MedyaRadar'da yer alan habere göre Batman'ın Beşiri ilçesinde tabancayla intihara kalkışan ve 34 gün sonra 18 Ağustos 2020'de hastanede hayatını kaybeden İpek Er, bıraktığı mektupta, Siirt'te görevli Bilirkişi Çavuş Musa Orhan'ın kendisine cinsel saldırıda bulunduğu iddiasını yazdı. Siirt Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hazırlanan iddianame, Siirt 1'inci Ağır Suç Oluşturan Mahkemesi'nce kabul edildi. Orhan hakkında, 'nitelikli cinsel saldırı' suçundan 12 yıldan eksik olmamak üzere hapis cezası istemiyle dava açıldı. Tutuksuz sanık Orhan'ın yargılanması sürerken, olayın ardındaki sosyal medyadan tepki yağdı.

Oyuncu Ezgi Ara Verme da 20 Ağustos 2020'de sosyal medya hesabından tepki paylaşımında bulundu.

HAPİS İSTEMİ

Musa Orhan'ın avukatı Mehmet Erkan Akkuş, Ezgi Ara Verme'nın paylaşımı ile ilgili Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na kabahat duyurusunda bulundu. Yürütülen soruşturmanın ardından hazırlanan iddianamede, Ara Verme hakkında 'sesli, yazılı veya görüntülü bir ileti ile hakaret' ve 'hakaret' suçlarından 2 yıl 4 avuç içi dek hapis cezası istendi. İddianame, Ankara 31'inci Asliye Ceza Mahkemesi kadar kabul edilerek, Ara Verme hakkında dava açıldı. Olayın ardından sosyal medyada 'Ezgi Ara Verme yanız değildir' etiketiyle başlatılan kampanyada Mola'ya destek mesajları yağdı. Arasında siyasetçiler, müzisyenler, oyuncuların da olduğu sosyal ağ kullanıcıları paylaştıkları gönderilerle Mola'ya yardım oldu.

ADLİ PARA CEZASI

Ankara 31'inci Asliye Ceza Mahkemesi, 'basit yargılama' usulüyle görülen davada kararını açıkladı. Mola'nın, 'sesli, yazılmış ya da görüntülü bir ileti ile hakaret' ve 'hakaret' suçunu işlediğine kanaat getiren mahkeme, 90 günlük adli para cezası verdi. Eylemin alenen gerçekleşmesi nedeniyle artırıma gidilerek 105 güne çıkarılan ceza, 'cezanın sanığın geleceği üzerindeki mümkün etkileri' göz önünde bulundurularak 65 güne indirildi. Bu Nedenle oyuncu Ezgi Ara Verme, 65 gün adli para cezasına (5 bin 200 TL) çarptırılırken, hükmün açıklanmasının geriye bırakılmasına karar verildi.

Duruşma kadar açıklanan gerekçeli kararda, Mola'nın sosyal ağ paylaşımında Musa Orhan'ı gaye aldığı belirtilip, "Dava konusu paylaşım tarihi itibariyle bambaşka bir davada davalı olarak hemen şimdi yargılama aşamasında olan ve suçlu olup olmadığı konusunda kesinleşmiş bir mahkeme emri olmayan katılana yönelik olarak, sanığın, 'tecavüzcü, şerefsiz' biçiminde paylaşımda bulunmak suretiyle katılanın övünç, asalet ve saygınlığını rencide edecek şekilde somut bir fiil isnat ettiğine kanat getirmiştir. Keza 'şerefsiz' kelimesini göstermek suretiyle de katılana karşın olarak sövme eyleminde bulunduğu anlaşılmıştır" denildi. Gerekçeli kararda, Ara Verme'nın sesli yazılmış veya görüntülü bir ileti ile hakaret suçunu işlediğine kanaat getirildiği de belirtildi.

ORHAN'IN AVUKATI: "LİNÇ KÜLTÜRÜNE 'DUR' DİYECEK"

Kararla ilgili izah etme yapan Musa Orhan'ın avukatı Mehmet Erkan Akkuş, "Bu karar sosyal medya üzerinden kanıksanmış toplumsal linç kültürüne 'Dur' diyecek bir karardır. Dosya hakkında hiçbir bilgisi olmadan sosyal medyadan hakaret etmek, kasıt uygulamak sosyal ağ tacirliğidir. Egemen Türk yargısına güvenmeliyiz. Ayaklar altına aldığınız masumiyet karinesi bir gün size de lazım olur" dedi.

Kaynak: www.sacitaslan.com URL: https://www.sacitaslan.com/ezgi-molaya-musa-orhana-hakaretten-ceza-haberi-539144