Gelişmiş ülke merkez bankalarının gelişen enflasyonist baskılar karşı agresif faiz artırımlarına devam edeceği beklentileri ile resesyon endişeleri derinleşirken, bu şart küresel çapta dolar talebinin güçlenmesine niçin oluyor.

Bu gelişmelerle bugün 112,071 ile Mayıs 2002’den beri gördüğü en yüksek seviyesine çıkan dolar endeksi, saat 12.00 itibarıyla önceki kapanışına kadar yüzde 0,7 artışla 112,0500 seviyesinde seyrediyor. Dolar endeksi haftalık bazda ise yüzde 2’nin üstünde yükseliş kaydetti.

Çoğalan küresel dolar talebi ile avro/dolar paritesi de 0,9751 ile 20 yılın, sterlin/dolar paritesi de 1,1150 ile 37 yılın minimum seviyesinden operasyon görüyor.

Dolar/Japon yeni paritesi ise dün Japon hükümeti ve Japonya Merkez Bankası’nın (BoJ) döviz piyasasına müdahalesi sonrası 140 seviyesine kadar gerilese de bu seviyelerde tutunamadı ve tekrar yükselişe geçti. Parite bugün dünkü kapanışa tarafından yüzde 0,3 artışla 142,8 seviyesinde dengelendi.

Powell’ın konuşması peşine düşüp takip edilecek

Analistler, ABD Merkez Bankası’nın (Fed) çarşamba günü politika faizini 75 baz puan artırmasının yanı sıra bu sene ardına kadar 125 baz puanlık daha faiz artırımı yapabileceği tahminlerinin doları desteklediğini ifade etti.

Avrupa’da açıklanan öncü makroekonomik verilerin bölgeye ilişkin resesyon endişelerini artırdığını vurgulayan analistler, Rusya-Ukrayna savaşı ve buna paralel enerji krizinin de avro ve sterlini baskıladığını bildirdi.

Analistler, bugün Fed Başkanı Jerome Powell’ın açılış konuşmasını yapacağı ve salgın sonrası ekonomiye geçiş temasıyla düzenlenecek “Fed Listens” etkinliğinin izleneceğini, data gündeminde ise ABD’de açıklanacak öncü imalat sanayi ve hizmet sektörü Satınalma Yöneticileri Endeksi’nin (PMI) öne çıktığını belirtti.

Kaynak: www.superkulup.com URL: https://www.superkulup.com/dolar-endeksi-20-yil-sonra-112nin-uzerine-cikti.html