Deutsche Welle (özet olarak DW), Almanya’nın Bonn ve Berlin kentlerinden yurt dışına 30 bambaşka dilde radyo, televizyon ve internet üzerinden yayınlama yapan medya kuruluşu. Soğuk Savaş döneminde Almanya’nın Sesi adıyla biliniyor ve tarafsızmış gibi durmasına rağmen tüm dünyadaki medya çevrelerince Almanya’nın propaganda makinesi olarak kodlanmış durumda.

Anlayacağınız DW, kuzu postu giymiş kurtlardan biri… En başarılı toplum mühendisliklerinden birini de öz muhalefeti iktidar kadar kurutulmuş ülkemizde yapıyor. Eğer bu ülkede medya aracılığıyla bazı beşinci kol faaliyetleri yürütülüyorsa bile bunun temel sebebi iktidarın serbest bahçesini daraltıp kurutmasıdır.

Bu haber, hesaplı krizi iliklerimizde hissetmeye başladığımız Nisan ayında üretilmiş. DW ve kurumun alt kanalı +90 da benzer haberi dün Twitter’da “Yasemin bir seks işçisi ve işini seviyor” başlığıyla yayınlamış. Bu sahiden Youtube kanalında yayınlanan “seks işçisi almak” adlı yayının spotu. Yotube’daki 12 dakikalık hali meseleye daha doğru yaklaşırken Twitter’daki spot, “haydi hepiniz seks işçisi olun, güzel koku gibi para var” diyen bir reklam gibi.

 

Haberde, halinden hoşnut bir “seks işçisinin” deneyimlerini aktaran haberde yüzü görünmeyen bir kadın var ve diyor oysa, “ben girlfriend experience (Kız arkadaş deneyimi) çalışıyorum burada. Birisiyle randevuya çıkıyorum. İşte alkol içiyorum, sohbet ediyorum ve işte belirli bir zaman için bir para alıyorum. Bazen seks olmuyor bile ya da çok az oluyor. Üniversite bitirdim, sanatkâr oldum. Mesela onlarda bu kadar her işin altından kalkan değilim gibi geliyor bana… E natürel seri para da… Yani şu anda haftada 50 saat çalışıp benim kazandığım parayı kazanamıyor millet. Ben günde 4 saat çalışıyorum.”

Şu Anda, bunu nasıl yorumlamalı? Olaya ahlakçı bir açıklama getirmek istemiyorum lakin doğru olacağım; İnsanın kendi bedeni ve ruhu üstünde iyice adalet sahibi olduğunu düşünsem de tıpkı türbanın bir özgür değil de dayatma olduğuna inandığım gibi seks işçiliğinin de bir işçilik olduğunu düşünmüyorum. Bu en ilkel zamanlardan bu yanlamasına erkek zorbalığı içeren bayağılık bir sömürüdür. aklı başında ve kendisine saygısı olan hiç kimse bunu yapmaz, övmez, tavsiye etmez.

Can Evrenol’un, Merve Göntem ile yazdığı ve yönettiği, BluTV’de yayınlanan Çıplak dizisinde de kendi rızasıyla para karşılığı seks yapan bir karakter var. Bu sektörde çalışan kadınların hiçbir zaman Yeşilçam filmlerinde gösterildiği kadar dramatik yaşamları olmadı ancak Çıplak dizisini de öteki uçta bir fantezi olarak izledim. Bana göre meseleye en çarpıcı ve dürüst görünüm, Lukas Moodysson’un çektiği Lilja 4-Ever filmindedir. DW, Ukraynalı kadınların dramını haber yaparken o filmi hatırlıyor olsa gerek. Peki, bizdekini yaparken?

DW’nin büyük bir hesaplı krizin içimizden geçtiği zamanlarda düşürdüğü haberler ne acayip. Bir yana kesintisiz “sığınmacıları ülkenizde tutmak boynunuzun borcu” anlamlı manipülatif haberlerle saçmalarken bir yana da böyle dolmalar yutturuyorlar.

Haberde açıklama değil. Bu işi yapan kişinin manzara açısından izliyoruz lakin bir sürü kesme var. Olur Ya de kadın o video röportajda olumsuz böylece çok şey söyledi, bilemiyoruz. Bu haliyle olumlayıcı ve özendirici. Tahsilli, ressam fakat doğulu sanatçıların çoğu gibi beceriksiz, canı istemezse sevişmiyor. En önemlisi bu; çok hızlı para kazanıyor.

Şu “defalarca seks yapmıyorum” lafı ne kadar üzücü. Videodaki arkadaşa bir lahza evvel, Mubi’de gösterilen Pleasure (Tutku) adlı filmi izlemesini öneririm. Orada da porno kraliçesi almak için didinen ve bu yolda her nesil maddesel aşağılamaya maruz kalan, artan bir şekilde daha da aşırı şeyler gerçekleştirmek zorunda bırakılan ve bütün bunları “istediğin süre bırakabilirsin” telkinleriyle yapan bir genç bayan var. Adına ne derseniz deyin, bir kadının (ya da erkeğin) bedenini para ile sunmasından daha bayağılık bir şey yoktur ve o iş “girlfriend experience” ile kalmaz.

DW’nin bunu krizdeki Türk kadınlarına ballandıra ballandıra anlatması da kötü niyetlilikten başka bir şeyle açıklanamaz çünkü benzer yayınlama kuruluşu “savaştan kaçan Ukraynalı kadın ve çocuklara Alman fuhuş çeteleri kapan kuruyor” diye de haber yapıyor. Nasıl oluyor bu meslek DW, Almanya’daki fuhuş çeteleri bizim ülkemizde seks işçisi çalıştıran saygın işletmelere mi dönüşüyor?

Haberin derdi bu olmasa da en azından şunu göstermeyi başarıyor. Ekonomisi bozulan, savaşan ülkelerin kadınları ve çocukları için binlerce tuzak var. DW’nin haberi yapış şekli ise o tuzağın üstüne gözükmesin diye yaprak atmak biçiminde…

Son gelişme; Haberi yapan editörlerden ve Berlin’de yaşamış Seda Gezer, tepkilerin gerisinde Twitter fotoğrafını ve künyesini değiştirdi, sonra da hesabını kapattı. Bir şeyi savunmuyor, saklıyor, utanıyorsanız o suçtur. Seda Gezer’den diğer bir duruş beklerdim ve asıl merak ettiğim; hala bunların peşine düşen, bu dolmaları yutan var mı? Umarım yoktur.

MURAT TOLGA ŞEN

Kaynak: www.superkulup.com URL: https://www.superkulup.com/foncular-iyice-sacmaladi-dw-krizdeki-turk-halkina-girlfriend-experience-oneriyor.html