Sözcü Gazetesi'nden Nazan Doğaner Halıcı'nın haberine kadar sağlıklı bir yaşam için bilinçli ve dengelenmiş beslemek durum. Bu öyle fazla gıda gibi şeker tüketiminde de fazla kayda değer.

Örneğin şekeri azaltsanız da beslenme tarzınız sebebiyle vücudunuz fazla fazla şeker depolayabilir.

Günümüzde fazla şeker tüketiminin az kalsın bir salgın haline geldiğini belirten İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Osman Erk, bu durumun sakıncalarını şöyle anlattı:

FAZLASI ZEHİR ETKİSİ YAPAR

"Arıtılmış şeker beslenme düzenine yeni eklenen bir gıdadır ve 18. yüzyıldan günümüze dek tüketimi kademe aşama artmıştır. Araştırmalar günümüzün çağdaş diyetinin asgari yüzde 50'sinin biyolojik atalarımızın hiç tanımadığı rafine şeker, rafine un, bitkisel sıvı ve katı yağlardan oluştuğunu göstermektedir. Bu genlerimize yerinde bir besin düzeni değildir. Dolayısıyla ‘güya yiyecek maddeleri' vücudun ihtiyacı olan esansiyel yağ asitlerini, proteinleri, vitamin ve mineralleri içermediği için; obezite ve obeziteden kaynaklanan dejeneratif hastalıkların en kayda değer sebepleri arasındadır. Tip 2 diyabet ve kanser bu hastalıkların içinde kayda değer bir yer tutmaktadır. Kan şekeri, insülin ve IGF-1 değerlerini çabuk yükselten beyaz şeker ile rafine un ikilisi yalnızca kanser hücrelerinin gelişimini özendirme etmez, aynı zamanda kanser hücrelerinin yayılmasını da kolaylaştırır. Pozitif arıtılmış şeker vücuda girdiğinde bağışıklık sistemi onu toksik madde olarak kabul eder ve tepki gösterir.

HAFIZAYI DA ZAYIFLATIR

Fazla arıtılmış şeker karaciğerde trigliserid ve LDL'ye (kötü kolesterol) dönüştürülür. Erken yaşlandırır. Beyinde hafızayı yaratıcı kısımlarda küçülmeye, dolayısıyla hafıza sorunlarına yol açabilir. Çocuklarda görülen hiperaktivite, öğrenme ve davranış bozuklukları da fazla şeker tüketimiyle ilişkilidir.

EN BÜYÜK SORUN

Beyaz un ve beyaz undan yapılan her türlü bitmiş endüstriyel ürün, basit şeker kategorisinde değerlendirilmelidir. Pasta, börek, çörek, pizza, kek, simit, bisküvi, makarna, ekmek gibi ürünler glisemik indeksi yüksek gıdalardır.

Kendi içlerinde barındırdıkları arıtılmış şekerin yanı sıra fruktozdan zengin darı şurubu olarak ek şeker ihtiva etmeleri de mümkündür ve obeziteye niçin olma ihtimalleri yüksektir. Marketlerde satılan hazırlanmış ambalajlı gıdaların yüzde 75'inde bilhassa fruktozdan varlıklı darı şurubu biçiminde tatlandırıcılar bulunmaktadır. Etiketlerin özenle incelenmesi ve ilave şeker içeren gıdaların asla tüketilmemesi sağlıklı bir hayat bakımından zorunluluktur. Bir Takım akışkan ürünler ise ilave şeker ve koruyucu içermez ibareleri ile pazarlanmaktadır.

Bu içten olabilir fakat kolay şekerlerin sıvı içeceklerde de bulunabileceğini unutmamak gerekir."

Kaynak: www.sacitaslan.com URL: https://www.sacitaslan.com/gizli-seker-kaynaklarina-dikkat-haberi-530714