Lafçı Gazetesi'nden Erdoğan Süzer'in haberine göre devlete olan borçlarını zamanında ödemeyip bağışlamayı bekleyenler yeniden hasılatlı çıktı. AKP'nin son bağışlama kutuyu Türkiye Büyük Millet Meclisi Tasarı ve Bütçe Komitesine gece yarısı geldi ve kabul edildi. Kutuda ödentiden sigorta primine, cezalardan belediye borçlarına kadar bir dizi bağışlama kalitesinde maddeler yer alıyor.

Bağışlama kolisinden bir tek Covid-19 ile çaba kapsamında maske ve caddeye çıkma yasağını ihlal gibi sebeplerle verilen yönetimsel para cezaları ile tütün ve tütün mamulleri kullanımından kaynaklanan yönetimsel para cezaları ve tertip edici üst heyetlerin kestiği cezalar faydalandırılmayacak.

31 AĞUSTOS'A KADAR OLAN BORÇLAR

Geçici madde hariç toplam 4 maddeden oluşan ve 21 sayfalık bağışlama kutusuna göre, Hazine ve Maliye Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı, Sosyal Güvenlik Müesseseyi, şehir özel yönetleri ve belediyelerin alacakları yapılandırma kapsamında olacak.

Yapılandırmaya 31 Ağustos 2020 tarihinden evvelki aidatlar, aidat cezaları, yönetimsel para cezaları, gümrük aidatları ve cezaları, SGK'ya olan borçlar ile bu alacaklara ait her türlü faiz, zam, gecikme zammı, gecikme faizi, cezai faiz, gecikme cezası gibi fer'i alacakları dahil edildi.

Ayrıca 6183 rakamlı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun kapsamında alacaklar adli para cezası hariç ile belediyelerin, su, atık su ve katı atık gibi alacakları da yapılandırılacak. İş kuruluşlarına olan vergi borçları da yapılandırmaya alındı.

PEŞİN ÖDEYENE AVANTAJ

Yapılandırma kapsamında alacak gerçeklerinin tamamı ile faizleri yerine, Üretici Maliyetleri Endeksi Yİ-ÜFE kullanılarak borç yine hesaplanacak. Tanımlanan borçlar için peşin ya da 2 ayda bir ödemeli 18 taksitte ve 36 aya kadar ödemeli taksit alternatifleri sunulacak.

Borcunu ilk taksit gününde peşin ödeyenlerin birikmiş faiz ve cezalarının yüzde 90'ı, ikinci taksitte ödeyenlerin yüzde 50'si silinecek. Taksitle ödemek isteyenlere ise katsayı çarpımıyla faiz uygulanacak.

Yapılandırmadan faydalanmak için bu senenin sonuna kadar müracaatta bulunmuş olmak ve ilk taksiti aidat borçları için 31 Ocak 2021, sigorta borçları için 28 Şubat 2021 tarihine kadar ödemiş olmak gerekecek.

Cumhurbaşkanı bağışlamadan faydalanma için gereken müracaat vakitleri ile ilk taksit ödemelerini lüzumlu görmesi halinde 1 ay, mücbir neden bahanesiyle ise 1 sene daha uzatabilecek.

Kaynak: www.sacitaslan.com