DURUGÖRÜ MEDYUMU SWEDENBORG

Amerikalı yazan Elizabeth Brundage’in All Things Cease to Appear adlı romanından uyarlanan Her Şey Yok Olur (Things Heard & Seen), Netflix platformundaki yerini aldı. Esrarengiz bir tekinsiz konut anlatısı örneği olan yapım, New York’tan ayrılıp tarihi kasabaya taşınan bir ailenin başına gelen paranormal olayları konu alıyor. Başrolündeki Oscar adayı oyuncu Amanda Seyfried ve James Norton’a, Stranger Things dizisiyle yıldızı parlayan Natalia Dyer ve Oscar ödüllü aktör F. Murray Abraham eşlik ediyor. Gerilim ve gizem batmış olay örgüsü, 1980 yılında artist yönetmen Stanley Kubrick göre beyazperdeye uyarlanan Stephen King eseri Cinnet/The Shining’i anımsatıyor. Netflix yapımı olan filmin orijinal adı; 18. yüzyılın Da Vinci’si olarak anılan İsveçli filozof, matematikçi, mucit ve gizemli Emanuel Swedenborg’un Heaven And Its Wonders And Hell: From Things Heard And Seen adlı kitabından geliyor. Film boyunca atıflar yapılan ve karakterlerin kitabını okuduğunu gördüğümüz Swedenborg, eserlerinde öte dünyaya yaptığını bahis ettiği ruhsal seyahatleri ve spiritüel varlıkları anlatmasıyla meşhur bir durugörü medyumudur. Batı akıl ve sanat dünyası üzerindeki etkisi; Alman felsefesinin kurucularından Immanuel Kant’tan, Arthur Schopenhauer, Goethe, Balzac, Dostoyevski ve Analitik psikolojinin kurucusu ve derinlik psikolojisinin üç büyük kurucusundan birisi olan Carl Gustav Jung’a varıncaya kadar uzanan derin bir panteon çizer. Dehşet ve dram türü severlerin beğeniyle izleyeceği Things Heard & Seen, sizleri sırlar ve gizemlerle dolu amansız bir dünyaya doğru yolculuğa çıkartacak.

FİLMİN KONUSU

New York’ta yaşayan George ve Catherine Claire adlı genç çift, Manhattan’dan ayrılıp tarihi bir kasabaya taşınır. Yeni hayatına alışmaya başlayan Catherine, ayrıca kocasının ayrıca de yeni evinin lanetli sırlar taşıdığını öğrenir. 

Shari Springer Berman ve Robert Pulcini’nin yönetmenliğini üstlendiği filmin oyuncuları arasında; Amanda Seyfried, James Norton, Natalia Dyer, F. Murray Abraham, Belli Başlı Sophia Heger, Charlotte Maier, Kristin Griffith, Ben Graney ve Molly Jobe yer alıyor.

ÖLÜMÜN GÖLGESİ VADİSİ

George Claire karakteri, profesörlük yaptığı üniversiteye kabul edilirken; Emanuel Swedenborg’un, 19. yüzyılın önde gelen Amerikalı görüş ressamı George Inness üzerindeki etkisi hakkında yazdığı makale işi almasını sağlar. Film süresince ressamın eserleri gösterilirken Ölümün Gölgesi Vadisi (The Valley of the Shadow of Death) adlı tablosu da bu görseller arasında yerini alır. Filmin kapalı bir anlatıma sahip olan final sahnesinde George karakterinin, bu tablonun çarpıtılmış bir versiyonunda kaderiyle yüzleştiğini ve akıbetinin de belirsizliğe dürüst yelken açtığı gösteriliyor. Mucizevi nefret türündeki bir perili ev anlatısı olan Things Heard & Seen, paranormal olayların ve hayaletlerin kol gezdiği bir gerilim yapımı.

İyi Seyirler Dilerim

EFE TEKSOY

Kaynak: www.sacitaslan.com URL: https://www.sacitaslan.com/gizem-dolu-bir-perili-ev-anlatisi-thing-heard-seen-yazisi-532384