TBMM Yargı Komisyonu tarafından kabul edilen İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Uğraş Edilmesi Hakkında Kanunda Değişim Yapılmasına Dair Kanun Teklifi geçtiğimiz temmuz ayında mecliste kabul edilerek yasalaştı.

Buna kadar, Türkiye'den günlük erişimi 1 milyondan fazla olan yurt dışı kaynaklı sosyal ağ sağlayıcının, en az 1 kişiyi Türkiye'de delege olarak belirlemesi gerekiyor. Bu kişinin iletişim bilgilerinin zahmetsizce görülebilmesi ve bu bilgilere doğrudan erişilebilecek şekilde internet sitesinde yer verilmesi de şart. Temsilci tespit ve bildirme yükümlülüğünü yerine getirmeyen sosyal medya sağlayıcıya, BTK kadar bildirimde bulunulacak.

5 kademeli işlem

Eğer bu yasanın gereklilikleri yerine getirilmezse ise 5 kademeli bir işlem bulunuyor. Bunlardan ilki hukuki sürenin sona ermesinin gerisinde vekil bildiriminde bulunmayan şirketlere uygulanacak 10'ar milyon TL'lik cezayı kapsıyordu. Hatırlarsanız geçtiğimiz kasım ayında ilk olarak Facebook, Instagram, Twitter, Periscope, YouTube ve TikTok edinmek üzere sosyal ağ sağlayıcılarının tanesine 10 milyon lira ceza kesilmişti. 

Facebook'un temsilci açıklaması

İkinci aşamada ise 30'ar milyon TL'lik suç oluşturan kesileceği söylenmişti, nitekim böylece de oldu. Tebliğin üzerinden 30 gün geçmesine rağmen devlete ait bir delege bulundurma şartını bilinen sürede yerine getirmek için markalar tek tek vekil bulundurmaya başladı. Son adım da Facebook'tan geldi. Facebook Yaptığı açıklamada şunları söyledi:

Facebook olarak ifade özgürlüğünün esas bir insan hakkı olduğuna inanıyoruz ve bu değerleri gözetmek ve savunmak için küresel çapta uğraş gösteriyoruz. Nitekim Türkiye'deki insanların yarısından fazlası arkadaşlarıyla ve aileleriyle iletişimde kalmak, fikirlerini tarif etmek ve işletmelerini büyütmek için Facebook'a güveniyor.

Türkiye'de kısa zaman önce baştan düzenlenen ve sosyal ağ platformları için yeni yükümlülükler getiren 5651 sayılı Kanun hakkındaki gelişmeleri ilk günden bu yana yakından peşine düşüp takip ediyoruz. Yasadan etkilenen diğer bazı şirketler gibi, yeni düzenlemeler doğrultusunda Türkiye'de delege olarak bir tüzel kişilik ödev sürecini başlatmaya karar verdik. Bu kararı alırken, platformumuzun kullanıcıların ifade özgürlüğü haklarını kullanabilecekleri bir yer olmasının bizim için taşıdığı önemin baştan altını çizmek isteriz.

Aldığımız karar, Facebook Kalabalık Standartları'nı ya da devlet kurumları göre yapılan içerik kaldırma taleplerinin incelenme süreçlerini değiştirmiyor. Dolayısıyla, bu ilkelere yerinde olmayacak bir şekilde hareket etmemiz için ısrar edilmesi halinde temsilcimizi geri çekeceğimizi ayrıntıları ile belirtmek isteriz. Devletten gelecek talepleri, bu ilkelerimizin yanı sıra Küresel Ağ Girişimi (Global Network Initiative) üyeliğimizin getirdiği sorumluluklarımız doğrultusunda ve Birleşmiş Milletler'in İş Dünyası ve İnsan Hakları Rehber İlkeleri'ne uygun bir şekilde incelemeye ve değerlendirmeye devam edeceğiz. Keza kısıtladığımız içeriklerin detaylarını mevcut şeffaflık süreçlerimize yerinde bir şekilde paylaşmayı sürdüreceğiz.

Türkiye'de yaşamış insanların açıklama özgürlüğünün ve öteki insan haklarının korunmasına dair bağlılığımızın değişmeyeceğini kamuoyunun bilgisine sunarız.

Kaynak: webrazzi.com URL: https://webrazzi.com/2021/01/18/facebook-turkiye-ye-temsilci-atayacak/