Sözcü Gazetesi'nden Yusuf Demir'in haberine kadar Kültür ve Turizm Bakanlığı, pandemi sürecinde ayakta kalmaya çalışan yüzlerce özel tiyatroyu yakından ilgilendiren yardımlara ilişkin yeni bir mevzuat yayınladı.

Bakanlıktan yardım almanın zorlaştığı yeni yönetmeliğe göre, “Minimum oyun sergileme sayıları, salgın, doğal felaket, toplumsal olaylar gibi mücbir sebeplerin meydana gelmesi halinde ülke çapında ya da bölgesel olarak Bakan onayıyla” belirlenecek.

Resmi Gazete'de yayımlanan “Özel Tiyatroların Projelerine Yapılacak Yardımlara İlişkin yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” başlıklı düzenlemede manâlı değişikliklere gidildi.

EN AZ BİR SİGORTALI

Geçtiğimiz yıl Mayıs ayında çıkarılan genelgede yardım için başvuru edecek tiyatroların tüm çalışanlarının sigortalı olması şartı aranırken, yeni yönetmelikte yalnızca bir sigortalı gösterilmesi yeterli olacak.

KOMİSYONA 4 SANATÇI GİRDİ

Yeni yönetmelikteki en manâlı değişim, başvuruları değerlendirmek üzere kurulacak komisyonun yapısında gerçekleşti. Yeni yönetmeliğe göre 9 karakter komisyonda 4 ressam görev yapacak. Sanat çevreleri reşitlik bakanlık tarafında olsa da bunu çok olumlu bir gelişme olarak değerlendirdi.

“BAKANLIK TİYATROLARI TEFTIŞ ALTINA OLMAK İSTİYOR”

Yeni yönetmeliği değerlendiren Bağımsız Tiyatrolar Birliği Başkanı Kımız Bozkır,
“Yeni düzenlemeyle şirketleşmeyen tiyatrolara destek alma imkanı ayrıntılarıyla ortadan kalktığını kaydetti. Türkiye genelindeki beş yüze yakın tiyatro grubunun büyük bölümü şirketleşmediği halde alınan bu kararın içten olmadığını bildiren Bozkır, “Şirketleşen tiyatroları koruyan lakin bunun yanına amatör, gönüllü vb diğerlerinin tamamını değil sayan bir düzenleme… Ne hakla yok sayılıyorlar” dedi.

Kımız, “Pandemi öncesi bir kampanyamız vardı/vergileri kaldırın ya da en aza çekin destekler de kalksın demiştik. Bağımsız Tiyatro Birliği olarak bizim önerimiz buna ek olarak bütün ülkelerde yapıldığı gibi tiyatrolara oyunları üzerinden bilet ödemesi yapılmasıydı. Misal; ayda kaç oyun oynuyorsa tiyatro, 1/2 si bütün dolu salon üzerinden ödensin. Yapılmadı. Bakanlık yaptığı bu düzenlemelerle tiyatroları en ince ayrıntısına kadar yoklama altına edinmek istiyor. Halktan uzaklaştırıyor. Çünkü kuytu gelirlilerin çoğunluk olduğu bir toplumda, bu zor koşullar ve yüksek vergilerle tiyatro ya yaşayamaz veya fiyatı yüksek bilet satarak toplumsal niteliğini yitirir” diye tepki gösterdi.

Kaynak: www.sacitaslan.com URL: https://www.sacitaslan.com/destek-bekleyen-ozel-tiyatrolar-hayal-kirikligina-ugradi-haberi-532049