Sözcü Gazetesi'nden Nazan Doğaner Halıcı'nın haberine göre kırmızı et, insan hayatında sağlıklı beslenmenin ve hayati fonksiyonların devamı için zorunlu olan en önemli besin öğelerinin başında kazanç. Ancak aşırı ve akılsız et tüketiminin afiyet sorunlarına davetiye çıkarttığına uyarı çeken Yürek ve Damar Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. İhsan Alur, bu konuda şunları söyledi:

Ne dek tüketilmeli?

Dünya Afiyet Örgütü'ne (DSÖ) tarafından, dinç bir insanın günlük protein ihtiyacı kilogram başına 1 gram proteindir ve bunun yüzde 40'nın hayvansal kaynaklı olması gerekir. Yani sıradan 70 kilo bir erişkinin günlük protein gereksinimi 70 gramdır. Bir başka ifadeyle, bu miktarın (70 gram protein) 28 gramı hayvansal kaynaklı olmalıdır. Geri kalanı yani 42 gramın ise bitkisel kaynaklı protein (soya fasulyesi, baklagiller, mantar) olması icap ediyor. Eğer kırmızı et tüketirken bu verilere uyarı etmezsek, çoğu hastalığa kapı aralamış oluruz.

İşte araştırma sonuçları

Günümüzde üretilmiş birçok araştırma taze kırmızı et veya bitmiş türevlerinin abartılı miktarlarda ve dengesiz bir şekilde tüketildiği takdirde morbid obezite, kanser, yürek ve damar hastalıkları, Herif 2 diyabet, hipertansiyon, diyaliz gerektiren kronik böbrek yetersizliği, Gut hastalığı, inme/felç vb. çoğu kronik hastalığa yol açabileceğini ortaya koymuştur. Günlük ihtiyacın üzerindeki kırmızı et tüketiminin pankreas ve prostat kanseri riskini artırdığı bildirilmiştir. Yine diğer bir çalışmada haftada dört veya daha artı sığır eti tüketenlerin tüketmeyenlere kadar 2 kat daha pozitif mide kanserine yakalanma riskini artırdığını bulmuşlardır.

Mangalda pişirilen etlere dikkat!

Tütsülenmiş ya da ızgara/mangalda yüksek ateşte pişirilmiş kırmızı ette karoser için zararlı bileşikler olan polisiklik aromatik hidrokarbonlar (PAH) oluşur ve bu PAH'ların hücrelerde yer alan DNA'ya hasar verdiği ve mutasyona zorladığı tespit edilmiştir. Bu yüzden tütsülenmiş ya da ızgara/mangalda yüksek ateşte pişirilmiş kırmızı etleri tüketirken dikkatli olmalı ve olası olan minimum miktarda tüketmeye çalışmalıyız.

Kaynak: www.sacitaslan.com URL: https://www.sacitaslan.com/fazla-et-tuketmenin-zararlari-haberi-535768