Sözcü Gazetesi'nden Nazan Doğaner Halıcı'nın haberine tarafından delta varyantı tez yayılmaya devam ederken, son günlerde Covid-19'a yakalanıp hayatını kaybeden anne adaylarının sayısı gitgide artarak artıyor. Dolayısıyla hamilelerin de mutlaka aşı yaptırmaları gerektiğini vurgulayan Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Nadiye Köroğlu, bu konuda şunları söyledi:

ERKEN DOĞUM RİSKİ ARTIYOR

Covid-19 aşılarının uygulanmasıyla yoğun bakıma yatış oranları azalsa da virüsün mutasyona uğraması, hâlâ aşıya ulaşamayan ülkelerin varlığı sebebiyle pandemi etkisini sürdürmektedir. Bugüne kadar yapılan çalışmalarda, gebelerin diğer yetişkinlere kadar daha artı Covid-19 enfeksiyonuna meyilli oldukları yönünde bir bilgi mevcut değildir. Ama gebelerin yaşadıkları fizyolojik değişiklikler sebebiyle hastalığı ağır geçirme riskleri bir miktar daha yüksektir. Bunun yanı sıra, gebelerin Covid-19 enfeksiyonuna yakalanmaları durumunda erken doğum ya da ölü doğum riskleri de vardır. Bilhassa üçüncü üç aylık dönem içerisinde olan gebelerin hastalığı ağır geçirme riski gebe olmayan kadınlara tarafından daha yüksektir. Bütün dünyada sağlık otoriteleri bu nedenlerle gebelikte Covid-19 aşılarını önermektedir.

AŞI KEZA ANNEYİ KEZA DE BEBEĞİ KORUYOR

Amerika'da 148 bin hamile kadına uygulanan aşıların herhangi bir olumsuz etkisi görülmemiştir. Aşılanan hamile kadınlarda Covid-19'a karşısında antikor oluşumu saptama edilmiş, bu antikorların bebeğe de geçerek Covid-19'a karşısında koruduğu anlaşılmıştır. Tabii hamile kadınlarda da hamile olmayan kadınlara aynı şekilde aşıya tabi hafif ast etkiler görülmüştür. Covid-19 aşıları gebeye ya da bebeğe zararlı olabilecek herhangi bir madde içermemektedir. Hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalarda da aşının ayrica gebelik hem de fertilite yani üreme üstüne zararlı bir etkisi görülmemiştir. Gebelik esnasında yapılacak bütün aşılar kişinin kendi isteğine tabi olmakla birlikte; Covid-19 aşılarının gebelikte uygulanmalarında ayrica teorik olarak ayrica de mevcut klinik veriler ışığında bir sakınca görülmemektedir.

KISIRLIĞA NEDEN OLMUYOR

Hamilelik planlayan bütün kadınlara da aşı önerilmektedir. Şu anki bilgiler Covid-19 aşılarının kadında ya da erkekte üreme problemlerine yol açmadığı yönündedir… Aşısı yapılıp antikoru olan, enfeksiyonu geçirip antikoru olan ve antikoru bulunmayan kadınlarda tüp bebek tedavisinde elde edilen gebelik oranları karşılaştırıldığında; bu üç grupta da sonuçların birbirinden ayrı olmadığı gösterilmiştir. Dolayısıyla mevcut veriler ışığında, Covid-19 aşıları şu anda veya gelecekte hamile kalmanızla ilgili bir sıkıntıya yol açmaz. Covid-19 aşısı olan 45 sağlıklı erkeğin sperminin incelendiği bir çalışmada da aşının spermin sayı ve hareketliliğini etkilemediği gösterilmiştir.

Kaynak: www.sacitaslan.com URL: https://www.sacitaslan.com/gebelere-delta-uyarisi-haberi-538665