"Sosyal medyada ya da Whatsapp'ta karikatür paylaştı diye kimseye suç duyurusu yapmıyoruz" diyen Yaşaroğlu, dertlerinin yalnızca ticari siteler olduklarını söyledi.

Yaşaroğlu hem, "Biz suç duyurusunda bulunduk diye tutuklanan, nezarethaneye atılan, gözaltına alınan kimse de yok." dedi.

Yaşaroğlu açıklamalarında şu ifadelere yer verdi:

"Sevgili arkadaşlar, dün akşam hoş linç yedim. Fazla haklısınız, ben de 2 karikatür için evine 5 polisle dominant yapılmış bir öğretmenin çocuklarının elinden bilgisayarlarının alındığını okusam, fazla üzülürdüm. Önce şunu söyleyeyim, biz kimse için izinsiz karikatür yayınladı diye yasal olarak konut arama, el sıralama başvurusunda bulunmadık, katiyen da bulunmayız.

Karikatürlerimizden galeri yapan koca haber siteleri bile dahil buna.

bir de bu flood sıfır takipçili, isimsiz, yeni çözülmüş, hiç bir gönderisi olmayan hesaptan yazılmış. Hakiki gibi mi geliyor size? Bir De bu yeni hesabın ilk floodu daha yayınlanır yayınlanmaz, başlangıçta davalı olduğumuz site sahipleri ve şirketler tarafından paylaşılıp yayıldı. Hadi reel diyelim. Biz web sitesi üzerinden şikayette bulunuyoruz. Arkasından kim olduğunu bilmiyoruz. Haklı olduğumuz halde, üzüldüğümüz için sonra vazgeçtiğimiz siteler var. Geçen haftalarda da adsız bir "sağlıkçı" flood'u benzer yöntemle ortaya çıkmıştı.

Yeri gelmişken söyleyeyim, bloğunda karikatür paylaşan öğrenciye çözülmüş bir dava yok. 58 yaşındaki emekli kadına veya 70 yaşındaki amcaya da dava açılmadı. Sosyal medyada veya Whatsapp'ta karikatür paylaştı diye kimseye kabahat duyurusu yapmıyoruz. Avatarını karikatür yaptı diye çözülmüş bir dava da yok. Sadece ticari sitelerle derdimiz. Şunu da ekleyeyim, biz kabahat duyurusunda bulunduk diye tutuklanan, nezarethaneye atılan, göz altına alınan kimse de değil.

Telif davalarında böyle şeyler olmuyor. Her yazılana inanmayın lütfen. Uyar kaldır yöntemini söyleyenler var. Bir çoğunu uyardık zaten. Bazıları "kaldırmıyorum, dava açarsan aç" pişkinliğiyle döndü. Yıllarca dergilerimizde, kitaplarımızda yazdık izinsiz kullanmayın diye. İzin isteyen bir çoğuna da müsade verdik üstelik. Bilinçli olarak emeğimizi korumaya çalışmamızı manipüle etmeye çalışan şahısların gazına gelmeyin arkadaşlar. Sözlüklerde falan da bize giydirip duruyorsunuz (ancak orda olağan) Fakat hiç olmazsa haklı giydirin. bundan başka "bunu paylaşıcam fakat dava açarsın, iban yollayın, yolsuz kaldıysan" şakaları da eskidi ve zaten gülünç değillerdi. Sevgili troller, saldıracaksanız yeni bişey bulun. Sevgiler."

NE OLMUŞTU?

Twitter'da @muallimbsk adlı kullanıcı, Penguen dergisinden Erdil Yaşaroğlu'na ait karikatürleri kullandığı gerekçesiyle evine polis bakını olduğunu iddia etmişti.

Kullanıcı sosyal ağ hesabından şu paylaşımlarda bulunmuştu:

"18.01.2021 pazartesi günü öğle vakti, sıradaki canlı derse açtırmak için bilgisayarın başında bekliyordum. Derse daha yarım saat vardı. Eğitimci olarak ilk önce öğrencilerim edinmek üzere çocuklar için açtığım iyice değerler eğitimi içerikli öykü ve masalların olduğu bir sitem var. Boş durmayayım, sözünde durmak konulu bir hikaye yazayım dedim.

"5 POLİS İDDİASI"

Yazarken 5 polis baskın yapar gibi evime geldi. Arama yapacağız dediler. Çoluk çocuk şok olduk. Elimiz ayağımıza dolaştı. Mevzu ne diye sorduğumda o anın şokuyla aklımda kalan "web sitesi" ve "penguen şikayet" sözlerinden meseleyi kuvvet da olsa anladım. Çünkü birkaç ay evvel 2014 yılında sitesinde kurban bayramında bir kurban karikatürü paylaşan birinin ifadeye çağrıldığını okumuştum. O aklıma geldi. Ben de 2017 yılında tasarruflu almak ve cimrilikten uzakta durmak konulu hikayenin aşağıda konu daha iyi anlaşılsın diye whatsapp gruplarında mı sosyal medyada mı karşıma çıktığını hatırlamadığım birkaç karikatür bulup eklemiştim. Bu karikatürlerden 2 her birine Penguen dergisine ve Erdil Yaşaroğlu'na aitmiş. Uzun yıllardır orada burada paylaşılan karikatürlerin telif uyarısı dahi yapılmadan kabahat duyurusunda bulunulması ile karşı karşıyaydım. Eğitimci olarak çocuklar tasarruf konusunu daha iyi anlasın diye paylaştığım karikatür bana bilişim suçlusu muamelesi yaşattı. Yaşadığım asap ve stresin ne değin süreceği, sürecin nasıl işleyeceği meçhul."

Kaynak: www.sacitaslan.com URL: https://www.sacitaslan.com/erdil-yasaroglundan-telif-aciklamasi-haberi-527745