Ankara merkezli 29 ilde, demir çelik fiyatlarını manipüle eden, 105 milyar liralık sahte faturayla kamuyu 25 milyar zarara uğratan şirketlere yönelik düzenlenen ‘Demir Yumruk’ operasyonunda arasında Erol Eşrefoğlu’nun (Evcil) da bulunduğu 3 ayrı kabahat örgütünün lideri ile birlikte 250 kararsız gözaltına alındı. öte yandan operasyonda gözaltına alınan Erol Eşrefoğlu’nun (Evcil), İskenderun’da kaldığı rezidansta kaçmaya çalışırken gözaltına alındığı belirtildi. Hem operasyonda 500 milyon liranın ele geçirildiği belirtildi.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, demir çelik sektöründe imalatçı olarak faaliyet belirten ve güçlenerek tekelleşmeye çalışan suç örgütlerine karşın, ‘kabahat işlemek amacıyla örgüt kurma’, ‘kaliteli dolandırıcılık’, ‘sus payı ve 213 sayılı Aidat Yöntem Kanununa muhalefet’ suçlarından soruşturma başlattı. Soruşturma dahilinde Ankara Güvenlik Müdürlüğü yerleşkesinde Finansal Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü görevlileri, Aidat Denetim Kurulu müfettişleri, MASAK personeli karşılıklı çalışma grubu oluşturdu, bu gruba KOM ekipleri de destek verdi.

10 AYLIK TAKİP

Operasyonun hazırlık aşamasında her bilgi, doküman ve ayrıntı özenle değerlendirilirken, 10 ay süresince dinleme ve somut peşine düşüp takip tedbirleri uygulandı. Bu çalışmaların sonucunda demir çelik sektöründe faaliyet belirten 3 öbür suç örgütü saptandı. Suç örtülerinin demir çelik piyasasını manipüle ederek fiyat istikrarını bozdukları, sektördeki diğer firmaları devre dışı bırakarak tekel olmaya çalıştıkları, sahte fatura düzenleyerek 3’üncü şahıslar üzerinden kurdukları paravan şirketler aracılığıyla haksız gelir sağladıkları belirlendi.

Firmaların düzenledikleri 105 milyar liralık sahte fatura ile kamuyu 25 milyar lira zarara uğrattıkları tespit edildi.
29 İLDE BENZER ZAMANLI IŞLEM
Ankara Emniyeti, Ücret Yoklama Kurulu ve MASAK personelinden oluşan ekibin 10 aylık çalışması sonucu, bu sabah saatlerinde işlem başlatıldı. Ankara merkezli aralarında İstanbul, Hatay, İzmir, Adana ve Kocaeli’nin de bulunduğu 29 ilde eş zamanlı ‘Demir Yumruk’ operasyonu gerçekleştirildi. Operasyonda 840 takım, 2100 personel, 250 ödenti müfettişi ve MASAK personeli görev aldı.

250 KİŞİ GÖZALTINDA
Gözaltı kararı yer alan 374 şüpheliye karşın gerçekleştirilen operasyonda şu ana değin 250 değişken gözaltına alındı. Gözaltına alınanlar aralarında Erol Eşrefoğlu’nun (Evcil) da arasında olduğu 3 bambaşka suç örgütü lideri de yer aldı. 14 fabrika, 850 adreste arama ve el yatırma işlemlerinin sürdüğü kaydedildi.

500 MİLYON TL ELE GEÇİRİLDİ
Ankara merkezli 29 ilde, demir- çelik fiyatlarını manipüle eden, 105 milyar liralık sahte faturayla kamuyu 25 milyar lira zarara uğratan şirketlere karşın düzenlenen ‘Demir Yumruk’ operasyonunda takriben 4 kamyonu dolduran doküman ve ziynet eşyaları ile bavullar içinde 500 milyon lira ele geçirildi. Ücret denetime takılmamak için demirleri, şehir halkı içindeki depolarda gezdirdiği belirlenen şüphelilerin, şehirler aralarında Plaka Tanıma Sistemi’nde usulsüzlüğe yakalanmamak için de abes kamyonetleri ülke genelinde gezdirdiği saptandı.

EROL EVCİL’E REZİDANSTA GÖZALTI
öte yandan operasyonda gözaltına alınan Erol Eşrefoğlu’nun (Evcil), İskenderun’da kaldığı rezidansta kaçmaya çalışırken gözaltına alındığı belirtildi. Eşrefoğlu’nun liderliğini yaptığı çetenin ise yöneticileri şiddet durumdaki fabrikaları kasıt aldığı saptandı.

Çetenin, bu fabrikaları, taşınmazların haciz olmaması için kiraladığı saptandı. Çeteye ait iş yerlerinde ise 25 milyon lira ele geçirildi.

Çetenin, para nakillerinde kendi aralarında ‘kurye’ diye cümle parçası ettikleri kişileri kullandıkları belirlendi. Kuryelerin, birincil şirketten aldıkları paraları aradaki paravan şirketlerin hesaplarına aktardıktan daha sonra en son Eşrefoğlu’na ait şirkete nakit olarak getirdikleri saptandı. ‘Kurye’lerin ise silahlı korumalar eşliğinde hareket ettikleri öğrenildi.

Kaynak: www.superkulup.com URL: https://www.superkulup.com/demir-yumruk-operasyonunda-sok-detaylar-kacmaya-calisirken-yakalandi.html