Genelgede, koranavirüs salgınının cemiyet sıhhati ve kamu kumpası açısından oluşturduğu tehlikeyi idareme, sosyal yalıtımı temin, fiziki mesafeyi koruma ve hastalığın yayılım süratini hakimiyet altında yakalama emeliyle Sağlık Bakanlığı ve Koronavirüs Bilim Heyetinin teklifleri, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın yönergeleri doğrultusunda bir hayli ihtiyat kararı alınarak uygulamaya geçirildiği anımsatıldı.

Genelgede, tüm dünyayı tesiri altına alan Corona virüs Covid­19 salgınının yayılımında son yarıyıllarda tüm ülkelerde çoğalış yaşandığı ifade edildi. Özellikle Avrupa kıtasında bulunan ülkelerde salgının seyrinde çok ciddi yükseliş olduğu ve salgınla çaba kapsamında bir hayli yeni ihtiyat kararları alınarak uygulamaya geçildiği belirtildi.

Genelgede, Türkiye’de içerisinde bulunulan hakimiyetli sosyal yaşam yarıyılının esas ilkeleri olan paklik, maske ve mesafe kaidelerinin yanı gizeme salgının seyri ve muhtemel tehlikeler göz önünde bulundurularak yaşamın her alanına müteveccih uyulması gereken kaideler ve tedbirler tanımlandığı andırdırılarak, Şehir/İlçe Umumi Hıfzıssıhha Heyetlerince alınması gereken  yeni ek temkinler sıralandı: 

1. Daha evvel valiliklere sevk edilen genelge ile yerleşimler hariç olmak üzere tüm alanlarda kamuya sarih alanlar, sokak, cadde, park, bahçe, piknik alanı, sahiller, toplu erişim taşıtları, işyerleri, fabrikalar vb. rastgele ödün olmaksızın maske takma gerekliliği getirilmişti. Ancak özellikle yurttaşların kalabalık biçimde bulunduğu/bulunabileceği sokak, cadde, park ve bahçeler gibi yerlerde sigara içtiğinden bahisle bazı şahısların maskelerini çıkardıkları, alta indirdikleri, doğru biçimde kullanmadıkları görüldü.  Solunum yoluyla basitçe bulaşabilen koronavirüs salgınının yayılımının önlenmesi için maske kullanımında devamlılığın sağlanması son derece ehemmiyet taşıyor. 

Bu sebeple maskenin doğru ve kesintisiz biçimde kullanımını temin emeliyle 12 Kasım 2020 tarihinden itibaren tüm şehirlerde yurttaşlarımızın yoğun olarak bulunduğu/bulanabileceği sokak ve caddeler özellikle trafiğe kapalı olanlar, gereksinim dinlenen alanlar ve toplu taşıma vasıta durakları gibi alanlarda/bölgelerde sigara içme yasağı getirilecek.

2. Yeniden daha evvel şehirlere sevk edilen genelge ile 65 yaş ve üzeri yurttaşların caddeye çıkmalarına müteveccih uygulamanın şehir bazlı yapılacak tahlillere hasta ve temaslı şahıs rakamı, ağır hasta, uyuyan hasta rakamları ve 65 yaş ve üzeri hastaların bu kategorilerdeki oranı vb. göre Şehir Hıfzıssıhha Heyetlerince tanımlanması gerekiyordu. Bu istikamette Valilerce; koronavirüs salgınının şehirlerindeki seyri anlık olarak takip edilerek,  hasta ve temaslı şahıs, ağır hasta, entübe, ölüm rakamları ile 65 yaş ve üzeri hastaların bu kategorilerdeki oranında yaşanan çoğalış trendlerine göre 65 yaş ve üzeri yurttaşların gün içerisinde saat 10:00­-16:00 arasında caddeye çıkabilmelerine, bu saatler dışında caddeye çıkmamalarına dair kısıtlamaya gidilmesi güzergahında karar alınacak.

Son yarıyıl büyümelerine bağlı olarak alınan/alınacak kararlar  muhakkak aralıklarla gözden geçirilerek, belirtilen kriterlerde iyileşme sağlanması gidişatında ise  kısıtlama aynı usulle kaldırılacak.

Kaynak: www.sacitaslan.com