hekim, fizyoterapist ve beslenme uzmanı gibi sıhhat profesyonelleri kadar multidisipliner bir şekilde değerlendirilmeli ve ihtiyaca karşın yaklaşımlar belirlenmeli. Hastaların ihtiyaçları göz önünde bulundurularak fizyoterapist gözetiminde kendi cisim ağırlığını kullandığı egzersizler, esneme egzersizleri, denge egzersizleri, düşük tempoda yürüyüş ve solunum egzersizleri verilebiliyor.

UZAKTA REHABİLİTASYON DA MÜMKÜN

Sızı veya solunum güçlüğü gibi sorunlarla hastaların kendi başlarına başa çıkmak yerine profesyonel destek almalarının hayat kalitelerini artıracağı unutulmamalı. Pandemi sürecinde kişiler sağlık durumu kuruluşlarına başvurmaktan çekinebiliyor ama dijitalleşen dünya ile egzersizler Tele-Rehabilitasyon ile yapılabiliyor. Bunun için hasta ve fizyoterapist WhatsApp-Zoom gibi uygulamalara bağlanarak eş zamanlı alıştırma yapabiliyor.

 

Kaynak: www.sacitaslan.com URL: https://www.sacitaslan.com/covid-19-sonrasi-agrilarla-nasil-basa-cikilir-haberi-530631