Sözcü Gazetesi'nin haberine kadar mazot sektöründe 14 Mayıs 2018 tarihli ve 2018/11818 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile eşel mobil sisteme geçildi. Sistem doğrultusunda, 17 Mayıs 2018 tarihine ait rafineri çıkış fiyatları alınırken, rafineri çıkış fiyatlarındaki değişime göre özel tüketim vergisinde (ÖTV) düşüş ya da çoğaltma gerçekleşiyor.

Rafineri fiyatlarındaki artışlar, benzinde 15/12/2020 tarihinden, motorinde ise 27/11/2020 tarihinden bu yana ÖTV’den karşılanıyor.

Dolayısıyla, pompa satmak fiyatlarında ilgili tarihlerden bu yana herhangi bir çoğaltma olmaması gerekiyor.

FİYAT ARTIŞLARI TESPİT EDİLDİ

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) bazı mazot yayılma şirketlerinin eşel mobil sistem devrede olduğu bu dönemde pompa satmak fiyatlarında ayrıca benzinde hem de motorinde -dövizdeki düşüşe rağmen- aşırı artışlar olduğunu saptama etti.

Tüm büyük hacimli mazot yayma şirketlerinden zorunlu veri ve belgeleri talep eden EPDK birincil aşamada hileli kâr artışı sağladığı saptama edilen şirketler hakkında çözümleme başlattı.

YILMAZ: "KÂR OYUNLARINA İZİN VERMEYİZ"

Konuyu değerlendiren EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz, “Akaryakıt fiyatları bağımsızlık piyasada belirleniyor. Petrol fiyatları, dövizdeki hareketlilik, vergiler gibi etmenler laf konusu. Oysa fiyatların hür piyasada belirlenmesi, bir denetim mekanizması olmadığı anlamına gelmiyor” ifadelerini kullandı.

Eşel mobil sistemi fırsat bile bile tüketicilerin mağdur edilmesine, sektörün zehirlenmesine göz yummayacaklarını vurgulayan Yılmaz “EPDK olarak ‘kâr oyunlarına’ katiyen müsade vermeyiz” dedi.

“TESPİT EDİP, GEREKEN ADIMLARI ATACAĞIZ”

Başkan Yılmaz şunları söyledi:

“Büyük hacimli bütün dağıtım şirketlerinden zorunlu bilgileri istedik ve ilk tespitler doğrultusunda bazı dağılım şirketleri hakkında hemen tahlil başlattık. Kesinlikle burada incelememizin muhatabı olanlar tüketicilerimizi mağdur eden, sektörümüze hasar veren şirketler olacak.

Keza tüketicilerimizi ayrıca de sektörümüzü gözetmek için kanunla belirlenmiş yetkilerimizi kullanmakta bir an olsun kararsızlık etmeyiz. Kâr oyunlarına kalkışan, gizli zam yapan başka şirketler varsa en kısa zamanda onları da tespit edip gereken adımları atacağız.”

Kaynak: www.sacitaslan.com URL: https://www.sacitaslan.com/epdkdan-akaryakit-sirketlerine-fiyat-incelemesi-haberi-529378