Güney Koreli arkeologlar, deniz aşağıda, yaklaşık 900 yıl önce Çinli ticaret gemileri için kullanılan bir rampayla birlikte eski sikkeler ve seramik eserler keşfetti.

Independent Türkçe haberine kadar keşif, Güney Kore'nin Jeju Adası kıyısındaki sularda yapılan arkeolojik incelemeler esnasında, bu yılın Mayıs ve Temmuz ayları aralarında gerçekleşti.

Kamera kayıtlarında dalgıçların buldukları büyük kaya parçasını halatlarla bağladığı ve yukarı çektiği görüldü.

Etrafa dağılmış hazineye daha yakından bakıldığında ise dalgıçların deniz tabanından topladığı ve dikkatlice sepetlere yerleştirdiği parlak nesneler ve çanak çömlek parçaları uyarı çekiyor.

Araştırmaya katılan Güney Kore Ulusal Denizcilik Kültür Varlıkları Enstitüsü ve Ulusal Jeju Müzesi'nden yetkililer, gemi rampası olarak kullanılan büyük taşı bulduklarında iki parçaya ayrılmış olduğunu ifade etti.

Çalışmada, Song ve Yuan hanedanları döneminde Çin'de bu gibi kızakların popüler olduğu ifade edildi.

Keşfedilen sikke ve seramiklerinse MS. 960 ve 1279 aralarında hüküm süren Kuzey Song Hanedanlığı'na ait olduğu belirtildi.

Uzmanlara tarafından keşif, ülkenin en büyük adası konumundaki Jeju’nun çok eskiden Doğu Asya deniz ticaretinde manâlı bir konuma sahip olduğunu gösteriyor.

Kaynak: www.sacitaslan.com