Sözcü Gazetesi'nin haberine kadar Christie’s ve Aguttes, el yazmasını 23 Kasım’da yaklaşık olarak 2 milyon ila 3 milyon Euro’ya Paris’te açık artırmaya çıkaracak. Müzayede evi genel görelilik teorisinin gelişiminde çok manâlı bir aşamayı belgelediğini ve şimdiye dek sunulan en değerli Einstein el yazması olduğunu belirtti.

Haziran 1913 ile 1914 başları aralarında Einstein ile arkadaşı İsviçreli mühendis Michele Besso göre yazılan el yazmasının 26 sayfası Einstein’a, 25 sayfası da Besso’ya ait.

HESAPLAMA HATALARI YÜZÜNDEN VAZGEÇTİ

Merkür’ün yörüngesinde gezegenin Güneş’e en yakın olduğu nokta olan günler, Güneş sistemindeki öteki cisimlerin etkisiyle zamanla yavaşça kayar. Einstein ve Besso’nun denklemleri, gözlemlenen kaymanın sonucunu vermiş olsaydı, kuram kanıtlanacaktı. Fakat el yazması hesaplama hataları içeriyordu. Einstein, 1913’te teorik tutarlılığı konusunda endişelenerek bu yaklaşımı bir kenara bıraktı.

GÜNÜMÜZE ULAŞAN İKİ ESERDEN BİRİ

Besso, Zürih’cilt ayrılırken taslağı da yanında götürdü. Christie’s, “Müsveddenin yaklaşık olarak doğaüstü bir şekilde bize ulaşması onun tamamen: Einstein muhtemelen saklamakla uğraşmazdı” dedi. El yazması, şimdi Kudüs’teki İbrani Üniversitesi’ndeki Einstein arşivlerinde yer alan, 1912’nin sonları/1913’ün başlarına ait bir defterle birlikte, genel görelilik kuramının doğuşunu belgeleyen, günümüze ulaşan iki eserden biri.

Christie’s, “Evrenin işleyişine ilişkin insan anlayışı ebediyen değişti. Genel görelilik, bugün hala keşfedilmekte olan yerçekimi süre genişlemesi ve ışık sapması da dahil almak üzere, evrenin işleyişine dair insan anlayışını dönüştürmek için geldi. Einstein’ın bu döneme ve daha genel olarak 1919’dan önceki imzalarına son derece ender rastlanır.” açıklamasını yaptı.

Kaynak: www.sacitaslan.com URL: https://www.sacitaslan.com/einsteinin-el-yazisi-3-milyon-euroya-acik-artirmaya-cikarilacak-haberi-538743