Sözcü Gazetesi'nin haberine tarafından Colorado Eyalet Üniversitesi’nden (CSU) araştırmacılar, fiziksel aktivitenin beyindeki hücreleri birbirine bağlayan beyaz cevherini yenileme yeteneği üzerinde olumlu bir etkisi olup olmadığını görmek için 60 yaşın üzerindeki insanları inceledi.

Haftada en az üç kez 40 dakikalık yürüyüşlere çıkmanın beynin beyaz maddesini yenilediğini ve bilişsel olarak kişiyi dinç tutmaya yardımcı olabileceğini buldular. Araştırmanın sonuçları, yaşlı insanlara beyinlerini dinç ve aktif bir şekilde tutmanın basit bir yolunu sunuyor.

HAFIZADA İYİLEŞME, BÜYÜYEN BİLİŞSEL YETENEK

Beyaz madde, beynin ve omuriliğin kısımlarını sinir liflerine bağlayan beynin en geniş ve en derin kısmındaki doku. Sağlıklı bir beyaz cevher daha iyi hafızaya, daha iyi problem çözmeye ve çoğalan bilişsel yetenekleri de beraberinde getirir.

NeuroImage dergisinde yayınlanan araştırma için takım, 247 katılımcıyı gözlemledi. Katılımcıların her biri 60-80 yaşları aralarında olan ve günlük yaşamlarında çok eksik şiddetli somut aktivite gerçekleştiren kişilerdi.

Araştırmacılar, katılımcıların sınırlı aktivitelerine rağmen hala tatmin edici düzeyde bilişsel yeteneğe sahip olduklarından belirli almak istediler ve arkasında onları üç öbür gruba ayırdılar. İlk grup, katılımcıların ahenkli olarak esnedikleri ve eksik maddi efor gerektiren rutinler uyguladıkları bir programa yan tutuldu. İkinci grupta, haftada üç kez 40 dakikalık yürüyüşe çıktılar. Son gruba ise haftada üç kere, fiziksel ve akli en zorunlu görevlerden biri olarak görülen dans egzersizleri verildi.

HAREKETSİZLİK BEYAZ CEVHERİ KÜÇÜLTTÜ

Katılımcılara incelemeler başladığından ve çalışmalardan altı ay sonradan beyaz cevherlerinin sağlığının ve işlevinin incelendiği beyin taramaları yapıldı. Son iki grupta yer alanlar, programa altı ay katıldıktan sonra daha dinç beyin ve beden işlevleri gösterdiler.

fiziksel olarak daha zinde ülkü geldiler. Keza araştırmacılar, beyinlerinin MRI taramalarında beyaz cevherlerinin de yenilenmiş gibi göründüğünü buldular.

Yürüme grubunun parçası olanlar en iyi sonuçları gösterenler oldu ve us sınavlarında da en iyi performansı sergilediler. Aktivitesi oldukça sakin olan ilk gruptaki kişilerde ise beyaz cevherlerinin küçüldüğü görüldü ve bir takım bilişsel testlerde de daha fena performans gösterdiler.

BEYİN YAPISININ DEĞİŞECEĞİNE BİLE İNANMIYORLARDI

Çalışmanın karşılıklı yazarı ve CSU’da nörobilim ve insani gelişme profesörü olan Dr Agnieszka Burzynska, The New York Times’a beyaz madde üstüne fazla fazla araştırma yapılmadığını söyledi: “Bazı bilim insanları, yalnızca birkaç sene öncesine dek beynin yapısının yaşam her tarafında değişebileceğine bile inanmıyorlardı.”

Araştırmacılar, bu çalışmanın sonuçlarının genç halk için de geçerli olup olmadığından kesin değiller, ama insanlara dinç kalmak için faal bir yaşam tarzı yaşamalarını öğüt ediyorlar.

Burzynska, The Times’a verdiği demeçte; bulguların beynin beyaz maddesini korumak için kalkmak ve hareket etmek için dinç bir niçin verdiğini söylüyor.

Kaynak: www.sacitaslan.com URL: https://www.sacitaslan.com/haftada-uc-gun-40-dakikalik-yuruyusler-yapmak-hafizayi-guclendiriyor-haberi-535523