Sözcü Gazetesi'nin haberine tarafından son yıllarda kullanıcılarının verilerini izinsiz kullanmakla sıkça gündeme gelen ve bu konuda açılan davalarla başı dertte olan Mark Zuckerberg’in şirketi Meta, yine yeni bir dava ile uyarı çekiyor.

Yeni davada; Meta’nın milyonlarca insanın özel tıbbi verilerine izinsiz olarak eriştiği ve bunları Facebook’ta hedefe karşın ilaç ve çare reklamları sunmak için kullandığı iddia ediliyor.

Geçen hafta Kaliforniya’nın Kuzey Bölgesi’nde açılan dava, ABD hastanelerini Meta’ya alıngan hasta bilgileri sağlamak ve HIPAA’yı (1996 tarihli Sıhhat Sigortası Taşınabilirlik ve Mesuliyet Yasası) ihlal etmekle suçlayan ikinci dava.

100 HASTANENİN 33’Ü KULLANIYOR

Şikayette, bu hastanelerin Meta’nın Pixel aracını kullandığı, daha sonra hastaların şifre korumalı portallarına erişildiği ve Meta’nın Facebook reklamverenlerine bu verileri sattığı belirtiliyor.

Meta Pixel, işletmelerin reklam kampanyaları için kitleleri ölçmesine ve oluşturmasına olasılık tanıyan bir vasıta. Haziran ayında, kâr amacı gütmeyen The Markup tarafından yapılan bir araştırma, Amerika’daki en iyi 100 hastanenin 33’ünün Meta Pixel kullandığını tespit etmişti.

Şikayet, San Francisco Tıp Merkezi’ndeki özel hasta portalına girdiği yürek ve diz rahatsızlıklarından sonra bu hastalıklara yönelik ilaçlar için hedefli reklamlar almaya başlayan bir Facebook kullanıcısının deneyimini ayrıntılarıyla anlatıyor.

Meta, geçmişte data izleme politikaları nedeniyle çok kere sert eleştiri aldı.

Hatta şirketin şu anda kullanıcıların kişisel bilgilerine dayanmayan bir reklam ürünü geliştirdiği söyleniyor.

Kaynak: www.sacitaslan.com URL: https://www.sacitaslan.com/facebooka-bir-dava-daha-haberi-552448