Sözcü Gazetesi'nden Can Çapar'ın haberine tarafından Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş, katıldığı bir televizyon programında Suriye'deki savaşın Hatay'a olan etkilerine dair talimatlar yaptı. Suriyelilerin çabuk nüfus artışı hakkında değer biçme yapan Savaş şunları söyledi:

“Ben seçimden önce bir çadıra gittim. Suriyeli bayan ve erkek 26 yaşında. 6 sene önce Hatay'a gelmişler. Her yıl bir çocuk doğurmuşlar. Bu koşul sıradan yok ama savaş psikolojisi her yıl çocuk yapmalarına sebep olmuş. şimdi Türkiye'de 1 milyon 660 bin Hataylı nüfus var. 500 bin üstünde 600 bine yakın da Suriyeli nüfusu var. Geçtiğimiz zamanlara ilk yıllarda 3'te bir doğumlar vardı ama şu anda yüzde 55 civarında. Böyle giderse şimdi muhakkak ilçelerimizde belediye başkanlığına aday olsalar rahatça kazanırlar.”

“YILLAR GEÇTİKÇE SOSYOLOJİK, PSİKOLOJİK VE EKONOMİK SORUNLARIMIZ GİTTİKÇE ARTMAKTA”

Lütfü Savaş, Suriye'deki savaşın Hatay'ın ekonomisini negatif etkilediğini belirterek,
“Suriyeliler yan fakat din kardeşlerimizler bakabilir, davetli edebiliriz. Emin şartlarda muhakkak sürelerde bunu yapabiliriz. Yıllar geçtikçe sosyolojik, psikolojik ve idareli sorunlarımız gittikçe artmakta. Sadece Suriye benzer günde 250 tır ihracat yapardık. acilen bir tane tırımız ihracat yapamıyor. Eğer yapılabilirse 25 günde bir Basra Körfezi'ne değin deniz yolu ile yüz tane konteyner gönderebiliyorsunuz. Onların da bir kısmı yolda çürüyor. bunun dışında Suriye kapısının kapanması, Mısır'dan olan bizim kara yollarının anlaşmasının iptali, Suudi Arabistan'ın bize ambargo koyması tüm bunlarla birlikte pandemi bizim ekonomimizi çok etkiledi” yorumunu yaptı.

 “SURİYE'DEKİ BARIŞ ORTAMI SESLENMEK HATAY'DA VE TÜRKİYE’DE BARIŞ ORTAMI ARAMAK”

Suriye konusunda hükümetten adım atılmasını beklediklerini anlatan Savaş, açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

“Tabi fakat onlar bizim komşularımız. Osmanlı Döneminde aynı devletin insanlarıydık. Bizim hepimizin akrabalığı var. Lakin şu bir gerçek ama Allah, kardeşi kardeş yaratmış cebini de ayrı yaratmış. Kendi geleceğini de öbür yaratmış. Suriye'deki savaşın bir an önce bitmesini istiyoruz. Savaşın bitmesi için de etken kuvvet olarak kendini tasvir eden devletleri keza de kendi ülkemizi idare eden hükümetin bu konuda adımlar atmalarını istiyoruz.

Bugüne dek majör bir problem yaşamadık. Ama kendi aralarında ve bize karşı çoğu problemi, gelen misafirler aracılığıyla yaşadık. Sınır ötesinde derhal sınıra yakın yerlerde çadır kentler kuralım. Sağlıklarını, barınmalarını, gıdalarını, giyimlerini ve eğitimlerini her şeyi orada karşılayalım. Bu ayrıca Türkiye namına çok daha yararlı olur keza de orada uzlaştırma olduğu vakit cümbür cemaat kendi evine rahatça gider. en düşük idareli kayıpla da biz bu işi atlatırız dedim fakat sesimi dinletemedim.   O vakit Sayın Cumhurbaşkanı, Başbakan'dı. Başbakanlık'tan randevu istedim. Randevu alamadım. Biz o günlerden bundan 9 buçuk yıl öncesinden beri benzer şeyi söylüyoruz. Suriye'nin bütünlüğü seslenmek Hatay'ın ve Türkiye'nin bütünlüğü demek… Suriye'deki uzlaştırma ortamı Hatay'da ve Türkiye'de barışma ortamı demektir.

Biz ülke olarak da oradaki dominant güçler için de aynı şeyi söylüyorum. Hepimizin Suriye'nin 3'e ya da 4'e bölünmesinden yana olmamamız gerektiğini ve Suriye'nin bütünlüğünün sadece kendisi için değil bütün bölge için gerekli olduğunu ifade ettim. Altyapı, eğitimleri, gıdası, giyinmeleri, barınması ve afiyet harcamalarıdır bunlar ile ilgili yapılan yardımlara teşekkür ediyoruz.  Benimle konuşan bütün büyükelçilere, temsilcilere ve başkonsoloslara söylediğim lütfen herkes ilk kez barış için adım atsın. Suriye'deki barışa katkı sağlasın. Suriye'deki barışa cümbür cemaat katkı maddesi sağlarsa bu değin para dökmek zorunda kalmazsınız. Biz de bu kadar meşakkat sürüklemek zorunda olmayız. Her gelen büyükelçiye ve temsilciye bunları anlatıyorum.”

Kaynak: www.sacitaslan.com URL: https://www.sacitaslan.com/hatay-buyuksehir-belediye-baskani-suriyeliler-aday-olsa-kazanirlar-haberi-536020