Sözcü Gazetesi'nden Açlık Güvemli'nin haberine göre imza töreni Edirnekapı İETT Garajı'nda İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, İETT Genel Müdürü Alper Akıllı, Otokar ile Akia firmalarının temsilcilerinin katılımı ile gerçekleştirildi.

100 adet tek körüklü 201 yolcu kapasiteli otobüsler için en avantajlı teklifin sahibi Otokar ile 606 milyon 114 bin 800 TL'lik, 60 adet çift körüklü 280 kapasiteli otobüsler için 558 milyon liralık teklifin sahibi Akia ile kontrat imzalandı.

Teklifler İETT'nin belirlediği takriben maliyetin altında gerçekleşti ve toplam 160 otobüs için 1 milyar 164 milyon 114 bin 800 liralık sözleşme imzalandı.

Otobüslerin ilk partisi 2022 yılının Mart ayında metrobüs hattında seferlerine başlayacak.

Bütün otobüsler 2022'nin mayıs ayında İETT'ye teslim edilmiş ve çalışmaya başlamış olacak. Araçların uzunluğu ve yolcu kapasitesi, hatta mevcut otobüslerin kapasitesinden daha yüksek.

“HİÇBİR YÖNETİM BUNU ANLATMAK İSTEMEZ”

İmza töreninde konuşan İBB Başkanı İmamoğlu, metrobüs filosunun yinelenmesi gerektiğini belirterek 2009-2019 aralarında İBB'de birtakım yenilemelerin, atılması lüzum adımların ihmal edildiğini vurguladı ve “Bu çok can sıkıcı bir tespittir. Hiçbir yönetici bunu söylemek istemez. Ama söylemek zorundayız” dedi.

Metrobüs hattındaki araçların sıradan yaşının 10'a, ortalama kilometresinin de 1 milyon 700 bine dayandığını söyleyen İmamoğlu, teknik olarak 1 milyon kilometreyi aşmış otobüslerin çalışmaması ve yenilenmesi gerektiğini belirtti.

“9 AYDIR BEKLİYORUZ, TEK YANIT YOK”

Filonun çok eski olması nedeniyle metrobüs hattında bir takım problemler yaşandığını gösteren İmamoğlu arızaların halkı mağdur ettiğini ve adım atarak bu süreci hız yapmak istediklerini açıklama etti.

Filoyu bakım yapmak için İBB Meclisi'nde 300 otobüs alınması için 90 milyon avroluk kredi onayının oybirliği ile geçtiğini ve 9 aydır Cumhurbaşkanlığı'ndan tasdik beklendiğini andıran İmamoğlu “Tek bir yanit, tek bir yorum deha yok. Meclisten oy birliğiyle meydana çıkan herkesin ortak kanaatle, karşılıklı akılla onay verdiği bir süreç niçin bekletilir? Halkımızın vicdanına, İstanbul halkının yorumuna bırakıyorum. Biz otobüslerimize, metrobüs müşterilerimize sen hangi partiye oy verdin diye bakmıyoruz. 16 milyon İstanbul’a hizmet ediyoruz. Bizden öncekiler de 16  milyon İstanbulluyu hizmet ettiler. Dolayısıyla bu hizmetlerin en dinç bir biçimde verilebilmesi namına atılan adımın siyaset üstü bir biçimde değerlendirilip kararların verilmesi gerekir. Siyasi çekişmeler uğruna İstanbulluların sıkıntılarını giderecek birtakım uygulamalara ve kararlara engel olunmamalı” diye konuştu.

“BÜTÜN İDDİALAR KURU ŞAMATA”

İmamoğlu, muhalefet kadar İETT otobüsleri ve bakım ihalesi ile ilgili ortaya atılan bütün iddiaları “kuru gürültü” olarak niteleyerek şunları söyledi:

* Bugün burada Bursa’da yapılan Otokar ve Akia  firmasıyla imza atacağız.

* Ne olduğunu bilmediğimiz 65 milyon euroluk, bugünkü parayla az kalsın 1 milyar liraya koşan bir çöplük için imza atmayacağız.

* veya nasıl alındığını deha bilmediğimiz, içinde onlarca soru işareti olan ve senelerdir soruşturmalarıyla ilgili net bir karar ve kanaat alınamayan bir işe imza atmayacağız.

* 16 milyon insanın gözünün önünde saydam bir biçimde açık ihaleyle yapılan bir işlem oldu. Öz sermayemizle alımını yapacağımız bir işe imza atıyoruz.

* Kuru gürültü yapmayın bu işleri misal alın. Kuru gürültü yapmayın, geçmişte yapılan hatalara hesap sorulmasının önüne engel olmayın.

* Soruşturmalarımızı alıp İçişleri Bakanlığı’na müfettişin eline verip aylardır orada beklemesine fırsat vermeyin.

*Kuru şamata yapıp meclisten oy birliğiyle onaylama verilen bir kararın bekletilmemesi için çaba verin.

*Kuru şamata yapmayın. Bu iş alan firmaların içinde yerli mühendislerimiz var, yerli parçalar var.

* Türkiye’de üretilmesi gibi alıngan bir gündem de var,  çok değerli bizim için. Eminim ancak teknolojilerini de en üst seviyede zorlayarak hatasız araçlarını İstanbul’a sunmanın keyfini yaşıyorlar.

* Kuru şamata yapanlara diyorum ama ‘siz de iki kelimeyle keyfini çıkarın'. Başka keyfini çıkaracağınız işlerde de bizimle iş birliği yapın.

TAKSİ ÇAĞRISI: "İSTANBULLUYU MAĞDUR ETMEYİN"

Otobüslerdekine benzer bir sorunun taksilerde de yaşadığına uyarı çeken İmamoğlu, şöyle konuştu:

* Akıl alacak bir iş değil. Mevcut taksinin yetmediğini bundan böyle İstanbul’da herkes biliyor.

* Bir tek bir bakanlık adına konuşan kişinin yorumları haricen bu taksi sayısının yetmediğini ve tatmin edici olmadığını mutlaka taksinin ilave edilmesi gerektiğini bilmeyen kalmadı.

* Niçin taksi ile ilgili sunduğumuz sayısının artırılmasıyla ilgili projelere onay verilmez. Neden? Hangi akıl mı? Bu ay yeniden UKOME’de konuşulacak ve tartışılacak.

* Yüzlerce, binlerce şikayetiyle gündeme gelen insanlarımızın Ara Sıra 45 dakika, 1 saat taksi beklediği ortamların, bu kadar göz önünde olduğu bir ortamda bu neden engellenmek istenir?

* Ya birinin aklı alıyorsa izah etme yapsın. Kim engelliyor? Kim bu sihirli? Sayın valimize, kurula delege gönderen bakanlıklara sesleniyorum, Cumhurbaşkanlığına sesleniyorum İstanbulluyu mağdur etmeyin.

* İstanbulluyu mağdur ederseniz İstanbullu sizi tanımaz. Bunu unutmaz. Yapmayın. Manâsız işler bunlar, inanın boş işler.16 milyon İstanbulluyu mağdur etmek siyaset falan değil.

İmamoğlu, İBB olarak İstanbul halkı lehine her türlü işbirliğine hazırlanmış olduklarını hangi masaya ağırlama edilirlerse oraya koşa koşa gideceklerini, sorumluluklarının bunu gerektirdiğini söyledi.

Kaynak: www.sacitaslan.com URL: https://www.sacitaslan.com/ekrem-imamoglundan-erdogana-sitem-tek-cevap-yok-haberi-538440