Sözcü Gazetesi'nden Hakan Kaya'nın haberine kadar İYİ Parti İzmir Milletvekili ve Genel Başkan Başdanışmanı Dr. Aytun Çıray, yazılı bir yorumlama yaparak bakanlık görevini yürüttüğü dönemde ortağı olduğu şirketten kendi bakanlığına ve bakanlığa tabi ve ilgili kuruluşlara yasadışı dezenfektan satışı yapıldığı ortaya çıkan ve görevden alınan eski Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan ve bürokratlar hakkında çarpıcı açıklamalarda bulundu.

“RUHSAR PEKCAN'IN BÜROKRATLARI SORUŞTURULMALI”

Çıray, Ruhsar Pekcan'ı Cumhur İttifakı'nın Ulu Divan'a gönderemeyeceğini, fakat savcıların alımı yapan bürokratlar hakkında hemencecik soruşturma başlatabileceklerini söyledi ve basına yansıyan bilgilere göre Ticaret Bakanlığının ve iştiraki olan şirketin, bakanın ortağı olduğu şirketten mal alımından dolayı millet zararına uğradığının fazla açık olduğunu belirtti.

“Bir kamu görevlisinin görevindeki hata ile idareye verdiği zarardan nedeniyle idareye karşısında sorumluluğu 657 sayılı Kanunun Bireysel Yükümlülük ve Hasar başlıklı 12. maddesindeki koşullara bağlıdır” diyen Çıray, “şirketten mal alımını iki esas ihale usulü ile yok kanuna tutarsız bir biçimde aracısız temin usulü ile yapıldığı anlaşılmaktadır” dedi.

Çıray sözlerine şöyle devam etti:

* Bu alım ile hileli çıkar sağlayarak zimmet suçu oluşturan eski bakanın yüce divanda yargılanması gerekirken kendisine siyasi iktidar kadar sahip çıkılmaktadır.

* Ama sahip çıkılan birey yalnızca bakan değildir. aynı zamanda kaçak mal alımının yapılmasından doğan zimmet suçuna iştirak ettiği düşünülen diğer bakanlık yetkilileri de 657 sayılı Kanunun 12. maddesi uyarınca sorumludur.

* Anılan bakanlık yetkilileri Borçlar Kanununun 49. madde ve izleyen maddelerine tarafından hukuka anomali, kişinin mülk ve kişi varlıklarını koruma amacı içeren kurallar ve genel tavır normlarına aykırı davranışlarıyla neden oldukları halk zararından nedeniyle idareye aleyhinde hukuksal sorumluluk altındadırlar.

“MILLET ZARARI HAKKINDA HUKUKI İŞLEM YAPMAYANLAR DA BU SUÇA ORTAKTIR”

Çıray, basında çıkan haberlerden anlaşıldığı üzere şirket kadar sadece Bakanlığa ve iştiraki şirkete yok, Bakanlığa emrindeki ve ilgili kamu kurum ve kuruluşlarına da dezenfektan satışının üretilmiş olduğunun açık olduğunu belirtti.

Bakanlık yetkililerinin, idarenin işlemlerini hiyerarşik amir veya yönetimle ilgili vesayet uyarınca denetlemekle ve hukuka tutarsız durumlarda gerekli hukuki işlemleri yapmakla sorumlu olduklarını açıklayan Çıray, bu yetkililerin idari vesayetten kaynaklanan denetleme görevlerini yerine getirmemeleri veya mülk alımına tasdik veya başka işlemleriyle katılmalarında TCK 257/1 veya TCK 257/2'deki suçlardan dolayı sorumluluk sahibi olmaları gerektiğini belirtti.

Çıray, yargıya çağrıda bulunarak, sözlerini şöyle tamamladı:

"Dezenfektan alımını yapan yetkililerin cezai ve hukuki sorumlulukları ile mal alımını yapan yetkilileri gözden geçirmek ve hukuki işlemleri yapmakla yükümlü olan yetkililerin görevlerini yapmamalarından dolayı oluşan sorumluluklarının sorgulanması, tüm data ve belgelere ulaşılarak bu usulsüzlük ve yolsuzlukların yargıda somutlaşması nedeniyle Cumhuriyet Başsavcılığına çağrıda bulunduğumu bütün kamuoyunun bilgisine sunuyorum."

Kaynak: www.sacitaslan.com URL: https://www.sacitaslan.com/dr-aytun-ciray-ruhsar-pekcanin-burokratlari-sorusturulmali-haberi-532649