Corona virüsün yaşamımızı yoğun bir biçimde etkilediği son günlerde, bağışıklık sistemimizin ehemmiyeti her geçen gün çoğalıyor. Bağışıklık sistemimizi kuvvetlendiren D vitamini, her gün kesinlikle lüzumumuz olan bir vitamin. En tesirli ve en kalıcı D vitamini bedenimizin güneş ışığına direk maruz kalması neticeyi üretilen D vitaminidir. Tende yapılan D vitamini dayanak olarak alınan D vitaminine göre kanda 2 kat daha uzun zaman kalabiliyor ve işlev gösteriyor. Ayrıca tenimiz güneş ışığına maruz kaldığında yalnızca D vitamini üretmekle kalmaz, yiyeceklerde ve yiyecek takviyelerinden alamayacağımız, bereketi her geçen gün yapılan araştırmalar neticeyi yeni yeni bulunan öteki foto mahsulleri de üretir.

DİREK GÜNEŞ GÖRÜN

D vitamini ve öteki yararlı foto mahsullerin en iyi biçimde üretilmesi ve kullanılması için ultraviyole ışığına direk maruz kalmalıyız. Sırça artta ve kapalı etraflarda ultraviyole ışınları tesir etmez, bedenimizde D vitamini üretilemez.

D vitaminin üretilmesini önleyen bir başka etken de güneş gözeticilerdir. Tesirli zaman bireyin cilt tipine göre değişir. Sarih derililerin esmer insanlara göre daha kısa vakitte D vitamini üretme bahtı olur. Güneşderi hem yararlanmak hem de hasarlarından sakınmak için, her gün 15 – 30 dakika direk güneş ışığı görmemiz yeterli.

D VİTAMİNİNİN YİYECEKSEL KAYNAĞI OLDUKÇA AZDIR

D vitamini yiyeceklerde oldukça azdır, yalnızca yiyeceklerle gereksinimimizi karşılamamız muhtemel değil. Somon balığı, uskumru balığı ve balık yağı natürel kaynaklar arasında tek kayda kıymet olanları. Peynir ve yumurta sarısında da çok az ölçüde bulunur. Bazı ülkelerde özellikle süt ve mahsulleri D vitamini ile zenginleştirildiği için D vitamini gereksinimine bir ölçü katkı sağlayabilir.

D vitamininin en ehemmiyetli öteki vazifeleri; kalsiyum mineralinin kemiklere taşınmasını sağlayarak kemiklerin eforlu bir yapı almasını sağlar. Ayrıca yağ yakmakta misyonlu bir enzimin yapısında bulunur, kalp sıhhati, yüksek tansiyon, bazı kanser cinslerine karşı da gözetici özellik gösterir.

Nil Şahin GÜRHAN / Akşam Gazetesi

Kaynak: www.sacitaslan.com