Habertürk'ün haberine tarafından burada bir açıklama yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, yangından etkilenen hiçbir vatandaşın mağduriyet yaşamasına müsade vermeyeceklerini söyledi. Milas'taki yangınla ilgili 1 kişi gözaltına alındığını ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Geçtiğimiz yıl terör örgütü yöneticilerinin ormanları yakma talimatı vermesinin ardındaki bu yangınların bir kısmını da aynı talimatla başlatılmış ihtimalini göz ardı etmiyoruz. Ormanlarımızı yakanları bulup ciğerlerini tutuşmak boynumuzun borcudur" ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarında öne meydana çıkan başlıklar şöyle:

"ŞAHİN AKDEMİR KARDEŞİMİZİ KAYBETMEMİZ EN BÜYÜK ÜZÜNTÜMÜZ"

Helikopterle yukarıdan bütün alanı gezme imkanım, fırsatım oldu. Burada bilhassa bir kere daha Rabbimden ülkemizi, milletimizi her türlü kazadan, beladan, afetten, musibetten muhafaza etmesini niyaz ediyorum. Şu esas dek değişik kamu kurumları, oteller, evler hasar görmüştür. Risk halindeki kimi mahallerden insanlarımız tahliye edilip, güvenli yerlere nakledilmiştir. Yangınlara müdahale için 80 arasöz, 35 tanker, 176 hizmet aracı, 31 iş makinası, 1400 personel ödev yapmaktadır. Sağlık Bakanlığımız da vatandaşlarımıza asistan olmaktadır. Yangından etkilenen vatandaşlarımızın 2'si haricen tümü hastanelerden taburcu edilmiştir. Keza barınma, gıda, temizlik malzemesi için her türlü tedbirleri alınmıştır. En büyük üzüntümüz yangında Şahin Akdemir kardeşimizi kaybetmiş olmamız en büyük üzüntümüzdür. Bu kardeşimiz Marmaris'teki yangını söndürmek için çalışan ormancılarımıza takviye ederken geride ağlamaklı bir kız evlat ve sevenlerini bırakmıştır. Allah'tan rahmet, ailesine sabır diliyorum.

"HASAR GÖREN VATANDAŞLARIMIZIN MAĞDURİYETİNE MEYDAN VERMEYİZ"

Yangın söndürme ve soğutma faaliyetlerini müteakip hasar tespiti yapılmıştır. Konut, ahır, ticari alanlarla ilgili gereken adımlar atılmaya anında başlanacaktır. Marmaris'te yangının birine çocukların yol açtığı bilinmekle birlikte öteki yangınla ilgili çalışmalar sürüyor. Milas'taki yangınla ilgili 1 birey gözaltına alınmıştır. Geçtiğimiz sene terör örgütü yöneticilerinin ormanları aydınlatma talimatı vermesinin arkasında bu yangınların bir kısmını da benzer talimatla başlatılmış ihtimalini göz ardı etmiyoruz. Ormanlarımızı yakanları bulup ciğerlerini yanmak boynumuzun borcudur. sosyal medya ve dedikodularla akıl almaz çarpıtmalar, yalanlar ortaya çıkmıştır. Türkiye bölgesinin en zinde orman yangınlarıyla mücadelede dinç bir altyapıya sahip ülkesidir. Bu siyaset konusu yapılacak bir mesele değildir. Canlarını tehlikeye atarak yangınlarla mücadele eden orman, itfaiye, afiyet personeline, zerre dek saygısı olmayan bu zihniyeti yok farz ediyor, ademe hükümlü ediyoruz. Hiçbir vatandaşımızın mağdur olmasına müsaade edemeyiz. Can kaybı haricinde her kaybı telafi edecek güce sahibiz. Birliğe, beraberliğe, dayanışma gibi en çok ihtiyacımız olan bu dönemde bütün vatandaşlarımızı bir binanın tuğlaları gibi sıkı sıkı kenetlenmeye eğlence ediyorum. Yanan alanlarda fidan dikimine inşallah birincil yağmurlarla birlikte başlanacaktır. Hasar gören vatandaşlarımızın mağduriyetine meydan verilmeyecektir.

"İLK YAĞMURLARLA BİRLİKTE YANAN ALANLARDA FİDAN DİKİMİNE BAŞLARIZ"

Şehitler veren bir kurum olan orman teşkilatımızın kahramanlarına hürmet duymayanlar her mecrada adalet ettikleri değeri alacaktır. 2 şehidimize Allah'tan rahmet, ailelerine tahammül diliyorum. Mekanları cennet olsun inşallah. Bugün sabahtan itibariyle orman yangınlarından etkilenen bölgelerimizi genel hayata etkili afet bölgesi bildiri ettik. Antalya, Manavgat, Akseki, Alanya, Gündoğmuş ve Gazipaşa ilçelerinde yangından etkilenen mahalleler, Mersin, Aydıncık, Silifke, Osmaniye merkez, Kadirli, Muğla, Marmaris, Bodrum, Milas, Köyceğiz, Seydikemer ilçelerinde, Adana, Aladağ, İmamoğlu, Karahisarlı, Kozan ilçelerinde yangından etkilenen tüm mahalleler genel hayata etkili felaket bölgesi bildiri edilmiştir. Tarım hayvancılık ve sera faaliyetlerinin hasarları karşılanacak. Yanan ve hasar görebilen evlere 50 bin liraya değin eşya yardımı yapılacak. Konut kiralayanlara kira yardımı yapılacak. Vergiler ertelenecek, Sosyal Emniyet Kurumu primleri ertelenecek, esnaf kredileri ertelenecek, tarım ziraat borçları ertelenecek, faizsiz esnaf kredisi, KOSKEB desteği verilecek, 1 ay içerisinde evlerin inşaatına başlanacak. Kırsal mahallelerdeki ve facia bölgesindeki evler 1 yıl içinde tamamlanacak. Ortaya meydana çıkan acele ihtiyaçları yerine getirmek için şu lahza itibariyle 50 milyon TL ödeme gönderilmiştir. Yanan alanlara fidan dikimine ilk yağmurların arkasından başlıyoruz. İktidar olduğumuz zaman içerisinde yaklaşık 5 milyon ağaç dikmiş bir iktidarız. 19 yılda ağaçlarla derhal başımıza gelen sıkıntıları inşallah en kısa zamanda telafi edecek güce sahibiz. Orman alanımızı 23 milyon hektara çıkarmıştık. Yanan yerlerin yenilenmesi, diğer kampanyalarımızla bu alanı daha da arttıracağız. Yangın felaketi ile uğraş eden bütün şehitlerimize, orada yatan vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimi sunuyorum.

 

Kaynak: www.sacitaslan.com URL: https://www.sacitaslan.com/cumhurbaskani-erdogan-cigerlerini-yakmak-boynumuzun-borcu-haberi-536238