Sözcü Gazetesi'nden Nazan Doğaner Halıcı'nın haberine tarafından alev, boğaz ağrısı, öksürük, balgam, nefes darlığı, baş ağrısı, kas ve eklem ağrıları, halsizlik, koku ve tat kaybı… Tüm bu belirtiler akla COVID-19'u getirse de grip ve nezlede hatta alerjilerde de görülebiliyor. Bu hastalıklar ara sıra COVID-19 ile birleşip enfeksiyonun seyrinin daha ciddileşmesine de yol açabiliyor.

Bu yüzden kış mevsiminde sık görülen hastalıklara karşısında da tedbir alınması gerektiğini bildiren Kulak Burun Boğaz Uzmanı Dr. Tolga Oğuzhan, “Belirtilerinden bu hastalıkları ayrım yapmak daima olası olmayabilir. Bu yüzden sosyal maske-mesafe ve hijyen kurallarına dikkatli olmak her zamankinden fazla daha önemli. Bilhassa tehlike grubunda yer alan kişilerin kalabalık ortamlardan kaçınmaları gerekir” dedi ve şunları söyledi:

* COVID-19'dan korunma hastalığa karşı en etkili yöntem.

* Hastalığa yakalanıp geçirenlerin ‘Bana bir şey olmaz’ tavrında olmaması gerekir. Bu yanlış bir düşüncedir.

* Bu kişiler de enfeksiyonu hiç geçirmemiş kişiler gibi tehlike altındadır.

EN FAZLA GRİPLE KARIŞTIRILIYOR

* COVID-19, griple en çok karıştırılan hastalıktır. Halsizlik, baş ağrısı, öksürük, alev, titreşim, yaygın kas ağrıları, ürperme gibi belirtilerle ortaya meydana çıkan grip ara sıra çok ağır seyredebilir.

* Orta ve ağır grip olgularında da hastalığa yol açan virüsün bilinmesi için deneme yapılması gerekir. Gribe yol açan faktör tayini bize çare noktasında menfaat sağlar.

NEZLE 5-7 GÜNDE GEÇİYOR

* Mevsim itibarıyla basit soğuk algınlığı, nezle virüsleri de hastalığa neden oluyor. Bu durumda vücutta kırgınlık, burun akıntısı, burun tıkanıklığı ile hapşırık gibi belirtiler gösteriyor. Sıradan 5-7 günde ilaçla veya ilaçsız hafif geçiyor.

HAPŞIRIK VARSA ALERJİDİR

* Alerjik nezlede, hapşırık, burun kaşıntısı, burun akıntısı, burun tıkanıklığı, geniz kaşıntısı, göz kaşıntısı, gözlerde sulanma ve gözaltlarında morluk oluşuyor.

* Alerjide ateş, halsizlik, nefes darlığı ve balgam olmaz. Alerji hastalarının yüzde 40'ında alerjik astım görülür.

* Bu durumda solunum yetmezliği, kuru öksürük, hışıltılı solunum gibi astım belirtileri ortaya çıkar. Bu belirtiler kendiliğinden veya tedaviyle düzelir.

* Buradan da anlaşılacağı üzere hapşırık ve burun kaşıntısı COVID-19'dan ziyade burun alerjisinde beklediğimiz bir durumdur.

* Koku ve damak zevki kaybının azalması veya ortadan kalkması grip ya da alerjide de görülebilir.

Kaynak: www.sacitaslan.com