Türkiye Gazetesi'nden Yılmaz Bilgen'in haberine göre batılı ülkelerin Rumları silahlandırma yarışına girdiğini söyleyen Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Ersin Tatar “Kıbrıs’ta Ukrayna sanki bir oyun oynanıyor” dedi.

KKTC Cumhurbaşkanı Tatar “Ukrayna’da yaşananlar bizim ne kadar haklı olduğumuzu bütün dünyaya gösterdi. Daha önce Rumlar savunma gerekçesiyle silahlandırılıyordu. Şu an konsept değişti ve son dönem Güney Kıbrıs’a 300 milyon avroluk hamle, muharebe silahı verildi. Rumlar kan dökmeye; Kıbrıs’ı baştan 1974 öncesi kaos ortamına sürüklemeye çalışıyor” biçiminde konuştu.

KUZEY KIBRIS’I İZOLE ETMEYE ÇALIŞIYORLAR

Tatar’ın yaptığı açıklamada en işaret noktalardan biri ‘güneyi’ silahlandıran güçlerin, öteki yana Türkiye’nin ‘kuzeydeki’ garantörlüğünü tartışmaya açması yönünde yaptığı dikkat oldu. Tatar, öncelikli hedefin Türkiyesiz bir Kıbrıs üretmek ve gerisinde tüm bölgeyi Rum kimliği ile AB adasına dönüştürmek olduğu vurguladı. Küresel aktörlerin 1960 dönemi aynı tuzaklarla adanın geleceğini atamak istediğini andıran Tatar “Türk kamuoyunda şu başlıca dek defalarca Akdeniz üzerinden tartışmalar yaşandı. Kıbrıs’ı yutkunmak isteyen güçler enerji ve stratejik niteliği itibari ile büyük yük taşıyan Akdeniz değin Kıbrıs’ın hava sahasını da istiyorlar. Şu an Kıbrıs’ı 700 kilometre uzaktaki AB sınırlarına katma planları yaparken sıfır noktadaki Türkiye’yi de saf dışı ederek karadan ve denizden tüm dünya ile bağlantımızı koparmaya, kuzeyi her açıdan izole etmeye çalışıyorlar. Kıbrıs davası sadece Lefkoşa’nın ya da Ankara’nın yok; tüm Türk dünyasının ortak davasıdır. Burayla ilgili karanlık planlar var ve risk büyük” diye konuştu.

UKRAYNA SENARYOSUNU GÖSTERMEK İSTİYORLAR

Ersin Tatar “Ukrayna’da bu noktaya bir günde gelinmedi. Şu an Ukrayna’da şehirler yerle bir edilirken, Ukrayna halkı ülkesinden, canından olurken ortada ne AB ne de ABD var. Bütün olaylar dünyanın gözü önünde yaşanıyor ve bize kimse bunların Kıbrıs’ta da nüksetme etmeyeceğini söyleyemez. Çünkü burada da benzer akıcılık uygu lanıyor ve değişkenlik namına her yol deneniyor. Ola Ki Türkiye’nin garantörlüğünü ortadan kaldırmaya güçleri yeterse Kıbrıs’ta yeni ve çok daha büyük bir keşmekeş ortamı oluşur. Bir De bu yalnızca Rumlar ve Türkler aralarında değil Rumlar arası kavgayı da körükler. Türk askeri Türkler için olduğu değin Rum tarafı için de emniyet ve kararlılık unsuru. Zira 1974 öncesi Rumların iç çekişmeleri nedeniyle kendi içlerinde de çok kan aktı. Son 50 yıldır onlar da bu anlamda huzurlu yaşıyor” ifadelerini kullandı.

GEÇMİŞTE BÜYÜK ACILAR ÇEKTİK, UYANIK OLMALIYIZ

KKTC Cumhurbaşkanı Tatar, Rum tarafı ve Batılı müttefiklerin Kıbrıs’ı Helen adası olarak gördüklerini aktararak “Yunanlılar burada tarihin hiçbir döneminde baskın olmadı. Fakat atalarımız 350 sene baştan başa burada hüküm sürdü. Hiçbir gücün tebası değil; buranın efendisi olduk. Kıbrıs’ın dağında taşında Türk izi var. Bunu silemezler. Böyle bir şeye izin vermeyeceğiz. Belli Başlı vatan ile birlikte bütün planları bozma gücümüz var. Türkiye bu haricî planlara meydan bırakmaz. Ukrayna’da yaşananlar Kıbrıs Türk halkında da ciddi bir uykudan kalkma sebebi oldu. Geçmişte büyük acılar çektik. Şimdi daha uyanık almak zorundayız” dedi.

Kıbrıs Türkünün “ya taksim ya ölüm” noktasında olduğunu açıklayan Tatar’a kadar, hakim bir devlet olarak kuzeyi dışlayan küresel güçler 1950-60 dönemlerinde Adayı Türk-Yunan denkleminde bir koz olarak kullandı.

Şu an benzer projeyi AB üzerinden sürdürmeye çalışıyorlar. Bu konuda içeride satın alınan kriptolar da benzer amaca hizmet ediyor. Uzlaşma ve işbirliğine 60 senedir direnen Rum tarafı ve destekçileri için Kıbrıs Türkü’nü egemen ve başat zorlama olarak tanımaktan diğer çözüm yolu değil.

Kaynak: www.sacitaslan.com URL: https://www.sacitaslan.com/ersin-tatar-rumlara-saldiri-silahi-yagiyor-haberi-548561