Sözcü Gazetesi'nin haberine kadar bilim insanları tarafından 600 bin kişinin besin verileri üzerinden yapılan inceleme bazlı araştırma sonuçlarına tarafından, nebati perhiz uygulayanların Covid-19’a yakalanma, yakalansa da hastalığı ağır geçirme olasılığının daha eksik olduğu ifade edildi.

Araştırma sonuçlarında, hastalığa yakalanma riskinin uygulanan diyet ve bireylerin yaşadığı bölgelerin sosyoekonomik durumlarıyla ilişkili olduğu belirtildi.

EKSIK SEBZE TÜKETENLER DAHA FAZLA RİSK ALTINDA

Egzersiz zarfında, pandemi öncesi beslenme alışkanlıklarıyla ilgili ankete katılanların yüzde 19’unun Covid-19’a yakalandığı aktarıldı.

Araştırmanın, belirli gıdalara ya da besinlere bakmak yerine, insanların nasıl beslendiklerini yansıtan daha geniş diyet kalıplarına odaklandığı ifade edildi. Anket zarfında, her katılımcının diyetinin değerini yansıtan bir perhiz kalite puanı oluşturuldu.

Yüksek kalite puanlarına sahip diyetlerin meyve, sebze ve tam tahıllar gibi bitki bazlı gıdaların yanı sıra yağlı balıklar, daha az işlenmiş gıdalar ve arıtılmış karbonhidratlar içerdiği belirlendi. düşük kalite puanı ise fazla bitmiş gıdaların ve düşük miktarda bitkinin olduğu beslenmelerde görüldü.

Araştırmacılar, en kaliteli diyeti uygulayan kişilerin, en düşük besleyici diyete sahip olanlara tarafından Covid-19’a yakalanma olasılığının takriben yüzde 10 daha az olduğunu vurguladı. Bitkisel perhiz uygulayan bu kişilerin, hastalığı ağır geçirme riskinin yüzde 40 daha az olduğu ifade edildi.

İncelemelerde, sosyoekonomik faktörlerin, Covid-19’un yayılmasında önemli bir etmen olduğunu açıklama edildi. Araştırmacılar, bu faktörlere alt ayrımın olmadığı koşullarda Covid-19 vakalarının yaklaşık dörtte birinin önlenebileceğini vurguladı. Uzmanlar bu kapsamda, insanlar sağlığının iyileştirilmesinin altını çizdi.

Kaynak: www.sacitaslan.com URL: https://www.sacitaslan.com/daha-az-sebze-tuketenlerde-covid-19-riski-daha-fazla-haberi-538424