Sözcü Gazetesi'nin haberine göre İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu,  Eyüpsultan Yeşilpınar Mutasyon Projesi’nin esas atma törenine katıldı.

İmamoğlu, törenin ardından alandan ayrılırken bir grup mahalleli göre protesto edildi. Proje alanı içinde kalan parkın yıkılmasını istemediklerini bildiren grup, İmamoğlu’nun makam aracını önlemek istedi.

Polisin uzaklaştırmak istediği protestocular önce İmamoğlu’nun koruma aracına ardından da makam aracına vurdu. Yaşanan arbede esnasında koruma aracını durdurmak isteyen Ayşe Topçu adlı bayan düşerek yaralandı.

 

Polis protestocu grubu uzaklaştırarak yolu açtı. Ekrem İmamoğlu’nun içinde bulunduğu minibüs ve koruma araçları sokaktan uzaklaştı.

“BİZ PARKIMIZI VERMİYORUZ“

Yeşil bölge ve parkın yıkılacak olmasına tepki gösterdikleri gösteren Koray Akın, “Başkanım biliyoruz sizde yeşili seviyorsunuz lakin bizim parkımızın içine iri bir site yapılıyor.  Bizim yalnızca talebimiz. İsterseniz buraya gökdelen dikin hiç bir bezginlik değil. Sadece burası yer sarsıntısı toplanma alanı. Siz gelmeden bir gün önce toplanma alanı tabelasını kaldırdılar. Parkı dörde bölmüşler. Deprem olduğu zaman biz sitenin içinde mi toplanacağız? Biz yalnızca sizinle dere içmek istedik” diye konuştu.

İMAMOĞLU: "BURADA MUTSUZ OLACAK HİÇ KİMSE YOK"

Törenin son konuşmasını gerçekleştiren Ekrem İmamoğlu “Bu işin sonunda, burada mutsuz olacak hiç kimse yoktur. Eyüpsultan'da oturan vatandaşlarımız için de misal bir iş olacak. Olgun şekilde yürüyen sürecin içine karşı taraf bakanlar da olacaktır. İyi niyetli ise çözeriz; hiçbir sorun değil. Çünkü yaptığımızdan adımız gibi eminiz. Ama art niyet var ise, bu nafile. Oradan çözüm çıkmaz” diye konuştu.

Kentsel dönüşümün siyasetinin olmayacağını vurgulayan İmamoğlu şu ifadelerde bulundu:

"Şehircilik Bakanı'mızdan siyasi partilerin yöneticilerine varıncaya kadar bu hassasiyetimizi dile getirdim. Karşılık da buldu. Kentsel değişim mevzusunda, bu konuşmayı yaptığımız takriben 14-15 ay öncesinden bugüne, -öncelikle Şehircilik Bakanlığı ve Bakanı için konuşuyorum- uyumlu bir işlem yürüttüğümüzü açıkça belirtmek isterim. Bu değerlidir. Ben, kendisini ziyarete gittiğimde şunu söyledim: ‘Size gelmeden, Genel Başkanım Sayın Kemal Kılıçdaroğlu’yla kentsel dönüşüm mevzusunu şu kapsamda konuştum. Efendim, bu işi siyaset mecrasının konusu olmaktan çıkaralım. Diğer türlü çözüm olmaz. Bazen iyi niyetle, ara sıra farklı niyetlerle biri aşağı çeker, bir, yukarıya çeker ve bu işten çözüm çıkmaz, dediğimde, kesinlikle siyasi mevzu yapılmayacak taahhüdünü verdi. Ben de Genel Başkan'ımızın bu taahhüdüyle sizi ziyarete geldim, dedim.' O günden bugüne, her adımımızı hassas yürütüyoruz.

ADİL, SAYDAM VE KATILIMCI OLUNDU”

Adil olunmuştur, şeffaf olunmuştur, katılımcı bir işlem yönetilmiştir ve yüzde 100 ikna sağlanarak, insanlarımızın imzasıyla işlem yönetilmiştir. Öbür çıkar grupları olacak. ‘Çıkar grubu' ya da ‘art niyet' derken, burun partisi de yok. O parti, bu parti, şu parti… Benim dilim, bu konuda net. Yani, ‘Benim partinden, koruyayım' ya da ‘Başka parti de var, söveyim, işte döveyim' öyle bir anlayışım değil benim. Kötü, kötüdür; iyi, iyidir. O bakımdan, o çıkar gruplarına hiç fırsat vermedim. Vermeyeceğiz de. Bu konuda imtiyaz değil.

200 BİN BİNA FAZLA RİSKLİ

Tespitleri, benim arkadaşlarım ilçe ilçe yapıyor. 150 bin ile 200 bin bina; daire yok arkadaşlar. Bu dek büyük rakam, milyonlarca insanı tehdit eden yapı stokunun içinde, bundan daha elzem bir işimiz olamaz. Bu bir belediyenin, bir bakanlığın, hatta ve hatta, sadece bir devletin dahi kendi bütçesinden çözemeyeceği dek yüksek oranlı bir yapıdır. Yüz milyarlarca liralık büyük bir maliyete sahip İstanbul dönüşümünde. 1999 yılı depreminden bugüne, takriben 20 yılda, İstanbul’da kentsel dönüşüm için yapılan çabuk hareket edersek, İstanbul’un dönüşümünü 100 yılda bitiremeyiz."

Kaynak: www.sacitaslan.com URL: https://www.sacitaslan.com/ekrem-imamogluna-kentsel-donusum-protestosu-haberi-533158