Habertürk'ten Olcay Aydilek'in haberine kadar Türkiye’de, elektrik ve doğal gaz tarifeleri, yönetmelik gereğince belirli aralıklarla ve maliyet bazlı olarak belirleniyor. Tarifeler, elektrikte 3 ayda bir, doğal gazda her ay gözden geçiriliyor. EPDK, yeni tarifeleri belirlerken, bir devlet şirketi olan ve kamunun sahip olduğu santralları işleten Elektrik Imal AŞ’nin (EÜAŞ) toptan elektrik satış fiyatlarını, sektörde etkinlik belirten şirketlerin oluşan maliyetlerini dikkate alıyor. Bu veriler çerçevesinde yeni tarifeleri belirliyor.

2 TOPLANTI VAR

EPDK, bu hafta bugün ve Perşembe günü iki buluşma yapacak. Başlıca Perşembe günleri toplanan Kurul, 1 Ocak’tan geçerli olmak üzere 31 Mart’a değin uygulamada olacak elektrik tarifelerini karara bağlayacak. Kurul, EÜAŞ’ın da yeni toptan elektrik satış fiyatını belirleyecek.

YÜZDE 7-9 ARALIĞINDA BİR ARTIŞ GÜNDEME GELEBİLİR

Habertürk, yeni tarifelerle ilgili enerji yönetimi ve sektörle görüştü. Sektöre göre, elektrikte tek haneli, diğer bir deyişle yüzde 7-9 aralığında bir artma gündeme gelebilir. Enerji yönetimi, çalışmaların devam ettiğini söylemekle yetindi.

GAZ İÇİN GÖZLER BOTAŞ’TA

BOTAŞ da 1 Ocak’ta geçerli olacak yeni doğal gaz fiyatlarını atamak amacıyla bir süredir çalışıyor. Sektör, doğal gazda bir fiyat hareketi beklemiyor. Sektör kaynakları, “Bu fiyat düzeyinin devam edeceğini düşünüyoruz” dedi.

PERŞEMBE GÜNÜ

Lüzum elektrik, gerekse de doğal gazda yeni tarifelerin Perşembe günü kamuoyuna duyurulması bekleniyor.

Kaynak: www.sacitaslan.com