Sözcü Gazetesi'nin haberine kadar Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) üyeliği suçlamasıyla 17 Mart 2020'de tutuklanan Mübariz Mansimov Gurbanoğlu'nun sahibi olduğu Palmali Holding'e ait gemilerde mahsur kalan işçilerin bir kısmı özlem grevi başlattı.

Akdeniz'de değişik ülkelerin limanlarında terk edilen 12 gemide tatmin edici yiyecek ve su olmadan mahrum kalan takriben 150 denizci, ödenmeyen ücretlerini edinmek ve evlerine dönmek istiyor.

‘ŞİRKET BİZİ DEĞİL SADECE GEMİLERİ DÜŞÜNÜYOR’

Bloomberg'ün aktardığına tarafından, Lübnan'ın Beyrut limanında demirleyen gemilerden birinde mahsur kalan denizciler, 9 günlük özlem grevinin peşinde kalan ücretinin yüzde 40'ından az olan 114 bin doları alarak evine döndü.

Annesinin kanserle çaba ettiğini ve Azerbaycan’daki evine dönmek istediğini bildiren 44 yaşındaki kaptan Samig Nabiyev ve ekibi, şirketlerin ödeme yapamaması durumunda üyesi olan şirketlerin yerine tazminat ödemelerini yapan denizcilik sigortası şirketinin teklifini kabul etti.

Mayıs 2020'den bu yana Beyrut limanında yer alan Captain Nagdaliyev isimli geminin kaptanı olan Nabiyev, Palmali Holding'i suçlayarak “Tek düşündükleri gemileri, mürettebat, ahali değil” dedi.

Kasım 2020'de Beyrut'ta liman yetkilileri Captain Nagdaliyev gemisindeki 8 kişinin evlerine dönmesine müsade verirken, kaptan Nabiyet ve 3 gemiciye ise izin çıkmamıştı.

İŞÇİLERİN 3,2 MİLYON DOLARDAN FAZLA ALACAĞI VAR

Uluslararası Taşımacılık İşçileri Federasyonu (ITF), Akdeniz'de terk edilen Palmali Holding'e ait gemilerin mürettebatının ödenmemiş ücretlerinin toplamının 3,2 milyon dolardan fazla olduğunu açıkladı.

İşçilerin durumuyla ilgili ITF ile görüşmeyi reddeden şirket, Bloomberg'ün sorularına da yanıt vermedi.

ITF, gemilerde mahsur kalan işçilere insani destek temin ederken, bir yanlamasına da işçilerin ücretlerini alıp özgür kalmaları için şirketle, limanların yetkilileriyle ve gemilerin belirtilmiş olduğu ülke olan Malta yetkilileriyle münazara etmeye çalışıyor.

‘KİMSE İLGİLENMİYOR’

ITF'nin Arap ülkeleri ve İran'ı kapsayan bölge koordinatörü Muhammed Arrachedi, gemicilerin eve dönmek için açlık grevine çıktığını, yemekleri ve suları her tarafta halde gemilerde mahsur kalan işçilerle ne ülkelerin ne de liman yetkililerinin ilgilendiğini belirtti.

Gurbanoğlu kaldığı Silivri Cezaevi'nden bazı gemilere mektup yazıp “Lütfen gemilere sahip çıkın ve sabırlı olun” derken, kaptan Nabiyev, “Palmali ve Mansimov bize yalnizca yalan söyledi. Bizi Lübnan'da terk edip bıraktılar ve destek etmediler” dedi.

Palmali Holding’in alacaklıları, ödenmeyen borçları nedeniyle şirketin birçok gemisine el koymuştu. Rusya, İngiltere ve Almanya’da şirket aleyhine dava açılmıştı.

Kaynak: www.sacitaslan.com URL: https://www.sacitaslan.com/fetoden-tutuklanan-mansimovun-gemilerinde-150-isci-mahsur-kaldi-haberi-528748