Türkiye Gazetesi'nden Yücel Kayaoğlu'nun haberine kadar AK Parti’nin ekonomi kurmayları ve ilgili bakanlıklar, yeni bir “torba önerge” taslağı hazırladı.

Özellikle aidat alanında yeni uygulamalar getiriliyor. Tescil dışı ekonomi ile çaba ve ücret tahsilatının güvenliğinin sağlanması amacıyla hazırlanan taslakta yer alan bir takım düzenlemeler şöyle:

¥ Kurumlar Vergisi mükelleflerinden 2020, 2021 ve 2022 yıllarına ilişkin, gelecekteki kâr dağıtımlarından yapılacak aidat kesintisinin peşin alınması öngörülüyor. 2020 yılı ve 2021 yılı vergilendirme dönemlerine ait kazançları için yüzde 10, 2022 yılı için yüzde 5 oranında vergi tevkifatı yapılacak. Bu değişikliğin gerekçesinde, "Bu Nedenle fiili kâr dağıtımı veya kuytu mükellef kurumlar için asıl merkeze aktarımı olmayan durumlarda, kurum kazancının emin bir oranı üzerinden vergilendirilmesi sağlanmaktadır" denildi.

¥ İkinci el araçların noterdeki alım-satım işlemlerinden binde 5 oranında harç alınacak. Harç, araçların birincil tescilinden sonraki birinci satmak ve ödev işlemlerinde alım-satım bedeli üzerinden olacak. Yani harç, bir aracın birincil sahibinden noterdeki ikinci el satışı sırasında ödenecek.

¥ ÖTV’ye tabi ürünlerin teslimi, birincil iktisabı veya ithalatı sebebiyle doğacak vergilerin tahsil güvenliğini sağlamak amacıyla, bu ürünleri imal eden, ithal eden veya satan mükelleflerden güvence alınması öngörülüyor.  

¥ ÖTV’ye tabi ürünlerin ticareti ile uğraşan mükelleflerden yeni işe başlayanlardan, bir milyon liraya değin teminat almaya Hazine ve Maliye Bakanlığı yetkili kılınıyor.

¥ Faaliyeti devam edenlerde ise son bir yılda tahakkuk eden KDV ve ÖTV tutarı toplamının aylık ortalamasına değin teminat alınacak.

¥ Bu tatbik ile, ÖTV’ye emrindeki ürünlerin ticaretini yapıp da vergisini ödemeyenlerin borçları, gösterecekleri teminattan tahsil edilecek.

¥ Faturaların, "malın teslimi veya hizmetin yapıldığı tarihten itibaren maksimum yedi gün içinde düzenlenmesine ve bu süre içerisinde düzenlenmeyen faturaların hiç düzenlenmemiş sayılacağı" hükmüne yeni bir ek yapılıyor. Define ve Maliye Bakanlığı, vergi güvenliğini karşılamak nedeniyle bu süreyi indirmeye ya da faturanın malın teslim edildiği, hizmetin yapıldığı anda düzenlenmesi zorunluluğu getirmeye yetkili kılınıyor.

¥ Prim teşviki, destek ve indirimlerinden yararlanılabileceği halde yararlanılmayan dönemler için; geriye doğru yönelik olarak bunlardan istifade edilemeyeceği hükme bağlanıyor.

¥ Geriye Doğru karşın teşvik uygulamasının kaldırılması ile; Hazine ya da finansmanı karşılayan kurumun ya da fonun yükü artmayacak. Uygulamada zorluk yaşanmayacak.

Kaynak: www.sacitaslan.com URL: https://www.sacitaslan.com/ikinci-el-satisindan-harc-alinacak-haberi-530635