Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul Üniversitesi Cemal Bilsel Konferans Salonu’nda Blockchain-Blokzincir İstanbul programına katıldı. Başkan Erdoğan, burada yaptığı konuşmada şu ifadeleri kullandı:

“AK Partimizin Data ve İletişim Teknolojileri Başkanlığı kadar böyle hassas bir dönemde düzenlenen blokzincir İstanbul etkinliğinin ülkemiz ve teknoloji sektörü için hayırlara vesile olmasını diliyorum. Bu etkinliğin düzenlenmesinde emeği geçen katılımlarıyla, toplantıyı zenginleştiren herkese teşekkür ediyorum. Türkiye’nin her alanı gibi ülkemizin dijital dönüşümünün aşağıda da inşallah AK Parti imzası olacaktır. Esasen geçtiğimiz 20 yılda ülkemize kazandırdığımız her eser ve hizmetin peşinde dijital dönüşümün izlerini görmek mümkündür. Türkiye’nin asırlık, yatırım eksikliğini tamamlamak için çalışırken zamanın ruhuna uygun bir şekilde kuvvetli bir teknolojik altyapılar kurmayı da dikkatsizlik etmedik. Tabii teknoloji son bir asırda çok ilerleyen son dönemde bu hızın daha da arttığı bir alandır. Bizim de bu hıza armoni sağlamamız durum. Diğer türlü ülkemizi 2053 vizyonumuzun hedefleriyle buluşturamayız.

SON 20 YIL NEDEREN NEREYE GELİNDİĞİNİN KANITIDIR

Diğer gelişmelerin yanı sıra bundan böyle kendi uydularını üreten, kendi uzay programını başlatan bir ülke haline gelmemiz internet altyapımızı geliştirmemiz elektronik devlet uygulamalarımızı yaygınlaştırmamız bunların işaretidir. İnternette fiber altyapı konusunda birazcık yavaş gidiyoruz. Onu da hızlandırmamız gerektiğinin farkındayız. İnşallah yakında bu konuda çok kayda değer adımları hızla hayata geçirmiş olacağız. Hiç kuşkusuz teknolojide elde edilen kazanımların temelinde araştırma, geliştirme faaliyetleri vardır.

Rabb’imiz ‘İnsan için ancak çalıştığı kadarı vardır’ buyuruyor. Bu emrin hikmetini en fazla da teknoloji alanında bakmak mümkündür. Ülkemizin son 20 yılda araştırma geliştirme alanında kat ettiği uzaklık ve kullandığı kaynak tutarı bu hususta nereden nereye geldiğimizi göstermesi bakımından çok lakin çok önemlidir. Araştırma geliştirme harcamalarını 55 milyar liraya çıkartarak milli gelirimizin yüzde birinin üzerinde yükseltmiş bir ülkeyiz. Bu harcamaların üçte ikisinin özel sektör kadar yapılması dinç ve içten bir istikamette yol aldığımızı gösteriyor. Tekrar teknoloji çalışmalarının nüveleri olan teknoparklarda da aynı bir gelişmeye tanıklık ediyoruz. Hükümete geldiğimizde 2 olan teknopark sayımız bugün 59 şehrimize yayılmış şekilde 81 etkin ve 13’ü kuruluş aşamasında almak üzere 94’e ulaşmıştı.

TOGG TEKNOLOJİDE GELDİĞİMİZ NOKTANIN SEMBOLÜDÜR

Savunma sanayi teknolojinin hem lokomotifi ayrıca de en fazla kullanıldığı alandır. Türkiye 62 savunma sanayi projesinden 750 üzerinde projeye ve 5 buçuk milyar dolar bütçeden 75 milyar dolar bütçeye çıkmıştır. Bu gelişmenin en maddesel yansımasını ihracatımızda müşahede ediyoruz. Takvim 250 milyon dolar olan savunma sanayi ürünleri ihracatımızı 3 milyar doların üzerine çıkarttık. Değeri 1 milyar doların üzerinde olan teknoloji şirketi sayımız 6’yı buldu. Cumhuriyetimizin 99. yıl dönümünde banttan indirme törenini yapacağımız TOGG otomobilimiz de ülkemizin teknolojide geldiği seviyenin sembollerinden biridir. Üreticilerinin deyimiyle otomobilin çok ötesindeki özellikleriyle bir akıllı cihaz olan TOGG’un inşallah o kadar fazla sektörün de sürükleyicisi olarak ülkemize manâlı katkıları olacaktır.

YAKIT KOYAN DEĞİL BU ARACI KULLANAN ÜLKE ALMAK İSTİYORUZ

Kıymetli dostlar blok zincir teknolojisinin kamuoyunda popüler olmasını, kripto para alanındaki gelişmeler sağlamıştır. Son 10 yılda büyük gelişme bildiren bu teknolojinin sağladığı merkeziyetsiz tescil ve teminat imkanları mevcut ticari sistemi kökten değiştirebilme potansiyeline sahiptir. Bu alanda yeni çoğalan ve kulaklarımızın henüz alışkanlık kazanmadığı kavramların açıklama ettiği alternatif meslek yöntemleri hayatımıza giderek daha fazla girmeye başladı. Dijital içeriklerin fikri mülkiyet değerlendirmelerinin blok zincir teknolojisi üzerinden güvenceye alınmasıyla süreçte yeni bir evreye geçilmiştir. Olur Ya net bir benzetmeyle açıklama edecek olursak dijital varlıklar teknolojinin yakıtı blok zincir ise teknolojinin vasıtasıdır, aracıdır. Bu teknolojinin yiyecek tedarikçilerinden bankalara, lojistik işlemlerinden sanat eserlerine kadar uzanan geniş etkinlik alanını cazip kılan esas husus ve özelliği ise hızlı, bereketli, güvenli ve düşük maliyetli operasyon yeteneğidir. Türkiye yüzyılının hazırlıklarını yaparken böyle bir potansiyeli göz ardı edemeyeceğimiz açıktır. Dijital varlık deposuna yakıt koyan durumunda kalmaktan ziyade bizatihi bu aracı kullanan ülke edinmek istiyoruz.

İNSANSIZ HAVA ARAÇLARIMIZIN ADINA BESTELENİYOR

Başkalarının açtığı sanal evrenlerde yer almaya çalışmak yerine bizatihi kendi evrenimizi belirlemek peşindeyiz. Hedefimiz bu alanda da alıcı değil tasarlayıcı, üretici, istikamet verici, peşine düşüp takip eden değil, peşine düşüp takip edilen konumuna ulaşmaktır. Ülkemizin teknolojinin diğer alanları yanına özellikle savunma sanayindeki dünyaya misal teşkil edecek başarılarıyla özenle takip edildiğini zaten biliyoruz. İnsansız hava araçlarımız yazdıkları destanlarla namına şarkılar bestelenen efsaneler haline gelmiştir. Akıncı gibi daha ileri teknolojiye ve güce sahip hava araçlarımız dünyadaki savaş stratejilerini kökten değişiklik potansiyeline sahiptir. Yine insansız hava araçlarının üstüne iniş kalkış yapabileceği bünyesinde insansız su araçları da taşıyacak Anadolu karada ve suda çalışabilen hücum gemimiz denizlerde benzer bir rol oynamaya hazırlanıyor. Hava savunma sistemlerimizle, füzelerimizle, zırhlı araçlarımızla ve öteki öyle çok teknolojik aracımızla bu alanda giderek güçleniyoruz. Tarih baştan başa yiğitlik ve azmimiz yanında yenilikçiliğimizle, üretkenliğimizle, çalışkanlığımızla dünyaya örnek olduğumuz gibi bugün de teknolojik atılımlarımızla benzer bir performans ortaya koyuyoruz. Artık bizim tayfunumuz da var.

DÜNYA BEŞTEN BÜYÜKTÜR İTİRAZI TEKNOLOJİYİ DE KAPSIYOR

Bunlar artık bir yerlere de muhabere oluyor ve zevkle takip ediyorlar ve bunların şimdi çok daha ileri safhaya taşımanın gayretindeyiz. Yenilikçi ve ekonomimize değer katacak bu teknolojiyi küresel insani yardımlarımızın etkinliğini sağlamaktan iklim değişikliğiyle mücadeleye değin geniş bir alanda kullanabileceğimizi düşünüyoruz. Bu heyecanla çalışmalarımıza hız veriyoruz. Birleşik Milletler kürsüsü ilk kez olmak üzere böylece fazla platformda dile getirdiğimiz dünya beşten büyüktür çağrımız sadece idare ve emniyet alanını değil teknolojideki adaleti de kapsayan bir itirazdır. Teknofest kuşağı dediğim, gençlerimiz sayesinde sadece eksiklerimizi çabucak tamamlamakla kalmıyor, dünya çapında pek çok yeniliğin altına imzamızı atıyoruz.

ÜLKEMİZE KAZANDIRDIĞIMIZ ESERLERİN ÇOĞU TEKNOLOJİ HARİKASIDIR

Daha birkaç gün önce E-insan projesi tanıtım törenindeydik. Mart ayında tekrar Data ve İletişim Teknoloji Başkanlığımızın düzenlediği Metaverse etkinliğine iştirak etmiştim. Her Teknofest Festivali’nde mutlaka yer alıyoruz. Türksat uydularımızın hizmete girmesine kadar her aşamasını yakından izliyorum. Dağıtılmış şehirlerimizdeki teknoloji merkezlerinin açılışlarını kişisel olarak yapıyoruz. TÜBİTAK başta elde etmek üzere teknoloji alanındaki çalışmaları ödüllendiren kurumlarımızın törenlerinde mutlaka yer alıyoruz. Ülkemize kazandırdığımız eserlerin birçok bununla beraber birer teknoloji harikasıdır. Bugünkü program da aynı anlayışın bir tezahürü olarak bu mükemmel salonda ve İstanbul’umuzun en önemli üniversitesinde bu değerlendirmeyi, bu açıklamayı yapıyoruz. Uluslararası katılımcıları kamu ve özel sektörümüzün önde gelen temsilcileriyle buluşturacak bu faaliyet ülkemizin teknolojik yeniliklerini yakın takibinin bir göstergesidir.

GENÇLERİMİZ KRİPTO PARA GİBİ KUMARLAR YERİNE BLOKZİNCİRE YÖNELMELİ

Biz bugünleri öngörerek TÜBİTAK bünyesindeki milli elektronik ve kriptoloji araştırma enstitüsünü blok zincir teknolojisi çalışmaları için de görevlendirmiştik. Ülkemizin bu alandaki ilk laboratuvarı da 2016 yılında orada kurulmuştur. Merkez Bankamız bünyesinde kripto parayla ilgili bir egzersiz yürütülmektedir. Diğer bakanlıklarımız da kendi yükümlülük alanlarıyla ilgili olarak bu teknolojiyi yakından peşine düşüp takip etmektedir. Özel sektörümüzün blok zincir teknolojisi alanındaki faaliyetlerini de yakından izliyoruz. Önümüzdeki dönemde kamu kuruluşlarımızla, üniversitelerimizle, özel sektörümüzle bu alanda ülkemize katkı sağlayacak yeni projeleri hayata geçirmeyi sürdüreceğiz. Amacımız düzenlediğimiz bu etkinlikle blokzincir teknolojisinin yönetimsel teknik, stratejik tüm yönlerinin iş sektörlerimize ışık tutacak. şekilde tartışılmasını sağlamaktır. Elimizdeki imkanı her boyutuyla tanımadan fırsatları ve tehditleri değerlendiremez, dolayısıyla gereken altyapıyı oluşturma ve düzenlemeleri yapma yönünde dinç adımlar atamayız. Siber dünya kavramı, siber uzaya içten genişlerken Türkiye’yi öteki hususlar gibi bu alanda da önüne geçirecek hazırlıkları gerçekleştirmek görevimizdir. Gençlerimize hiçbir dayanağı olmayan kripto para kumarlarına yönelmek yerine blok zincir teknolojisi gibi yeniliklerin geliştirilmesinin içinde yer alarak daha büyük ve mümbit mecralara yönelmeleri tavsiyesinde bulunuyorum.

Kaynak: www.superkulup.com URL: https://www.superkulup.com/erdogan-genclerimiz-kripto-para-gibi-kumar-yerine-blokzincire-yonelmeli.html