Sözcü Gazetesi'nden Nazan Doğaner Halıcı'nın haberine tarafından az daha 1 yıldır aralıksız Covid-19 pandemisi bedensel ve ruhsal sağlığımızı olumsuz etkiliyor. Bilhassa kilo artışı, dengesiz beslenme ve gerginlik gibi etkenlerin domino etkisi yaparak çoğu hastalığı tetiklediğine, kronik hastalıkları da ağırlaştırdığına dikkat çeken İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Türkan Özer, afiyet kontrollerinin önemini hatırlatarak hayati tavsiyelerde bulundu…

İNSÜLİN DİRENCİNDE PATLAMA YAŞANIYOR

Pandemide alınan kilolar sebebiyle insülin direncinde, kan şekeri dengesizliğinde neredeyse bir patlama yaşanıyor. Bunun sonrasında da şeker hastalığında büyük artışlar öngörülüyor. Dengesiz besin ve stres sonucunda hipertansiyon, LDL kolesterol yüksekliği, sonrasında da yürek hastalıkları ve obezite gibi sorunlar tetiklenebiliyor.

İLAÇ DOZLARI DA BOZULDU

Şeker Hastalığı, hipertansiyon, tiroit gibi kronik hastalıkları olanlar bu süreçte kontrollerini aksatmamalı. Zira ahenkli yapılması gereken kan şekeri ve tansiyon takiplerini, biyokimyasal testlerini aksattıkları için hastalıkları kontrolden çıkmaya başladı. Hastalar virüs kapmaktan endişe ettikleri için kontrollerini yaptırmayınca dağıtılmış komplikasyonlarla karşılaşıyor. İlaç dozlarında yetersizlikler ya da fazlalıklar oluyor. Bunların düzenlenmesi gerekiyor.

YÜREK KRİZİ VE FELÇ RİSKİ DE ARTIYOR

Tedavilerini ya da kontrollerini aksatan hastalarda hipertansiyon kontrolü bozulunca, yürek ve beyin hastalıklarının ortaya çıkması da kolaylaşıyor. Bunun sonucunda kalp krizleri ya da inme (felç) ile karşı karşıya kalınabiliyor. Şeker Hastalığı hastalarında ise kan şekeri kontrolü bozulunca, ani şeker düşmeleri veya yükselmeleri zaruri oluyor.

HASTANEDEN ÇOK EVE DİKKAT!

Pandemide hastane korkusu yaşamsal tehlike yaratabilir. Covid-19 açısından önlemlerini özenle uygulayan, bazı katlarını corona hastaları için ayırarak öteki hastalarla temasını önleyen güvenli hastanelerde çare ve kontrollere gidilebilir. Coronayı fobi haline getiren hastalar, aşının ülkemize gelmiş olduğunu hatırlamalı ve bu fobilerinden kurtulmaya çalışmalı. Keza son zamanlarda ev-aile içi bulaşmalar ön planda. Bu noktada ev içindeki önlemlere daha dikkat edilmesi gerekiyor.

EVDE KALANLARA ÖNEMLİ TAVSİYELER

–  Somut aktivitelerinize devam edin.

– Diyet programlarınızı bozmayın.

– Dengeli beslenip, bol su için.

– D vitamini seviyenizi yükseltin.

– Sigara ve içki tüketiminden uzaktan durun.

– Uyumlu uyuyun.

Kaynak: www.sacitaslan.com URL: https://www.sacitaslan.com/hastane-fobisi-hastaliklara-davetiye-cikariyor-haberi-528790