Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları şöyle: 

ABD ve AB'NİN YAPTIRIM TEHDİTLERİ

Ülke ve halk müziği olarak yöresel ve küresel siyasi idareli, insani nice krizle aynı anda mücadele verdiğimiz inkarı olası olmayan bir gerçektir. Çabalarımıza her devletten ve her kesimden yardım beklerken malesef haksız ithamlara maruz kalabiliyoruz. Son dönemde ABD ve AB'de ülkemize yaptırım söylemlerinin artmış olması üzüntü vericidir.

Biz ne komşuları ile ne de başka herhangi bir devletle gerilim çatışma ardından koşan bir ülke değiliz. Tüm bölgemizin ve dünyanın huzuru için uğraş ediyoruz. Bu durum ülke ve ahali olarak hakkımızın, egemenliğimizin çiğnenmesi aleyhinde sessiz kalacağımız anlamına gelmiyor. Kimsenin hakkımızı yemesine müsaade etmeyiz.

KARABAĞ MESAJI

Türkiye ve Azerbaycan bir defa daha öz kardeş olarak kucaklaşmış maziden atiye uzanan yepyeni bir köprü inşa etmiştir. Azerbaycanlı kardeşlerimiz ülkemizin de desteği ile 44 gün süren vatan muharebesini hamdolsun zaferle taçlandırmıştır. Dağlık Karabağ'ın vatan hasreti son bulmuştur. Karabağ bundan böyle donmuş bir ihtilafı yok, hakkın batıla şampiyon gelmesi sonucunda kazanılmış şanlı bir zaferi ifade ediyor.

Vatan sancak ve ezan uğruna canlarını feda eden Azerbaycan Ordusunun kahraman neferlerine Allah'dan rahmet, gazilerimize acele şifalar diliyorum. 

"ÇEKEMEYENLERE İNAT CAN AZERBAYCAN'IN YANINDAYIZ"

Kafkasya'da yeni bir dönemin kapısını açtık. Yeni bir statüko kurulacak. Tarihi dönüm noktasında kardeşlerimizin yanlarında olduk. Kazanılan zafer dolayısı ile bir kez daha Azerbaycan Türklerini tebrik ediyorum. Ezeli ve sonsuz kardeşliğimizi çekemeyenlere inat can Azerbaycan'ın yanına durmaya devam edeceğiz.

EKONOMİDE SON ŞART

Küresel ekonomide iktisat tarihine girecek bir dönemi yaşıyoruz. Üretimin, ticaretin ve finansın tek merkezli hale dönüşmesinin sıkıntıları salgın döneminde daha iyi görüldü. Dünya daha dengeli bir imal ve ticaret dağılımı arayışı içindedir. Ekonomimizi yalnızca mevcut tabloya bakarak değil önümüzdeki bu büyük potansiyele göre yürütüyoruz. Türkiye ekonomisi her türlü senaryoya hazırlıklı durumdadır.

Türkiye salgın sonrası döneme enerjik bir oyuncu olarak girmekte kararlıdır. Vatandaşlarımdan müsterih olmalarını aralıksız kötümserlik aşılayanlara inat bize ve ekonomi yönetimimize güvenmelerini istiyorum. Yılın üçüncü çeyreğinde 6,7 büyüdük. Bu Nedenle Türkiye, Avrupa Birliği, G20 ve OECD aralarında üçüncü çeyrekte azami gelişen ülke oldu.

Salgına rağmen yılın birincil 11 ayında 851 yeni fabrika üretime başladı. Eylülde işsizlik oranı geçen seneye tarafından 1,1 puan gerileyip 12,7 olarak gerçekleşti. 

Talep cephesindeki daralmalara tabi olarak cümbür cemaat gibi bizim dış ticaretimiz de küresel gelişmelerden etkileniyor. Herşeye karşın, yatırım, istihdam ve üretimi sürdürmek için tedbirler almaya devam edeceğiz. Salgının ülkemizde görülmeye başladığı günden itibaren bütün vatandaşlarımızla birlikte, esnafımızın, tüccarımızın yanına olduk. Verdiğimiz karşılıksız nakit desteğin karşılığı 45 milyar lirayı buldu. Türkiye'de gerçekten hedeflemek, üretmek, işini devam etmek veya büyütmek isteyip de devletten beklediği desteği alamadığını söyleyen kimse yoktur.

"BİRİKİMLERİNİZİ TL'YE ÇEVİRİN"

Esnaflarımıza ve tüccarlarımıza yardım olmayı sürdürüyoruz. Halkımızın tasarruflarını Türk Lirası olarak değerlendirmesini özendirme etmesini istiyoruz. Türk Lirası mevduatlarında ve katılım hesaplarında stopaj oranlarını düşürmüştük Mart ardına kadar uygulanmaya devam edecek. Türk Lirası cinsi varlıklara güveni artırmak için piyasa dostu adımlar atıldı. Kasım ayından itibaren sermaye girişlerinde artma Türk Lirası'nda değerlenme başladı.

Son dönemde milletlerarası yatırımcıların takriben 11 milyar dolar civarında anapara girişi gerçekleştirmiş olmasını da önemli görüyorum. 

Salgın nedeniyle mağdur durumda olan vatandaşlarımızın yanında olmaya devam ederken millet harcamalarındaki disiplini gözardı etmiyoruz. Değerlendirmeler 2020 yılını yüzde 4,5'in aşağı gerçekleştireceğimizi gösteriyor.

Salgın sürecinde bankacılık sektörümüz dinç yapısını koruyarak çalışmalarına devam etti. Bankalarımız milletlerarası standartların öngördüğü en az düzeyin oldukça üzerinde bulunuyor. Geçtiğimiz hafta itibarıyla bankalarımızın döviz açık pozisyonu bulunmadığı gibi sektörde 3,2 milyar dolarlık döviz pozisyonu fazlası vardır. Netice itibarıyla ülkemiz güçlü bankacılık sistemi sayesinde yerli ve uluslararası tüm yatırımcılara destek sağlayabilecek güce sahiptir.

Türk ekonomisine faiz, enflasyon, kur sacayakları üzerinde kurulan baskıların maliyetlerin üzerinden varmak için yoğun bir çaba içerisindeyiz. Faizlerin piyasa şartlarında akla yatkın seviyelere inmesi için çalışıyoruz. 

ESNAFA KİRA DESTEĞİ

İş yeri kiralamada KDV oranı 1 Haziran'a değin uzatıldı.Toplam 1 milyon 239 bin 438 kişiye 3 ay süreyle ayda 1000 lira yardım ödemesi yapacağız. 

YILBAŞINDA 4 JURNAL KISITLAMA

31 aralık perşembe saat 21.00'den, 4 Ocak'a değin kesintisiz uygulanacak.

Kaynak: www.sacitaslan.com