Sözcü Gazetesi'nden Sayime Başçı'nın haberine tarafından pandemide üçüncü dalgayı yaşayan ve salgını kontrol etmekte zorlanan Türkiye'de, istek ve hastalık ikilemine zorlanan çalışan kesim, 1 Mayıs İşçi Bayramı'na maddi ve yaşam koşullarındaki ağır kayıplarla girdi.

Bir yılı aşkın süredir fiziksel desteklerden büyük oranda yararlanamayan çalışan kesimin gelirleri erirken, idareli krizin ve yaşam pahalılığının da etkisiyle işçiler “ucuz” beslenmeye yöneldi. Pandemi baştan başa çalışanların yüzde 63'ünün alıştırma biçimi değişirken, gelirleri eriyen işçiler ise ilk önce gıda olmak üzere böylece çok alandaki giderlerini her yerde şekillendirdi.

YÜZDE 75'İ ZORDA

İşçilerin yüzde 36'sı pandemi ile birlikte ücretinde azalma olduğunu açıklarken, yüzde 40'ı ise bu dönemde daha ucuz besinlere yöneldiğini belirtti. Her anlamda tarihin en zorlu 1 Mayıs'larından birini kutlayan çalışanlar, keza maddi hem de sosyal haklarında büyük bir kayıpla karşı karşıya.

Kapanma kararları ile pandemi etkisi altında kutlanacak 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü öncesinde, işçilerin aleyhinde karşıya kaldıkları tabloya Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) göre yapılan araştırma ışık tuttu. Araştırmaya tarafından, işçilerin yüzde 25'i Covid-19 sebebiyle hesaplı zorluk yaşamadığını ve/veya gelirinin arttığını belirtirken, yüzde 75'i ekonomik zorluk yaşadığını açıkladı. İşçilerin yüzde 63'ü ise geliri kesilirse 1 aydan az süreyle geçinebilecek durumda yani birikimi değil. 1-3 ay arası geçinebileceğini gösteren işçilerin oranı ise sadece yüzde 29.

Erken başlayan kutlamalar bugün de balkonda yapılacak

Bu sene salgın sebebiyle 1 Mayıs kutlamaları da erken başladı. 29 Nisan'da ülkenin dört bir yanında meydanlarda DİSK-KESK-TMMOB-TTB çağrısıyla etkinlikler gerçekleştirildi.

Sendikalardan yapılan açıklamada, temsilcilerin bu sabahtan saat 12.00'da Taksim Meydanı'nda olacağı belirtilerek, “1 Mayıs'ta zorunlu işkollarında çalışmakta olan emekçileri işyerlerinde, çalışmayan milyonları da evlerinde, balkonlarında, sokaklarında, sosyal medyada 1 Mayıs coşkusunu büyütmeye, pandemiye karşı uğraş ayrımcılığı ve halka kazanç güvencesi sağlanmamasını protesto etmeye çağırıyoruz. Saat 21.00'da herkesi bulunduğu her yerden ‘ses vermeye' çağırıyoruz” denildi.

BORÇLAR KATLANDI

Ekonomik zorlukların alt kırılımlarına bakıldığında ise işçilerin yüzde 25'ten fazlası borçlarının arttığını söylerken, yüzde 19.4'ü kredi kartının alt limitini ödeyebildiğini belirtti. Yüzde 40'ı düşen gelir sebebiyle daha ucuz besinlere yönelirken, yüzde 53'ü salgına aleyhinde alınan önlemleri tatmin edici bulmadığını belirtti. İşçilerin yüzde 82'si ise salgın nedeniyle işini ve kendini tehlikede hissediyor.

Kaynak: www.sacitaslan.com URL: https://www.sacitaslan.com/her-3-isciden-1i-gelirini-kaybetti-haberi-532048