Saadet zinciri yönteminin bu kez sanal para birimleri üzerinden gerçekleştiği ortaya çıktı. Takriben 40 bin kişinin para yatırdığı sistemde "coinspace" ve "firstcoin" isimli dijital paralar üzerinden toplam 250 milyon Euro para toplandığı ileri sürülmüştü. 

Sabahleyin Gazetesi'nden Atakan Irmak'ın haberine tarafından benzer kişilere ait olan dijital paralar üzerinden toplanan paralar, Malta ve Slovenya'ya gönderilirken, dolandırıldığını anlayan çok sayıda mağdurlar savcılığa suç duyurusunda bulunmuştu.

MÜFETTİŞ KAÇAKÇILIĞI ORTAYA ÇIKARDI

Skandal dolandırıcılık olayının büyümesi üzerine sistemin başında olduğu belirlenen Selçuk Özkan ve şirketleri hakkında Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından soruşturma açıldı. Savcılık kadar yürütülen soruşturma zarfında Selçuk Özkan'a ait olan Espasnet isimli şirketin ödenti kaçırdığı belirlendi. Yapılan incelemelerde şirket dolandırıcılık olayı gündeme gelmişken Ankara Ücret Yoklama Kurulu Başkanlığı şirketin sahte faturalarla ödenti yöntem kanununa muhalefet edildiğini saptama etti. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen soruşturmada şirketin hukuki defter bilgi sistemlerinde ibraz edilmiş olan faturaların yıllar arasında bağdaşmazlık bulunduğu ortaya çıktı. Ankara Aidat Dairesinin görevlendirdiği müfettiş, şirketle ilgili çözümleme başlattı.

VERGİ KAÇAKÇILIĞINDAN DAVA AÇILDI

İncelemede kurumun 2017 hesap döneminde satış yaptığını takdim ettiği faturalarla hizmet aldığı belirlendiği faturalar arasında yüksek meblağda fark belirlenirken 2018-2019 yılları arasında da vergi kaçakçılığı yapmaya yönelik haksız hareketlerde bulunduğu belirlendi. İddiaya göre 3 milyonluk hizmet aldığı belirlenen şirket 2 milyon 850 bin liralık hizmet sattıklarını belirterek gelirin sahte faturalarla kapatılmaya çalışıldığı ortaya çıktı.

250 MİLYONLUK SANAL VURGUN

Müfettişin hazırladığı rapor savcılığa gönderilirken olayla ilgili iddianame düzenlendi. Hazırlanan iddianamede şirketin vergi suçu işlediği, bu nedenle cezalandırılması gerektiği anlatıldı. 8 yıla kadar hapsi istenen şirket sahibi Selçuk Özkan'ın hem sanal para birimi Bitcoin üzerinden 250 milyon Euro para topladığı iddia edilmişti. Katılımcısına 1'e 5 kazandıracağını taahhüt ederek tanıdıklarının da sisteme dahil olması istendiği, toplanan paralar, Malta ve Slovenya'ya gönderildiği iddiasıyla vatandaşların ihbarı üstüne soruşturma başlatılmıştı.

Kaynak: www.sacitaslan.com