Bilim Kurulu toplantısının dün akşamki toplantısının ardından yazılı bir açıklamada bulunan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, "Alınması gereken kısıtlayıcı tedbirler tüm detaylarıyla masaya yatırıldı" ifadeleri kullanmıştı. 

Koca yaptığı açıklamada, "Salgınla mücadelede yalnızca kamu kurumlarının çabası yeterli olmaz. Yerel yönetimlerin, sivil toplum kuruluşlarının, medyamızın, kanaat önderlerinin ve birer birer her vatandaşımızın sağduyusuna ve katkısına ihtiyacımız var. Unutmayalım, korona virüs alacağımız tedbirlerden güçlü değildir." demişti. 

Fatih Altaylı sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada "Bu hafta lokantalara ve kafelere kısıtlama gelirse kimse şaşırmasın." dedi. 

Altaylı bugünkü yazısında da kısa süre içinde koronavirüs yasaklarının yeniden geleceğini savundu.

Altaylı'nın yazısının "Kapanmalar bu hafta başlar" başlıklı bölümü şöyle:

Haftalardır neredeyse yalvarıyorum, “Aman biraz dikkat. Sosyal mesafeye dikkat. Lokantalarda, kafelerde burun buruna oturmayın. Bakın şu anda akmasa da damlıyor, yarın o da kesilir. Ne olur yapmayın” diye. Ben söylüyorum, ben dinliyorum. En kenar mahalleden, en varoştan, en sosyetik muhite kadar her yer aynı.

Eğitimlisi, eğitimsizi, kültürlüsü, kültürsüzü, zengini, fakiri hiç ayrım yapmaksızın büyük bölümü umursamaz bir tavır içindeydi.

Geçen Temmuz’dan yani yasakların kalkmasından bu yana. D Maris Otelin plajında da aynı manzara vardı, Boğaz kenarında donla kaldırıma yatıp güneşlenenlerde de.

Devlet de 29 Temmuz’dan bu yana sayıları saklayıp, “Biz şahaneyiz. Hastamız çok az” yalanına sarılınca vatandaşın işine geldi, hepten saldılar.

Esnek mesai de gevşek palavraya dönüşüp, özellikle toplu taşıma araçları virüs yayma aracına dönüşünce coronavirüsün arayıp da bulamadığı ortam oluştu.

Sayı artık 40 binler, 50 binlerle ifade ediliyor. Haliyle ne olacak? Yasaklar gelecek. Ben son yazımda “İki hafta her yeri kapatın” dedim.

O kadarını şimdilik göze alamadılar ama ben size söylemiş olayım bu hafta restoranlar, kafeler kapanır. Bu da para etmezse, ki etmeyecek emin olun, her yer kapanmaya gider.

Etmeyecek diyorum çünkü virüsün iki numaralı yayılma yeri lokantalar ve kafeler ise bir numaralı yayılma yeri, İstanbul Valisi Ali Yerlikaya’nın da söylediği gibi toplu taşıma.

Bir sonraki aşamada toptan kapanma olacak. Ülkeyi yönetenlere şunu söylemek isterim. Virüsle mücadele “hamilelik” gibidir. Yani azı olmaz. Ya hamilesindir ya değilsindir. Virüsle mücadele de aynen öyle. Ya mücadele edersin ya etmezsin. Biraz mücadele olmaz. Ucundan acık mücadele, hiç mücadele etmemekle eşdeğerdir. Sadece acıyı uzatır.

Yazısının devamında ise "Koronavirüsten ölüm sayılarını Diyanet İşleri Başkanı açıklasın" ifadelerini kullanan Altaylı, şunları kaydetti:

Bence bundan böyle COVİD 19’dan ölümlerle ilgili açıklamayı Sağlık Bakanı değil, Diyanet İşleri Başkanı yapsın. Çünkü artık en doğru sayılar onlarda. Ya da vatandaşlar bir ortak platform oluşturup camilerden verilen salaları toplasınlar. O zaman belki doğruya yaklaşırız.

Kaynak: www.sacitaslan.com