Sözcü Gazetesi'nden Nazan Doğaner Halıcı'nın haberi...

“Öyle fazla bilimsel araştırma; sebze-meyve, bütün tahıl, dinç yağ ve sağlıklı protein bakımından zengin bir bitkisel beslenmenin kronik rahatsızlık riskini düşürdüğünü gösteriyor” diyen İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Osman Erk, bitkisel besinlerin hayvansal besinlere göre her açıdan daha dinç olduğunu belirterek aralarındaki 5 farkı şöyle sıraladı:

ANTİOKSİDAN KAPASİTELERİ ZAYIFTIR

■ Sebze ve meyveler sıradan yüzde 80-90 su ve bol lif içerir. Hayvansal gıdalar ise daha eksik su içerir ve şüphesiz lif içermez. Bilimsel araştırmalara kadar sebze-meyve ağırlıklı besin kalp-damar hastalıkları, kanser, tip-2 şeker hastalığı riskini azaltmaktadır.

■ Bitkisel gıdaların antioksidan kapasiteleri ve fitobesin içerikleri yüksek, hayvansal gıdaların ise antioksidan kapasiteleri zayıftır. Dolayısıyla nebati gıdalar yaşlanma hızını da yavaşlatır.

DOĞRU BİLİNEN YANLIŞ

■ İnsanlar, hayvansal ürünleri bilhassa protein kaynağı olarak görür ve o nedenle tüketir. Ancak kalori hesabı yapıldığında 100 kalorilik brokoli, ıspanak, lahana gibi bitkisel gıdalarda 100 kalorilik ete göre iki kat daha pozitif protein vardır. Taze, pak, organik ve basit 100 kalorilik kokteyl bitkisel mahsul karışımında, yeniden 100 kalorilik değişik hayvansal gıdalardan gelen karışıma kadar daha çok proteinin yanı sıra lif, folat, C vitamini, beta karoten, demir, E vitamini, kalsiyum ve magnezyum bulunur.

BESİN DEĞERLERİ DÜŞÜKTÜR

■ Hayvansal gıdalar gıda değerleri ve hacimleri düşük, kalorileri yüksek gıdalardır. Gözle görülsün ya da görülmesin hayvansal hücreler bol miktarlarda yağ barındırır. Yani nebati besinler (sebze-meyveler, baklagiller, tahıllar, yağlı tohumlar) belirtilen bir hacim içerdikleri için midede gerilme reseptörlerini uyararak tokluk şehvetli yaratırken, hayvansal gıdalarda doyma hissi oluşmaz ve böylece daha fazla tüketilir. İçerdikleri doymuş yağlar ve toksinler de zamanla kalp-damar, kanser gibi hastalıklara hatta ürolojik sorunlara yol açabilir.

■ Hayvansal proteinler yoğun ve karışık yapıdadır. Hayvanlar bu proteinleri bitkilerden veya diğer hayvanlardan elde ettikleri aminoasitleri bir araya getirerek birleşim ederler. Yani bu proteinler hayvanın yapısına yerinde ve özel bir şekle sahiptir. Hayvansal yiyecek harcamak, bir başkasının ceketini giymeye aynı. Bize uyup uymayacağı şüphelidir. Bitkisel protein ise insana özel dikim ceket gibi bize uyar.

Kaynak: www.sacitaslan.com URL: https://www.sacitaslan.com/hayvansal-gidalari-neden-daha-az-tuketmeliyiz-haberi-528582