Sözcü Gazetesi'nden Nazan Doğaner Halıcı'nın haberine göre Covid-19 geçiren kişilerin kalple ilgili  şikayetlerinin virüsten mi yahut mevcut yürek hastalıklarından mı kaynaklandığı merak konusu…

Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Polat Canbolat, bu sorunun belli başlı sebebinin anlaşılabilmesi için, Covid-19'u atlatan kişilerde iyileşme sürecinin ardındaki kalple ilgili şikayetlerin devamına bakılması gerektiğini vurguladı ve şu açıklamayı yaptı:

NEFES DARLIĞININ SEBEBİ

Covid-19 geçiren kişilerde gelişen yürek sorunları iyileşme döneminin uzamasına niçin olabilir. Çarpıntı, baş dönmesi, göz kararması, göğüs ağrısı ve nefes darlığı gibi şikayetler, Covid-19'a tabi olabileceği gibi yeni artan yürek hastalıklarından kaynaklanabilir. Bunun sebebini anlamak için hastaların şikayetlerinin dikkate alınması gerekir.

– Ateşiniz düşmesine ve tatmin edici su tüketmenize rağmen çarpıntınız azalmıyorsa,

– Kalbinizin seri ve derme çatma attığını hissediyorsanız,

– Çarpıntı ile beraber göğüste rahatsızlık, bıkkınlık, tıkanma hissediyorsanız doktora başvurun.

İŞTE YÜREK KADINSI NEDENLER

Covid-19 hastalığı sonrası ayağa kalkınca büyüyen çarpıntı, baş dönmesi, göz kararması gibi şikayetler çoğunlukla ilk elden kalp nedenli bir durum değildir. Hastalığa alt uzun süre uyuşuk, yatakta kalmaya bağlı olarak büyüyen bir durumdur. Tatmin Edici su içtiğinizden kesin olun ve şikayetleriniz geçinceye dek ani hareketlerden kaçının.

GÖĞÜS AĞRINIZ VARSA…

Covid-19 esnasında ve ardından sık karşılaşılan şikayetlerden biri de göğüs ağrısıdır. Göğüs ağrısı, hastalığa bağlı yaygın kas ağrısından kaynaklanabileceği gibi yürek krizi ve akciğere pıhtı atması nedeniyle de oluşabilir. Covid-19, damarların iç tabakasında hasara yol açtığı için hastalık geçirildikten daha sonra yürek krizlerini tetikleyebilir.

– Şiddetli göğüs ağrınız varsa,

– Göğüs ağrısına eşlik eden bulantı, nefes darlığı ya da aşırı terlemeniz varsa,

– Aniden başlayan ve 20 dakikadan uzun süren göğüs ağrınız varsa,

– Göğüs ağrınız şiddetli yok lakin kalıcı kişilik aldıysa, artan bir şekilde artıyorsa, 20 dakikadan daha kısa sürüyor veya dinlenmekle azalıyorsa en kısa zamanda doktora başvurun.

Riski aşı değil virüs artırıyor

Diğer bütün viral hastalıklarda görülebilen kalp kası iltihabı (miyokardit) Covid-19'a bağlı olarak da gelişebilir fakat daimi zarar oluşmaz. Kalp kası iltihabında görülebilen belirtilerinden en sık karşılaşılanlar göğüs ağrısı, nefes darlığı ve çarpıntıdır. Yürek kası iltihabının hastalık sırasında gelişmesi beklenir. Covid-19 iyileştikten sonra çoğalan yürek kası iltihabı başka hastalıklara bağlıdır. Bu sorun genellikle iyi seyirlidir. Başlıca tedavisi istirahat ve inflamasyonu baskılayıcı ilaçlardır. 

Covid-19 hastalığına ast yürek kası iltihabı gelişme ihtimali, Covid-19 aşısına yan kalp kası iltihabı gelişme ihtimalinden 100 kat daha fazladır. Bu yüzden cümbür cemaat aşısını yaptırmalı.

Kaynak: www.sacitaslan.com URL: https://www.sacitaslan.com/covid-19-sonrasi-kalbinize-dikkat-haberi-538346