BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Teknoloji hisselerinin geleceği hemencecik bütün yatırımcıların merak konusu. Piyasalarda yaşanan çöküşte ayrıca pay sahibi olan keza de bu çöküşten negatif etkilenen dev teknoloji şirketi hisselerinin bundan sonradan nasıl bir seyir izleyeceği merak konusu.

Teknoloji hisseleri için engebeli geçen birkaç ayın bundan sonra da süreceğini düşünenler olduğu gibi, toparlanmanın yakın olduğunu düşünenler de bulunuyor. Bunların başında da Citi geliyor.

Tünelin ucunda ışık olduğunu söyleyen Citi analistleri, teknoloji şirketlerinin gelecek yıla dek toparlanacağını oysa bu sürecin dalgalı bir seyir izleyeceğini öngörüyor.

1,3 trilyon dolarlık kayıp

Fortune’dan Tristan Bove’un haberine göre, Netflix ve Peloton, pandemi sırasında insanların evde daha artı vakit geçirmesinden büyük üstünlük karşılayan şirketler arasında yer aldı. Ama bu yıl, ABD’de Kovid dönemi kısıtlamalarının kaldırılması ve yolculuk gibi pandemi öncesi faaliyetlerin geri dönüşüyle teknoloji hisseleri de büyük bir düşüş yaşadı.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere kadar, karanlık bir idareli görünüm ve yüksek faiz oranları da, teknoloji hisseleri için zaten kötü bir yılı daha da kötüleştirdi ve Mart ayında teknoloji şirketlerinin toplam layık 1,3 trilyon dolarlık büyük bir kayba katkıda bulundu. Geçen ay beklenenden daha yüksek gelen enflasyon raporu, ABD’nin en büyük altı teknoloji şirketi için 500 milyar dolarlık layık kaybına yol açtı ve o zamandan beri de işlerin teknoloji şirketleri için pek yolunda gittiği söylenemez. Teknoloji ağırlıklı Nasdaq, pandeminin ilk günlerinden bu yanlamasına, bir sene öncesine tarafından yüzde 23 oranında düşüşle iki haftalık en fena dönemini geçirdi.

Rota değişiyor olabilir

Fakat hemen teknoloji endüstrisi için işler ne kadar kötü olursa olsun, rota değişiyor olabilir. Citi analistlerine tarafından küresel idareli büyümenin gelecek sene yavaşlaması beklenirken, teknoloji hisseleri bu yavaşlamanın bir istisnası olabilir.

Gelecek sene, Fed’in faiz oranlarını artırmayı sonlandırmasıyla birlikte, yatırımcılar muhtemelen en yüksek kar potansiyeline sahip artış hisse senetlerine daha pozitif odaklanacak. Baş küresel sermaye payı stratejisti Robert Buckland liderliğindeki Citi stratejistleri, paylaştıkları notta, küresel Hisse senetlerinin genel olarak 2023 yılında yatırımcılara yüzde 18 oranında getiri sağlamasını beklediklerini belirtiyor. Fakat bu yolun zorlu olacağını bildiren Citi analistlerine göre, önümüzdeki sene yatırımcılar için muhtemelen ‘epey dalgalı bir seyahat’ olacak.

Teknoloji hisseleri toparlanacak, dalgalı seyir mümkün

Daha yüksek kurumsal borca girme oranları, işletmeler için çoğalma odaklı yatırımları daha eksik albenili ayla getirdiğinden, faiz oranları ve hisse senedi değerlemeleri zıt bir ilişkiye sahip olma eğilimindedir. Teknoloji odaklı spekülatif veya çoğalma hisse senetleri, bir piyasanın uzun vadede iyi performans göstereceği vaadine ast oldukları için bilhassa yüksek faiz oranlarına karşı savunmasız olabilir.

Teknoloji endüstrisinin bu yılki gerilemesi, Amazon ve Meta dahil almak üzere şirketleri işe alım dondurmaları veya harcama kesintileri bildirmeye zorlarken, Netflix ve Snap gibi diğerleri ise şimdiden işten çıkarma yolunu seçmiş durumda.

Geçen ay FED’in bu sene beşinci kere faiz artırması ve yıl bitmeden bitmiş artıracağının sinyallerini vermesi, piyasalardaki güven eksikliğini körüklese de, Fed’in faiz artırımlarını 2023 yılı Mart ayına değin durdurmayı planlıyor olması, Citi analistlerine tarafından, hisse senetleri için bir dönüm noktası olma özelliği taşıyor.

Gelecek yılın sonunda, Buckland’ın ekibi, hisse başına kazanç ve şirket karlarına atıfta bulunarak yatırımcıların ilgisinin giderek EPS (earnings per share) risklerine kaymasını bekliyor.

Volatilite yüksek kalmayı sürdürecek

Analistler, sıhhat ve teknoloji de dahil almak üzere yüksek gelir potansiyeli olan sektörlerin yatırımcılar için öncelikli olacağını da sözlerine ekliyor. Analistler, bu sektörlerin genel anlamda ‘resesyonda akla uygun derecede iyi performans gösterdiğini’ belirtiyor.

Citi, gelecek sene küresel piyasalarda volatilitenin hâlâ dominant olacağı konusunda da uyarıda bulunuyor. ABD’de bir resesyon olasılığının artmasıyla birlikte, yeterince şiddetli bir ekonomik gerilemenin teknoloji hisselerini de vurabileceği ihtimali anekdot düşülüyor.

En kötü senaryoda, yani Fed’in Mart ayından sonra da faiz oranlarını artırmaya devam etmesi halinde bunun teknoloji sektörü için kesintisiz ters rüzgarlar yaratabileceği de Citi analistleri göre altı çizilen noktalardan biri olarak öne çıkıyor. Geçen ay, Chicago Fed Başkanı Charles Evans, Fed’in Mart ayında en yüksek faiz oranına ulaşması konusunda ‘iyimser’ olduğunu, oysa bu hedefin herhangi bir sürpriz yaşanmamasına bağlı olduğunun da unutulmaması gerektiğini söyledi. Evans, “Şoklar veya başka zorluklar olabilir” diye uyarmıştı.

Kaynak: www.superkulup.com URL: https://www.superkulup.com/dev-teknoloji-sirketlerinde-toparlanma-yakin-mi.html