İmren Aykut, Türkiye'nin seçilmiş ilk kadın bakanı olarak Turgut Özal hükümetlerinde 5 sene süreyle Alıştırma Bakanlığı görevinde bulundu.

Önce milletvekili seçilen sonradan da bakanlık koltuğuna oturan Türkiye'nin ilk seçilmiş kadın bakanı oldu. Minimum aidat saptama komisyonlarında masanın iki tarafında da yer aldı. Adana'da doğan ve hayatı sendikacılık, siyaset, çevre ve bayan hakları dörtgeninde geçen Aykut, Sözcü Gazetesi'nden Emin Özgönül'e minimum ücreti ve yaşam pahalılığı konularında şunları anlattı:

SÜRÜNDÜRMEZ, ÖLDÜRÜR: En Düşük vergi her dönem vatandaşlarımız için yetersizdi fakat bugünkü gibi yaşam pahalılığı karşısında belirlenen 2 bin 825 liralık minimum ödenti, bundan böyle yokluk sınırının da aşağıda kaldı. Bu asgari ödenti sürünerek yaşamaya bile yetmez, öldürür. 1987-1991 yılları arasında Çalışma Bakanlığı yaptım ve asgari ücret komisyonlarında bu ücretin mümkün olduğunca arttırılması için gayret ettim. 1987'de o günün parası ile 74 bin 250 lira olan minimum ücreti 126 bin liraya çıkardık. 1989'da 225 bin liraydı bir yıl sonradan 474 bin lira yaptık. 1991'de ise az kalsın yüzde 100 artma ile 801 bin liraya yükselttik.

VERGİ ALINMAMALI: İlk kere benim Bakanlığım döneminde en düşük ücrete gelen büyüme sonrası vatandaşların bütçesi o kadar rahatladı ama, en az ücretlilere yönelik taksit taksit çamaşır makinesi, buzdolabı kampanyaları başladı. Hemen iktidar asgari ücrete yüzde 20 zam yaptık diye övünüyor. Bugünkü en az vergi ile iki kişilik bir aile bile geçinemez. Öteden beri en az ücretten vergi alınmamasını savundum ama bizim iktidarımız döneminde bunu başaramadık. Bugünde benzer fikirdeyim ve hepsi olmuyorsa bile, minimum ücretin en düşük yüzde 50'si vergiden muaf tutulmalı.

DEHŞET BOYUTTA: Türkiye'de tekrar tekrar yaşam pahalılığı enflasyon vardı fakat bugünkü gibi özellikle son dönemdeki gibi korkunç boyutta hiç olmadı. Ben alışverişimi kendim yaparım. Marketten yalnızca gerekli şeyleri alıyorum, et yemem, tatlıyla aram değil. Lüks bir şey almam. Sadece sebze meyve, peynir, zeytin, tavuk veya balık… Kasaya gidince bir hesap çıkıyor, şaşırma ediyorum. ‘Ben ne aldım bu değin' diye düşünüyorum. Bir haftada hatta bir günde etiketler değişiyor. Ufak esnaf da mağdur durumda 15 aydır dükkanı kapalı olan iş yapamayan var.

ÇİFTÇİYİ BİTİRDİLER: Ben tek kişiyim, çoluğu çocuğu olanlar, kirada oturanlar ne yapsın? Hele en düşük ücretliyse geçinmesi muhtemel değil. Elektrik, su, doğalgaz faturaları insanlar için afet oldu. TRT payı, kayıp kaçak payı, sayaç okuma gibi olmadık kalemler var. 50 liralık elektrik kullanıyorsan 100 lira da öteki kalemler faturayı şişiriyor. Pahalılığın en büyük nedenlerinde biri de çiftçinin yok edilmesi. Her şey ithal… Bu ülke mercimek deposu lakin Kanada'dan mercimek, Şili'den elma, Çin'den çekirdek geliyor. Niğde, Amasya elma yatağı. Trakyamız günebakan tarlaları ile buruşuk, biz ay çekirdeği ithal ediyoruz. Tarımı bitirirseniz gıda enflasyonu da yenemezsiniz.

İlk kere bir Türk'e ‘Isabella Catalica' nişanı sunuldu

Adana Kozan'da doğan İmren Aykut, Adana Kız Lisesi'nde okudu ve İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi'ni bitirdi.  İngiltere'de Oxford Üniversitesi'nde “İşçi, İşveren İlişkileri ve Sendikacılık” konularında ihtisas yaptı. Norveç Oslo Üniversitesi'nde ise “İşçilerin Yönetime Katılımı” konulu eğitim programında yer aldı. İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi'nde “İşçi Dövizleri ve Türk Ekonomisi'' konusunda doktora da yaptı. 1981'de Danışma Meclisi üyesi olarak politikaya adım atan Aykut 1983'de Milliyetçi Demokrasi Partisi kurucuları arasında yer aldı ve sonra Turgut Özal'ın Anavatan Partisi'ne geçti. 1983-1999 yılları aralarında Adana ve İstanbul milletvekili seçildi. 1987'den itibaren Özal Kabinesi'nde Alıştırma ve Sosyal Emniyet Bakanı, Yıldırım Akbulut hükümetinde Alıştırma ve Sosyal Güvenlik Bakanı, Mesut Yılmaz hükümetinde Aileden Sorumluluk Sahibi Devlet Bakanı ve sonra da Çevre Bakanı olarak devir yaptı. Aykut, Türkiye'yi ziyaret eden ABD Başkanı Clinton'un eşi Hillary Clinton ve İngiltere Başbakanı Margaret Thatcher'in temaslarına da eşlik etti. İspanya Kralı göre başta bir Türk'e verilen “Isabella Catalica” nişanının sahibi olan Aykut, Dünya Kadın Kulüpler Birliği kadar “Asrın en başarılı 100 Kadını” arasında da yer aldı.

Terk edilmiş kız çocuklarının eğitimini üstlendi

2002 yılında etkin politikadan ayılan İmren Aykut halen Bodrum'da yaşıyor ve Çevre, Eğitim, Sıhhat ve Sosyal Yardımlaşma Vakfı Idare Heyeti Başkanı olarak “Terk edilmiş Kız Çocukları Koruma ve Kurtarma Projesi'ni” yürütüyor. Vakıf, Ankara, İstanbul, İzmir ve Adana'da yer alan yurtlarında 41 kız çocuğunun bakım ve eğitimini üstlendi. Aykut'un başkanı olduğu vakıf bugüne değin 624 öğrenciye de burs verdi.

Bodrum'daki evinin bahçesinde çiçek ve meyve sebze de yetiştiren, kedi ve köpekleriyle de ilgilenen Aykut “Bodrum fazla büyüdü, hemen hemen kent oldu. Bilhassa bayramlarda çok topluluk oluyor, halk akın ediyor. Ben de o dönemlerde Ankara'ya kaçıyorum” dedi.

Kaynak: www.sacitaslan.com URL: https://www.sacitaslan.com/imren-aykuttan-konusulan-aciklamalar-haberi-533039