Sözcü Gazetesi'nden Nazan Doğaner Halıcı'nın haberine tarafından pandemi sürecindeki atıl yaşam, eklem ve kas ağrılarında artışa niçin olurken, bilhassa sırt ağrısı Covid-19 işareti de olabiliyor.

Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Adnan Bağrıaçık, “Ağrımın nedeni Corona virüs mü?” endişesi yaşayanlar için aradaki farkları şöyle sıraladı: Gribe veya soğuk algınlığına yakalandığımızda yaşadığımız kas, eklem ağrıları ve halsizlik Covid-19'da da bizim sıklıkla gözlemlediğimiz semptomlardır. Her vakada olmasa da hastalarda şiddetli sırt ve kemik ağrısı görüyoruz. Çalışmalar, sırt ve bacaklardaki kas-eklem ağrılarının vücudun virüse verdiği iltihabi tepkiden kaynaklandığını ortaya koymaktadır. Bu viral enfeksiyonlar sonucunda titreşim, ceset ağrıları ve hareket kısıtlılığı da çoğunlukla görülebilir.

SEBEPLERİ NELERDİR?

Kötü duruş, uzun süreli aynı pozisyonda oturma, travma, spor yaralanması, eklem iltihabı, omurgada bir disk problemi veya osteoporoz sırt ağrısının nedenleri arasındadır. Covid-19 enfeksiyonundaki sırt ağrısını diğerlerinden ayıran ekstra bulguları; bununla beraber alev, kuru öksürük, tat ya da koku kaybı, boğaz ağrısı, baş ağrısı gibi semptomlarında eşlik etmesidir. Sportif aktiviteler sonrası ya da fazla yorulduğunuzda yaşadığınız sırt ağrısı, dinlenince geçme eğilimindedir. Lakin Covid 19'a tabi ağrı günlerce devam edebilir.

NE GİBİ BELİRTİLERİ OLUR?

Sırt ağrınız uzun süredir varsa, gitgide şiddeti artıyorsa, nedensiz kilo kaybı ya da bacaklarınıza-ayaklarınıza anestezi eşlik ediyorsa mutlaka bir doktora başvurmalısınız. Başka Covid-19 belirtileri de varsa doktorunuz sizi PCR testine yönlendirebilir. Covid-19 dışı hafif ağrılarda spazmları eksilmek için sıcak kompres işe fayda. Istirahat Etmek ve bol su içmek size yardımcı olacaktır.

NE DEĞIN DEVAM EDER?

CovId-19 akciğerlerde ve beyinde büyüyen bir inflamatuar (iltihabi) tepkiye niçin olmaktadır. böylece, Covid-19 geçirenler, virüs vücuttan temizlendikten sonra bile aylarca baş ağrıları çekmekte, ara sıra oksijen-solunum desteğine gereklilik duyulabilmektedir.

Covid-19 enfeksiyonunda beden ağrıları genel olarak iki hafta kadar sürebilmektedir. Ama adale ağrıları hastaların büyük çoğunluğunda gündelik işleri yapmasına engel olmayacaktır.

Kaynak: www.sacitaslan.com URL: https://www.sacitaslan.com/her-sirt-agrisi-covid-19-isareti-mi-haberi-527696