Sözcü Gazetesi'nin haberine kadar Kudüs’teki bir takım Filistinlilerin evlerinden zorla çıkarılmasının arkasında başlayan çatışmaların devamı olarak dün Filistin’den Kudüs yakınlarına roket saldırısı düzenledi. İsrail buna misilleme olarak Gazze’ye hava saldırıları başlattı. Saldırılarda aralarında çocukların da bulunduğu çoğu kişi hayatını kaybetmişti.

Hafta sonu başlayan çatışmalar Filistinli militanların roket saldırısına İsrail’in hava saldırısı ile karşılık vermeleriyle bir anda tırmandı. Keza İsrail’in 1967’deki Arap-İsrail savaşında Doğu Kudüs’ün işgalini “Kudüs Günü” olarak kutlamaya başlaması da bölgedeki şiddeti körükledi.

İsrail’in Gazze’ye düzenlediği hava saldırıları bu sabaha kadar devam ederken sorti sayısı birkaç yüzü buldu. Hamas ve diğer Filistinliler ise İsrail’in Beerşeba ve Tel Aviv kentlerine roket saldırıları düzenlediler.

Hava saldırıları sebebiyle Gazze’de çok katlı bir apartman yıkılırken, diğer bir binaysa ağır zarar aldı.

“HAMAS’IN ÜSTTEKI DÜZEY YETKİLİLERİ ÖLDÜ”

İsrail bu sabahki hava saldırılarında Hamas’ın üstteki seviye istihbarat yetkililerinin kasıt alındığını ve öldürüldüğünü açıkladı. İsrail’in açıklamasına kadar, hava saldırılarındaki öteki hedeflerse roket fırlatma alanları, Hamas’ın ofisleri ve Hamas liderlerinin evleriydi.

Hamas’ın roket saldırılarındaysa, Arapların ve İsraillilerin beraber yaşadıkları Lod kentinde bir araca roketin isabet etmesiyle iki İsrailli hayatını kaybetti.

Çatışmalar İsrail ve Hamas aralarında Gazze’de 2014’te yaşanan savaştan beri en şiddetlisi olarak kayıtlara geçti ve milletlerarası kamuoyunda çatışmaların kontrolden çıkabileceği endişesini yarattı.

TRUMP’TAN ÇİRKİN PAYLAŞIM

İsrail’in Filistin halkına karşısında senelerdir uyguladığı kuvvet ve zulüm artarak devam ederken ABD’nin eski başkanı Donald Trump, şiddeti körükleyecek mesajlar paylaştı.

Trump, ABD’nin her zaman İsrail’in kendini savunma hakkını kuvvetle destekleyeceğini söylerken, “Ben görevdeyken barıştırma başkanı olarak biliniyordum çünkü ABD İsrail’in yanındaydı ve eğer İsrail’e saldırılırsa bunun karşılığı olacağı biliniyordu. Biden yönetimi ile birlikte dünya daha kuvvet batmış ve daha dengesiz bir yer oldu. Bunun sebebi de Biden’ın zayıflığı ve İsrail’e destek vermemesi” ifadesini kullandı.

Trump, “Amerika her zaman İsrail’in yanında olmalı ve Filistinlilerin şiddeti, terörü ve roket saldırılarını bitirmesini sağlamalı. Demokratların halen İsrail korkunç bir atak altındayken ABD karşıtı temsilciler İlhan Omar ve diğerlerinin yanında olması inanılır gibi değil” dedi.

DÜNYA’DAN TEPKİ YAĞIYOR

Birleşik Milletler’in Orta Doğu uzlaştırma elçisi Tos Wennesland, Twitter üzerinden, “Saldırılara hemencecik son verin. Olaylar tam teşekküllü bir savaşa yaklaşıyor. İki tarafın liderleri de gerilimin azaltılması için sorumluluk elde etmek zorunda” dedi.

Türkiye saldırıları kınarken Dışişleri Bakanlığı kadar dün yapılan açıklamada, “Ramazan ayında Doğu Kudüs ve Batı Şeria’da Filistin halkını topraklarından sürmeye çalışan ve Mescid-i Aksa’da ibadet etmek isteyen Filistinlilere müdahalede bulunan İsrail, Filistin topraklarında olayların bu raddeye ulaşmasının baş sorumlusudur” denilmişti.

İSRAİL’DE OHAL KARARI

Dünyanın dört bir yanından gelen tepkilere rağmen Gazze’ye saldırmaya devamlı İsrail, Filistin’e yönelik saldırılarına geç saatlere değin devam etti. İsrail’in Lod kentinde ortalık az kalsın savaş alanına döndü.

Kentin Belediye Başkanı Yair Revivo, Başbakan Benyamin Netanyahu’dan olağanüstü hal duyuru etmesini istediğini söyledi. “Yaşananlar polis için büyük ve ağır olaylar” diyerek ordunun şehirde konuşlandırılması çağrısında yer alan  Belediye Başkanı Revivo, “Tüm İsrailliler bilmeli, denetleme kaybedildi. Sinagoglar yakılıyor, yüzlerce otomobil ateşe verildi. Sokaklarda yüzlerce haydut Arap dolaşıyor. Burada resmen iç savaş patlak verdi” dedi.

Lod’da meydana gelen olayları, 1938 yılında Almanya’da Nazilerin Yahudilere ait ev, meslek yeri ve sinagoglara yönelik saldırılar düzenlediği ‘Kristal Gece’ye benzeten Revivo, kentin kontrolü tamamen çıkabilir uyarısında bulundu. öte taraftan, Akkadaki Yahudiler, Filistinlilerin yoğun saldırısı nedeniyle bütün konutları boşalttı.

İsrail’in Lod kentinde Yahudi yerleşimciler göre öldürülen Filistinlinin cenazesinde çıkan olayların ardından kentte mucizevi hal ilan (OHAL) edildi.

ENERJİ TESİSİNE ROKET İSABET ETTİ

Gazze Şeridi’nden İsrail’in Aşkelon kentine atılan roketlerin enerji tesisine isabet etti. Roketin isabet etmesi sonucu tesiste yangın çıktı. Gazze şeridinden Aşkelon ve Aşdod’a atılan roketler sonucu 2 İsrailli hayatını kaybederken, 80 kişinin de yaralandığı bildirildi.

Diğer yana İsrail Gazze’den gelen roketler nedeniyle Tel Aviv’deki Ben Gurion Havalimanı’ndaki bütün uçuşları durdurdu. İsrail işgali altındaki Hayfa Bölgesi’nde yer alan Umm al-Fahm’de Filistinliler ayaklandı.

Kaynak: www.sacitaslan.com URL: https://www.sacitaslan.com/filistinde-olu-sayisi-artiyor-trumptan-cirkin-sozler-haberi-532568