Edirne’de takriben 100 bin dönümlük ayçiçeği arazisinde görülen ‘mera tırtılı’ zararlısıyla mücadele çalışmalarının başarıyla tamamlandığı bildirildi.

İl Tarım ve Orman Müdürlüğünden yapılan açıklamada, geçen ay İpsala, Keşan, Uzunköprü, Meriç ve Enez ilçelerinde yoğun olarak görülen mera tırtılına karşısında üreticilerin ilaçlama çalışmalarını sonlandırdığı kaydedildi.

ÇİFTÇİLERE UYARI

Otlak tırtılı ile uğraş süresi boyunca üreticiler yer ekipmanları ve dron ile ilaçlama yaptı. İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri otlak tırtılı zararlısı ile ilgili saha kontrollerini sürdürürken, üreticileri de itinalı olmaları konusunda uyardı.

“SAHA KONTROLLERİ YAPILDI”

Otlak tırtılı zararlısı ile karşılaşılması durumunda il ve ilçe müdürlükleriyle iletişime geçilmesinin erken tanı ve mücadele açısından önemli olduğu belirtilerek şu ifadeler kullanıldı;

*Mera tırtılı birçok bitki ile beslenebilen bir zararlı olup, 40 familyaya ait 150’den pozitif bitki türünün konukçusu olduğu bilinmektedir. Beslenme ve iklim şartlarına kadar larva dönemi 14- 22 gün sürmekte olan mera tırtılı 1 yılda 2- 5 döl verebilmekte ve zararlı ayçiçeğinin yanına yeşil aksamda olan darı, kavun, karpuz, fasulye gibi birçok üründe de hasar oluşturabilmektedir.

*böylece yeni tür ‘çayır tırtılı’nın görülme ihtimaline karşı il ve ilçe müdürlüğü teknik ekiplerince yaz döneminde sürekli olarak saha kontrolleri yapılmaktadır.

*Üreticilerimizin de bu kapsamda itinalı olarak ürünlerini denetim etmeleri, ‘otlak tırtılı’ zararlısı ile karşılaşmaları durumunda ise il- ilçe müdürlüklerimiz ile iletişime geçmesi, erken tanı ve mücadele konusunda önem arz etmektedir. (DHA)

Kaynak: www.superkulup.com URL: https://www.superkulup.com/edirnede-cayir-tirtilina-karsi-mucadele-tamamlandi-ciftcilere-onemli-uyari.html