Milliyet Gazetesi'nden Gülden Çoktan'ın haberine göre buluşmaya İBB Erişimden Mesul Genel Sekreter Dayanakçısı Orhan Demir, İBB Erişim Daire Başkanı Utku Cihan, İBB Toplu Erişim Hizmetleri Müdürü Barış Yıldırım ve sektör temsilcileri katıldı. UKOME’nin onaylanması gidişatında uygulamaya konulacak yeni sistemde, sistemin sahibi olan İBB, ihaleyle bir iştirakini yetkilendirecek. Plaka kiralama usulüyle çalışacak 6 bin yeni taksi ile hizmet niteliğinin artırılacağı bir model oluşturulurken fiyat ödemelerinde ise İstanbulkart, kredi kartı, online ödeme ve QR alternatifleri olacak. Erişim yüksekokulu ile taksi sürücülüğü standartları tanımlanacak ve kapsamlı bir imtihan süreci yapılacak.

Sürücü yaşı en az 21 olarak tanımlanırken, sürücü lisansları 5 senede bir yenilenecek. Sürücülere en az minimum fiyat meblağında değişmez ücret artı prim ödemesi tasarlanıyor. Ayrıca sürücülerden esas İngilizce bilgisi arz edilecek. Aynı zamanda yurttaşların sürat, bulunabilirlik, güven, değişik ödeme alternatifleri temennilerini sağlamak ismine YSU geliştirilecek.

Niteliği yükseltecek

Yeni modelle beraber müessesesellik avantajları ile nitelik ve performansın çoğalması, taşıt bakım maliyetleri eksilmesi, sürücü haklarının, güvenlik ve hijyen koşullarının iyileştirilmesinin kastedildiği belirtildi. Buluşmada konuşan Orhan Demir, “Bu 6 bin taksi netlikle kamunun elinde olacak ve bu taksiler öteki taksilerin de niteliğini yükseltecek. İTaksi mobil uygulamamız da hazır, sınama sürecinin ardından çok yakında hizmete sunacağız” dedi.


Demir ayrıca korsan taksi mevzusunda alakalı tam kobaylara ve Emniyete yazı yazdıklarını ve bu meseleyi hep beraber çözmeyi tasarladıklarını belirterek yeni taksi idare modelini tanıttı.

Yardım de var karşı çıkan da

Buluşmada laf alan taksici odası temsilcileri ve taksici esnafı ise, maliyetlerin yüksekliği, uzun çalışma saatleri ve korsan taksi gibi kasvetlere değinerek, meselelerini çözecek yeni bir sisteme desteklediyeceklerini dile getirdiler. Bazı taksiciler ise, sektörün meseleleri çözülmeden 6 bin yeni plaka getirilmesine tepki gösterdi. Salonda, proje ile 1.000 plaka verilecek olan minibüsçüler ve taksi dolmuşçular ile taksiciler arasında kavga ve gerginlik yaşandı.

Yeni taksi idare sistemine karşı bazı taksi sivil toplum kuruluş ve oda başkanları da İstanbul Taksiciler Esnaf Odası’nın İTEO Seyrantepe’deki merkez bürosunda toplandı.

İTEO Başkanı Eyüp Aksu, “İstanbul’un gereksinimi olan haksız rekabet yapacak ilave taksi değildir. Mevcut taksilere teknoloji yardımı verilmeli, İBB Başkanı tarafından durdurulan sürücü eğitimleri tekerrür başlatılmalı ve ilkyardım, tavır şekli, yabancı dil ve eşi eğitimler almış sürücülerle daha nitelikli hizmet verilmesi sağlanmalıdır” dedi.

Kaynak: www.sacitaslan.com