Habertürk'ten Olcay Aydilek'in haberine kadar Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu, 2021 yılı için elektrikte “serbest tüketici limiti”ni bin 200 kilovatsaat olarak belirledi. Bu kararla, aylık faturası 75,11 lira veya üstünde olan aboneler, hür tüketici olarak elektriğini ikili uzlaşma yoluyla alabilecek.

Peki, serbest tüketici ne? Hür tüketiciler, il ya da alan sınırlaması olmaksızın elektrik satın alacağı tedarikçiyi ya da imalatçı şirketi seçiyor. Abone, laf konusu şirketle önce pazarlık, ardındaki da ikili uzlaşma yapıyor, görece daha düşük bir fiyattan kullanacağı elektriği satın alabiliyor.

Yeni belirlenen limitle, Türkiye'de 2.7 milyon abone daha bağımsızlık alıcı olma olanağına kavuştu. Bu Nedenle, toplam hür tüketici sayısı 23.5 milyona çıktı.

MİLYONLARCA DOLARLIK DEV PAZAR

Türkiye’de, çok sayıda toptan satış şirketi ikili anlaşma yoluyla hür tüketicilere elektrik satıyor. Bunların yanı sıra şehiriçi elektrik yayma şirketlerinin “kardeş” kuruluşları perakende şirketler de özgürlük tüketicilere ikili anlaşma yoluyla elektrik satabiliyor.

Elektrik karşılayan şirketlerle aboneleri buluşturan bu pazar, milyonlarca dolarlık büyüklüğe ulaştı.

Bu pazar, ara sıra mevzuat ihlalleri ve abonelere karşın istismarla gündeme geliyor.

EPDK ELEKTRİK ŞİRKETLERİNİ ÇARPTI

EPDK, kısa süre önce yaptığı belirlemeler çerçevesine, bu alanda etkinlik bildiren bir takım şirketlere yönelik manâlı bir karar aldı. Kurum, aralarında Türkiye’nin önde gelen büyük holdinglerinin çatısı altında faaliyet gösterenlerin de bulunduğu 25 dolayında toptan ve perakende elektrik satış şirketinin, Nisan-Mayıs-Haziran aylarında abonelerle “ikili anlaşma” yapmasını, bu yolla “özgürlük tüketici”lere elektrik satışını yasakladı.

YENİ ABONE ALAMAYACAKLAR

Habertürk'e konuşan güvenilir kaynaklar, yaptırımın nedeni ve kapsamı hakkında bilgi verdi. Kaynaklar, söz konusu şirketlerin mevzuata tutarsız işlemlerinin saptandığını belirterek, “Mesela, bir hür tüketicinin portföylerinden çıkışını ve yeni tedarikçisinin portföyüne geçişi mevzuata tutarsız olarak engelleniyor. Bir Takım şirketlerin de zamanında belgeleri sunmamaları yaptırımda etkin oldu. Laf konusu şirketler, bu ve sanki mevzuat hükümlerine aykırılıklar sebebiyle Nisan-Haziran fatura döneminde ikili anlaşmalar kapsamında yeni tüketici kaydedemeyecekler” dedi.

Kaynaklar, bu şirketlerin portföylerindeki abonelere elektrik satışı yapabileceğine dikkat çekici etti.

Bu abonelere, elektrik tedarikinde bir sorun yaşanmayacağını kaydetti.

Kaynak: www.sacitaslan.com URL: https://www.sacitaslan.com/epdkdan-ses-getirecek-karar-haberi-529115