Eski Maliye ve Define Bakanı Berat Albayrak döneminde yerli ve milli yapılacağı iddiasıyla ihalesi iptal edilerek Darphane’ye devredilen, sigara ve içki bandrollerinin basımı işini alan DNS firmasının matbaasının olmadığı ortaya çıktı.

Kaçakçılığın önlenmesi, ücret kaybının önüne geçilmesi amacını taşıyan, alkol ve tütün ürünleri başta almak üzere alıngan ürünler için kullanılan bandrol basımı işi devlet açısından da büyük siklet taşıyor.

Türkiye'de tütün ve alkollü ürünlere yapıştırılan bandrolleri, takriben 12 yıldır ihaleleri şampiyon Sicpa isimli tanıdık olmayan bir işyeri üretiyordu. Ancak ekonomi yönetimi bandrollerin yerli ve ulusal üretilmesi için görevi Define ve Maliye Bakanlığı'na emrindeki Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü'ne verip, Sicpa Türkiye'nin aldığı ihaleyi iptal etti.

ULUS İHALE KANUNU'NUN DIŞINA ÇIKILARAK İHALE EDİLDİ

Böylece ödev kamuya geçti. Herkes yeni bandrolleri devletin üretmesini beklerken, çıkarılan düzenlemelerle önce Halk İhale Kanunu dışına çıkarılan Darpahene'ye, ardındaki işi 3'üncü firmalara yaptırma yetkisi verildi. Bu yetkinin peşinde Türkiye'de mayıs ayında "DNS" adlı bir işyeri kuruldu.

Darphane yönetimi, 30 Eylül'de, bandrol basımı işini Halil İbrahim Danışmaz’ın yeni kurduğu DNS firmasına verdi. Halil İbrahim Danışmaz’ın, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın damadı Berat Albayrak’la dost olduğu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı esnasında ABD’den düzenli olarak ona data gönderdiği öne sürülmüştü.

Bandrol basım işini 2006 yılından 2019 yılına kadar sürdüren Sicpa Türkiye'nin, son yıllardaki takvim aldığı bedel sıradan 120 milyon liraydı. Bu layık DNS firmasının bandrol basım işini almasıyla birlikte 500 milyon liraya çıktı. DNS, işi aldıktan daha sonra bandrollere yüzde 100 ile yüzde 400 arasında değişen oranlarda zam yaptı. Firma, bundan üç ay sonradan da yeni yıla girerken bir zam daha uygulayarak, bandrol basım ücretini yüzde 25 daha artırdı.

MATBAA OLMADIĞI İÇİN BASKI ESKİ FİRMA TARAFINDAN YAPILIYOR

Gelir İdaresi Başkanlığı ihale yaparken, teknik yeterlilik, tecrübe ve parasal koşul raporlaması isterken, ihalenin DNS firmasına verilmesi esnasında bu koşulların gerçekleştirilip gerçekleştirilmediği ise kesin yok.

Çünkü, flandra basım ihalesini bölge ve demin 3 aylık DNS firmasının hiçbir tecrübesi olmadığı gibi, kendisine ait bir matbaası da bulunmuyor. DNS, bandrollerin baskısını kendisinden önce takriben 12 yıl süreyle bu işi yürüten Sicpa Türkiye’ye yaptırıyor.

Bu şart da “Madem zorlama aynı firmada yapılacaktı, neden iş ondan alınarak, fazla daha büyük maliyet çıkaran, hiçbir tecrübesi olmayan bir diğer firmaya verildi” sorusunu gündeme getirdi.

BÜTÜN ADRESLER TUZLA KİBAR HOLDİNG

Sicpa Türkiye, 2006'da flandra zorlama ihalesini, Nazik Holding ile konsorsiyum kurarak almıştı.

Sicpa'dan daha sonra flandra basım işini bölge DNS şirketi de ihaleyi aldıktan sonradan aralık ayında yeni şubesini Kibar Holding'in Tuzla'daki binasına taşıdı.

25 Aralık'ta açılan şubenin adresinde "Nazik Grup Tuzla" bilgisi yer aldı. Üç şirketin de adresi devlete ait kayıtlarda Yayla Mahallesi Rüya Sokak D-100 Karayolu No:2 Assan Tesisleri olarak yer alıyor.

KAYNAK: patronlardunyasi.com

Kaynak: www.sacitaslan.com URL: https://www.sacitaslan.com/halil-ibrahim-danismazin-kibar-holdingle-ne-ilgisi-var-haberi-528772