SputikNews'in haberine tarafından Dünya Afiyet Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, Dünya Afiyet Asamblesi'nin (DSA) 74. toplantısında yaptığı konuşmada, koronavirüsün 'çok daha ölümcül ve bulaşıcı bir salgına yol açabileceğini' söyledi.

"Hiç kuşkunuz olmasın, bu dünyanın salgın tehdidiyle son karşılaşması olmayacak" diyen Ghebreyesus, "Bundan daha bulaşıcı ve daha ölümcül olma potansiyeline sahip diğer bir virüsün olacağı evrimsel bir kesinliktir" açıklamasında bulundu.

öte taraftan Ghebreyesus, dünyanın koronavirüs karşı hala 'kırılgan bir durumda olduğunu' söylese de, küresel Corona virüs vakaları ve bildirilen ölüm sayısının birbirini izleyen üç hafta boyunca azaldığına uyarı çekti. 

Ghebreyesus hem, 'aşı krizinin salgını kalıcılaştıran skandal bir eşitsizlik' olduğunu söyleyerek, bütün ülkelerin nüfusunun yüzde 10'nun eylül ayına, yüzde 30'unun da yıl sonuna kadar aşılanması için Kovid-19 Aşıları Küresel Erişim Programı'na (COVAX) aşı bağışlanması çağrısında bulundu.

"Bu, yalnızca dört ayda 250 milyon daha fazla insanı telkin etmek anlamına geliyor" diyen Ghebreyesus, aşı üreticilerinden de bu sene ürettikleri aşıların yüzde 50'sini COVAX'a vermelerini istedi.

COVAX aracılığıyla 125 ülke ve ekonomiye şubat ayından bu yana 72 milyon doz aşı gönderildiğini aktaran Ghebreyesus, bu miktarın, laf konusu ülkelerin nüfusunun yüzde 1'ine "çeper güç" yettiğini vurguladı.

DSÖ, Küresel Aşı ve Bağışıklama İttifakı (GAVI) ve Salgın Hastalıklara Hazırlık İçin Buluş Koalisyonunca (CEPI) yürütülen müşterek girişimle, 2021'de orta ve düşük gelirli 92 ülkeye 1,3 milyar doz Kovid-19 aşısı dağıtılmasını planlamıştı.

DSÖ'den 11 Mart'ta yapılan açıklamada ise COVAX dahilinde mayıs ayına değin 237 milyon Kovid-19 aşısı sevk edilmesinin beklendiği duyurulmuştu.

Kaynak: www.sacitaslan.com URL: https://www.sacitaslan.com/dunya-saglik-orgutunden-umutlari-tuketen-aciklama-haberi-533133